E3 2010 oppsummert

Vi ser tilbake på noen hektiske dager fra verdens største spillmesse.

21. juni 2010 14:04

Årets E3 står kanskje ikke igjen som det aller beste om man bare så frem til overraskende, store spillannonseringer. Det var Move, Kinect (tidligere kjent som Project Natal), 3D-spilling over en lav sko og et par nye konsollavdukinger som stjal det meste av oppmerksomheten i år.

Vi ble dessverre snytt for en nærmere titt på Team ICOs «The Last Guardian», ett av spillene PressFire hadde gledet seg mest til på forhånd. Sony har muligens saltet ned en mer omfattende presentasjon av dette spillet til Tokyo Game Show i september. De fokuserte i stedet på Move, de Wii-lignende kontrollerne som lanseres denne høsten, og på 3D-opplevelsene som nå er tilgjengelig via PlayStation 3 – forutsatt at du har planer om å investere i en ny TV.

Nintendo hadde som ventet med seg sin nye 3DS-konsoll, som også imponerte i praksis. Nintendo har forskuttert med at denne nye, håndholdte konsollen klarer å frembringe gode spillopplevelser i «brilleløs» 3D-grafikk. Dette ble innfridd. I tillegg ble det avslørt en hel rekke titler som vil støtte 3DS – alt fra kjente, kjære Nintendo-titler til de mer dristige og overraskende spillmerkenavnene som Saints Row, Resident Evil og Assassin’s Creed.

Microsoft presenterte ikke mange nye spill i år, bortsett fra et utvalg av Kinect-titlene som skal støtte deres nye tilleggsutstyr med kameraer og mikrofon. De demonstrerte i løpet av to pressekonferanser både Wii Sports-kopier, sosiale spillopplevelser myntet på flere generasjoner og avduket i tillegg en ny, skinnende blank og slankere Xbox 360-konsoll.

Vi har samlet sakene, nyhetene og inntrykkene våre fra E3 2010 på ett brett. Litt lengre ned i denne saken kan du også se E3-briefene til «de tre store», pluss EA og Ubisoft sine, om du enten gikk glipp av pressekonferansene eller bare har lyst på en ønskereprise.

MICROSOFT

Det begynte med selvlysende ponchoer, som ble utdelt til alle journalistene før tjuvstarten av årets E3 kunne starte, og akrobatikk da Cirque du Soleil presenterte Microsofts visjoner rundt Kinect i løpet av en relativt tekno-fri kveld.

Vår utsendte rapporterte tilbake med sjokk og vantro etter denne aftenen. Seansen, dekorert i et slags jungeltema, startet med å fortelle de fremmøtte om hvordan 5 millioner år med evolusjon hadde munnet ut i det som (litt stygt sagt) bare er en raffinert Wii-opplevelse.

Problemet med denne forestillingen var ikke nødvendigvis kvaliteten på Kinect eller spillene de viste. Men blandet med uklare demonstrasjoner og digre, svultstige ord, fremsto det hele latterlig for oss som satt i salen. Topp det hele med at flere av spilldemonstrasjonene var rigget (altså ikke basert på det som faktisk skjedde på scenen), og du aner hvor vår skepsis kommer fra.

Heldigvis for Microsoft bedret inntrykket seg dagen etter da E3 offisielt startet med selskapets «vanlige» pressekonferanse. Her fikk vi se flere demonstrasjoner av Kinect som var langt mer edruelig i forhold til Cirque du Soleil-eventet dagen i forveien.

Microsoft startet sin brief med å annonsere en treårig eksklusivitet for alt av Call of Duty-ekstrainnhold. Her skulle kjernepublikummet tilfredsstilles allerede ut fra startblokkene, og dette frieriet til de skyteglade ble nok satt pris på hos 360-eiere. I praksis betyr denne avtalen mellom Microsoft og Activision at alle nedlastbare utvidelser blir tilgjengelig på 360 først. Akkurat som de to kartpakkene til «Modern Warfare 2» har vært det i 2010, altså. Før dette ble annonsert av Microsofts Don Mattrick, demonstrerte Treyarch et nytt segment fra høstens «Call of Duty: Black Ops» som imponerte oss.

For å blidgjøre hardcore-fansen, som kanskje ikke ble videre imponert av Kinect-affæren dagen i forveien, ble også nye klipp fra «Gears of War 3», «Fable III», «Halo: Reach» og «Metal Gear Solid: Rising» vist – i tillegg til at Microsoft fortalte om en ny tittel fra Crysis-utvikleren kalt «Codename Kingdoms» som skal komme til Xbox 360 eksklusivt.

Kinect fremstod i et bedre lys etter denne pressekonferansen. Demonstrasjonene virket langt mer overbevisende og ekte sammenlignet med poncho-showet, og titler som Harmonix’ «Dance Central» virker lovende. Et spill som tar mål av seg å lære deg å danse til eggende hits, og gjør det med overbevisning. Og med ett føltes ikke Kinect så Wii-aktig som dagen før.

Se hele Microsoft-pressekonferansen fra E3 2010 her (via GameSpot).
(NB! Kinect-showet kan du se i full HD fra Zune på Xbox 360).

NINTENDO

Etter to svake E3-år på rad, hadde Nintendo mye å bevise da de entret scenen tirsdag kveld norsk tid. Og starten virket lovende da vi endelig skulle få se det nye Zelda i aksjon. Spillet, som har fått navnet «The Legend of Zelda: Skyward Sword», kommer ikke ut før neste år – og noe av forklaringen på det kan være at man trenger mer tid til å få kontrollerne til å lystre. Eller at spillet per i dag ikke var modent for å vises frem foran blitzende, Zelda-kåte journalister.

Den legendariske spillskaperen Shigeru Miyamoto inntok scenen med løfter om superpresise kontroller takket være Wii MotionPlus, og han tok fatt på en live-demonstrasjon som endte i det vi nærmest kan kalle en katastrofe. Kontrollerne sviktet, og en pinlig stemning bredte seg raskt i salen.

Miyamoto skyldte smilende på at journalistene i salen nok hadde med seg tekniske duppedingser som forstyrret MotionPlus-kontrollerne – men det kan også tenkes at disse ikke var kalibrert godt nok før E3-briefen til Nintendo startet. Synd, for mye i dette spillet virker lovende. La oss håpe at det ferdige resultatet glimrer når spillet er klart en gang i 2011.

Det var på forhånd knyttet mest forventninger til 3DS, den nye håndholdtkonsollen til Nintendo. Og som lovet ble denne vist frem for første gang på E3. Den nye konsollen ligner på dagens DSi-modell men har en litt større skjerm plassert øverst. 3DS gir deg spillopplevelser i 3D – uten briller. I tillegg til å avsløre at tre store filmproduksjonsselskap allerede har inngått avtaler som vil gi deg filmer i 3D til den nye konsollen, kunne Nintendo samtidig fortelle om en hel rekke spill som er under utvikling til denne håndholdtkonsollen. Flere enn vanlig når en slik konsoll skal presenteres. Det er tydelig at Nintendo mener alvor.

«Kid Icarus: Uprising» blir lanseringstittelen, pluss at vi får 3DS-titler fra serier som Madden, FIFA, Resident Evil, Saints Row, Professor Layton, Kingdom Hearts, Ridge Racer, Mario Kart, Assassin’s Creed, Animal Crossing, Dead or Alive, Paper Mario og Metal Gear Solid. Pluss en hel del mer.

Vårt inntrykk etter å ha fått testet konsollen i noen minutter rett etter Nintendos E3-brief, var solid. Og når i tillegg Wii-spill som «Kirby’s Epic Yarn» og «Donkey Kong Country Returns» er på vei, er det trygt å konkludere med at Nintendo gjorde en langt bedre figur på årets E3 sammenlignet med 2008 og 2009.

Se hele Nintendo-pressekonferansen fra E3 2010 her (via GameSpot).


SONY

Etter Microsoft og Nintendo er det Sonys tur, som vanlig på E3. Jack Tretton, USA-sjefen for Sony Computer Entertainment, er en solid og god vert i slike sammenhenger. Han fanger publikum og fremstår nærmest som en verdensvant talkshowvert. Spesielt når han lirer av seg noen spark til konkurrentene på en småarrogant, men samtidig spiselig måte.

Han raljerte nær sagt selvsagt med Microsofts ponchoer fra Kinect-seansen et par dager i forveien, og ba oss i salen om å spenne oss fast og sette på 3D-brillene, for nå skulle Sony demonstrere spillfremtiden. «Killzone 3» i 3D imponerte selv skeptikerne, og i tillegg kommer «Gran Turismo 5», «Motorstorm Apocalypse», «Crysis 2» og en hel rekke andre spill til å støtte 3D-grafikken på PS3.

Og veldig gledelig for alle som har ventet en hel liten evighet nå: «Gran Turismo 5» skal ut i butikkene i november! (Bank i bordet).

Skuffende nok ble det ikke fortalt noe om det superlovende «The Last Guardian», et spill vi hadde regnet med på årets E3. I stedet fikk vi se solide smakebiter fra «inFAMOUS 2» og «Little Big Planet 2».

Og ganske så overraskende kom Gabe Newell, sjef for Valve, ut på Sony-scenen for å fortelle at «Portal 2» markerer slutten på Valves PS3-skepsis. Dette spillet, som imponerte fletta av oss under E3, slippes i 2011.

Move var, i tillegg til 3D, hovedfokuset til Sony på E3 i år. De nye kontrollerne lanseres i Norge 15. september og vi fikk også en prisantydning. Den ene av de to håndkontrollerne, som litt enkelt sagt er kopier av dem vi finner hos Wii, vil koste 50 dollar. Begge kontrollerne vil komme på cirka 80 dollar (i USA). Legg til at du også må ha et PlayStation Eye-kamera, og du skjønner tegninga: Det kan bli en kostbar affære i Norge. Denne pakken kan fort komme seg på omtrent en tusenlapp.

I forkant av E3 hadde det lekket ut rykter om at en ny PSP-konsoll kanskje er på trappene, men Sony hadde ikke med seg en slik til Los Angeles. I stedet velger man å gå en økt konkurranse med Nintendo (3DS) og Apple (iPad, iPhone, iPod Touch) i møte med en aggressiv PSP-salgskampanje for de eksisterende konsollene, PSP og PSPgo.

Det er likevel gledelig å registrere at Move ikke bare er myntet på sosial spilling for casual-markedet, noe man lett kan beskylde Microsoft for etter årets E3. Sony viste oss smakebiter av spill som helt klart appellerer til kjernepublikummet. «Dead Space 2» får Move-støtte, det samme gjør spill som «Killzone 3» og «Socom 4», og demonstrasjonen på scenen der «Tiger Woods PGA Tour 11» ble spilt med Move-kontrollere var imponerende nøyaktig og presis.

Se hele Sony-pressekonferansen fra E3 2010 her (via GameSpot).

I tillegg til Sony, Nintendo og Microsoft holdt også Electronic Arts og Ubisoft pressekonferanser som du kan se i sin helhet. EA sin finner du her og Ubisofts her.

E3 er over for i år, men her på PressFire vil du utover sommeren og høsten finne flere saker, intervjuer og inntrykk fra spilltester vi gjorde i løpet av en liten, men hektisk uke i Los Angeles.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3