E3 2009 oppsummert

Gikk du glipp av noen av høydepunktene? Vi har samlet de mest interessante nyhetene, intervjuene vi gjorde og pressekonferansene du vil se fra årets E3 på ett brett.

15. juni 2009 14:42

Det tok et par dager å få igjen pusten etter E3. Sjelden har spillmessen i Los Angeles vært mer innholdsrik, det virker rett og slett som om hele spillbransjen har blitt mer fokusert på å gjøre E3 til det spektakulære eventet det opprinnelig var ment å skulle være.

Se også: Stort bildegalleri fra E3 2009.

Og samtidig har E3 modnet nok til å finne en balanse som både gir show, glitter og glamour – men også en ramme som inviterer til større faglig utbytte. Vi slapp å kjempe om plasser for å teste spillene og fikk med oss dusinvis av saker og intervjuer i kofferten hjem.

Les også: Våre spådommer før E3 startet.

Etter tre år med nedskalering, et mindre vellykket forsøk på å flytte arrangementet til ymse hoteller ved Santa Monica Beach i 2007 og et messeområde med tomme ganger i fjor, var E3 tilbake i fullformat i 2009.


KANINER, PIRATER OG BOOTH BABES

Det inkluderte minst 40.000 besøkende hver dag, to fulle haller i Los Angeles Convention Center - og booth babes som igjen var velkomne for å kaste litt glam over det hele etter å ha vært bannlyst de siste årene.

Vi så også frådende pirater, spreke spøkelsesjegere (bildet) og ravende kaniner på messegulvet.

Se også: E3-galleri del 1 og del 2.
Se også: Slik var Ubisofts E3-brief.

La oss starte E3-oppsummeringen med en titt på hva Microsoft, Nintendo og Sony hadde å komme med under sine pressekonferanser - som du for øvrig også kan få et gjensyn med på video.

(Lenger ned på siden finner du E3-stoffet fra PressFire).


MICROSOFTS PRESSEKONFERANSE

Tradisjonen tro hadde Microsoft sin brief først av «de tre store», dagen før den offisielle åpningen av E3, og pressekonferansen står også igjen som den beste.

Vi hadde en anelse da vi først rapporterte etter denne pressekonferansen, for det var et fullstappet program med store godbiter Microsoft hadde på lur.

Det var også den pressekonferansen med flest stjerner inkludert.

De gjenlevende The Beatles-medlemmene Ringo og Paul (bildet), sammen med Yoko Ono og familien til George Harrison, åpnet det hele på spektakulært vis, før Tony Hawk og Steven Spielberg også dukket opp i tur og orden.

Project Natal stjal de fleste overskrifter. Oppfinnelsen gjør at du ved hjelp av en boks utstyrt med to kameraer og en mikrofon både kan håndtere Xbox 360 uten håndkontroll, interagere med venner via et slags webcam og sist men ikke minst – spille uten en kontroller.

XBOX 360 MISTER KONTROLL

Steven Spielberg kom på scenen for å fortelle hvor revolusjonerende Natal er, og det var lett å se potensialet etter at Lionheads Peter Molyneux viste frem sitt nye spill og pekte på mulighetene som Natal gir spillutviklere.

Nå er det bare opp til Microsoft å levere varene.

Vi fikk også avdukingen av spill som «Crackdown 2» og «Left 4 Dead 2», samt den første smaken på «Forza Motorsport 3» som kommer allerede i oktober. La oss heller ikke glemme det superlovende «Shadow Complex» som blir rosinen i pølsa på XBLA i sommer, og den første livedemonstrasjonen av «Modern Warfare 2» som imponerte stort.

Dessuten var det en stor og gledelig overraskelse at Microsoft annonserte en filmtjeneste som for en gangs skyld inkluderer Norge. Du kan altså fra høsten av bla gjennom en meny, velge deg en film du vil se, starte den umiddelbart uten venting og nyte den i full HD og 5:1-lyd.

Se hele Microsofts pressekonferanse her.


NINTENDOS PRESSEKONFERANSE

Nintendo fikk det ikke helt til i år, som i fjor. Og verst var at Nintendo var det selskapet som på forhånd hadde gått ut og lovet bot og bedring og fristet med et stjernespekket program til sin E3-brief.

Snakk om å skape fallhøyde for seg selv.

Det var ventet et nytt Mario-spill, og det fikk vi også. To faktisk, gjennom annonseringen av «New Super Mario Bros. Wii» og «Super Mario Galaxy 2».

I tillegg fokuserte Nintendo på å bygge opp under sine salgssuksesser med DS og Wii og legge til rette for flere astronomiske salgssuksesser i fremtiden.

«Wii Fit» er et av de mestselgende på konsollen med nesten 19 millioner solgt over disk. Det har inspirert utviklere til å tenke i de samme baner, og angripe målgrupper som består av balanserende husmødre, pensjonister og ungdom.

Nintendo understreket også dette med å si at «alle er potensielle gamere».

Resultatet var at de, svulstig akkompagnert av U2s «Magnificent», gikk på scenen og presenterte «Wii Fit Plus» (som skal være ute før jul), snakket om fortreffeligheten om sin nye Wii MotionPlus-kontroller (som i fjor) og dro frem Zelda- og Mario-nyhetene.

Dessverre var det ikke noe nytt om en større satsning på DSi sitt onlinetilbud, men vi er sikre på at det kommer. Og det virker veldig rart at det i løpet av tiden det har tatt å utvikle og lansere Wii MotionPlus eksisterer så få spill som støtter teknologien ved lansering. Nintendo har til nå lent seg på en håndfull titler fra tredjepartsutviklere, og dette er selvsagt alt for tynt.

HVA NÅ, NINTENDO?

Det var litt færre smil, og snakk om smil, enn på fjorårets flaue E3-brief som ga assosiasjoner til et klissete vekkelsesmøte.

Men de fortsetter å banke inn budskapet om at de er selskapet som skal appellere til en mor på flyet, en onkel på jakt etter tips til «Mario Kart» og snakke om hvor stor markedsandel selskapet har fått.

Vi sitter igjen med et betimelig spørsmål etter E3: Nå som Sony og Microsoft også kommer med «nye» måter å spille på som kan minne om – eller faktisk overgå kontrollerne til Wii – hva har Nintendo egentlig å svare med? Wii HD neste år? En ekstern harddisk på 120 GB? Eller er den store kundegruppen til Nintendo fornøyd, og fortsetter å være det de neste fire-fem årene?

Nintendo har revolusjonert spillbransjen etter Wii-annonseringen og DS, men nå begynner det å brenne under beina på Nintendo i forhold til det å vise oss at de takler innovasjon innenfor de samme områdene som Sony og Microsoft. For eksempel ved å stable på beina et godt bibliotek på DSi, gjerne med retroklassikere som vi kjøper for fjerde gang, og en bedre, mer åpen og tilgjengelig Virtual Console på Wii.

«New Super Mario Bros. Wii», med mulighet til å spille med tre venner i lokal flerspiller, frister veldig. Også etter at vi så vidt fikk testet spillet selv på messegulvet. Nintendo har noen ess i ermet, men leverte ikke et like imponerende show som konkurrentene. Dessuten er det et stort paradoks som går rett til kjernen på problemet til Nintendo knyttet til dette spillet: «LittleBigPlanet» som kom på PS3 i fjor er inspirert av de klassiske Mario-spillene, men i motsetning til «New Super Mario Bros. Wii» lar det deg spille online med venner, ikke bare fra sofaen.

Se hele Nintendos pressekonferanse her.


SONYS PRESSEKONFERANSE

Jack Tretton er en suveren vert, og i år som i fjor fremsto Sony med selvtillit og dro av gårde et show på nesten to timer som åpnet med «Uncharted 2: Among Thieves» og et nytt segment fra enspillerdelen av spillet som imponerte stort.

De har, i likhet med Microsoft, tenkt på en bevegelsesstyrt kontroller som skinte under livedemonstrasjonen.

En slags kule på tuppen av en kontroller, kombinert med Eye-Toy-kameraet, gir en utrolig følsom og presis gjengivelse av bevegelsene – og danner garantert grunnlaget for en rekke spill som dermed går rett i strupen på Nintendo Wii-segmentet.

«MAG», «God of War III» og en titt på «Assassin’s Creed 2» gjorde inntrykk. Det gjorde også de to Gran Turismo-spillene som ble vist – «Gran Turismo PSP» og «Gran Turismo 5» til PS3.

Ikke uventet ble PSP Go! vist frem, Sonys nye håndholdte konsoll som det har lekket nyheter rundt i flere måneder allerede. Tretton vitset også om dette fra scenen, og sa at Sony også ønsker å være best på å lekke bransjenyheter.

STOR PSP-SATSNING

Selvironi og et bredt smil var eneste medisin for å døyve det faktum at nær sagt alle nyhetene, bortsett fra en overraskende annonsering av et «Final Fantasy XIV Online» eksklusivt til PS3, hadde lekket på forhånd.

PSP Go! har fokusert på å bringe ned produksjons- og utviklingskostnader, som et strategisk grep for å ta igjen Nintendo.

Tretton flørtet også med at de ønsker flere og bedre lavkosttitler til konsollen, fra studioer med innovative idéer.

Sonys åpenbare satsning på PSP gjorde utslag i at vi fikk et lengre segment med PSP-nytt, fikk se Kojimas nye til plattformen, kalt «Metal Gear Solid: Peace Walker», og høre om en rekke andre toppspill som kommer. Blant annet «LittleBigPlanet PSP», som vi forresten fikk litt tid til å teste ut.

La oss heller ikke glemme «Rock Band: Unplugged», et annet spill PressFire fikk mulighet til å prøve på messegulvet og som er i norske butikker 18. juni. Det håndholdte musikkspillet imponerer og byr på en helt annen musikkspillopplevelse enn man kunne ha forventet seg - og minner mest om forløperne «Amplitude» og «Frequency» som kom til PS2, før Harmonix gikk hen og lagde «Guitar Hero» og senere «Rock Band».

Et av de mest interessante spillene under hele E3, «The Last Guardian», Team Icos nye, ble som ventet presentert med en trailer.

Se hele Sonys pressekonferanse her.


Hvilke nyheter gjorde mest inntrykk på PressFire under E3? Her er et utvalg.

Under finner du sakene vi skrev, et utvalgt av menneskene vi intervjuet og noen av spillene vi rakk å spille på messegulvet.

PressFire har flust av saker som vi har tenkt å spare litt på, men rakk da også å skrible litt underveis i løpet av fire hektiske dager i Los Angeles:


Starten på E3 (inklusive en hotellaircondition-innretning som luktet...stramt).
 

Pressekonferansene:

Microsoft avduket en spillrevolusjon.
Defensiv Nintendo på E3.
Selvsikkert og solid fra Sony.
Stjernespekket hos Ubisoft.

Hands on-tester, intervjuer og sniktitter:

Vi testet Heavy Rain.
Vi møtte «Shadow Complex»-skaperen
.
Vi snakket med «Heavy Rain»-sjefen.
Harmonix musiserte og fortalte oss om «The Beatles: Rock Band».
Intervju med mannen bak «Left 4 Dead 2»
.
Vi møtte «Alan Wake».
«Monkey Island»-produsenten forsikrer at originalens sjarm er inntakt i den nye versjonen.
Vi testet «Need for Speed: SHIFT»
.
Vi testet «Brütal Legend»
.
Vi testet «Forza Motorsport 3»
.
Vi testet «Batman: Arkham Asylum».
Vi testet «Bayonetta
».
Vi testet: «Rock Band: Unplugged»
.

Hardwarenyhetene:

Her er trommene til Beatles-Ringo.
Vi testet PSP Go.
Rare jobber med Natal.
Nye DJ Hero-bilder
.
 
De nye tjenestene:

360-filmtjeneste som inkluderer Norge!
Xbox 360 med Twitter, Facebook og gratis musikktjeneste.
 
Spillannonseringene og nyheter:

De beste E3-spillene er kåret.
Nytt Mario, mer Wii Fit
.
Nytt Metal Gear Solid annonsert til Xbox 360
.
«Modern Warfare 2» viser seg på E3
.
«Splinter Cell: Conviction» på E3
.
«Forza Motorsport 3» i oktober
.
«APB» skifter utgiver
.
Endelig mer info om «Alan Wake»
.
«Crackdown 2» er annonsert!

Ny «Assassin’s Creed 2»-trailer
.
«Left 4 Dead 2» debuterer på E3
.
Nytt, kaotisk Super Mario-spill til Wii
.
Nytt «Metroid»-spill i 2010
.
«Metal Gear Solid: Peace Walker» til PSP
.
Slik blir «Halo 3: ODST»
.
«New Super Mario Bros. Wii» uten online flerspiller
.
Kojima løfter masken og annonserer nytt «Castlevania»
.
Mer «Bayonetta»-action på E3
.
Se de første bildene fra Team Icos «The Last Guardian».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3