Hva kan vi forvente oss fra den store E3-spillmessa?

Det er bare noen dager igjen - vi har stirret inn i spåkula. Se video.

1. juni 2012 16:29

(PressFire.no): Hele spillbransjen samles til en intens uke i Los Angeles der Sony, Microsoft, Nintendo og mange andre skal avsløre planene sine for det neste året.

Vi kommer tilbake med en sak der vi tar for oss spillene fra tredjepartsutviklere, som EA, Activision, Ubisoft og den slags. Men først altså konsollprodusentene, også kalt «de tre store» i denne sammenhengen.

Vi får sett de største spillene på nært hold i neste uke, snakke ut med skaperne bak, høre om kursskifter og satsninger fremover – og kanskje aller mest spennende: nye spill som vi ikke visste bæret om på forhånd blir vist for aller første gang.

Like før avreise til L.A. kastet vi Martin inn på et rom med PressFires tre utsendte, som i skrivende stund befinner seg i et fly på vei over dammen. I videoen, som du ser øverst, forteller de litt om sine forventninger til E3 2012.

NB! Her finner du alt E3-stoffet vårt.

Følg pressekonferansene direkte

Det er x-faktoren som gjør E3 til den viktigste spillmessen. GamesCom i Köln er aller størst når det gjelder antall besøkende. GDC i San Francisco byr på kvalitetstid, potensielle varp og foredrag der man kommer under huden på spillbransjen – men E3 handler om show og sirkus, og de aller største overraskelsene kommer der.

E3 starter med Microsofts pressekonferanse 4. juni klokken 18:30 (norsk tid), og vi har i denne artikkelen gått Snåsamannen litt i næringa samtidig som det etterhvert er en hel haug med spill vi vet kommer til å være del av årets E3 ...

NB! Her finner du tidspunktene for de største pressekonferansene. PressFire kommer til å følge disse direkte når det braker løs. Besøk oss mandag ettermiddag.

Stort «Halo 4»-fokus

Microsoft er først ut, og tjuvstarter E3 også i år. Messegulvet og Convension Center åpner først dagen etter, omtrent samtidig med at Nintendo har gjort seg ferdig med sin brief.

Det er alltid knyttet forventninger til hva de tre store, altså Microsoft, Sony og Nintendo, vil fokusere på i løpet av en times pressekonferanse – for her brettes strategien for det neste året ut.

Dette er sannsynligvis det siste året der Xbox 360 er flaggskipkonsollen til Microsoft. Selskapet har bedyret at de ikke kommer til å vise fram en ny konsoll på årets E3. I stedet kan du forvente deg en halvannen times maraton som blant annet vil bestå av «Halo 4» og «Forza Horizon».

«Forza Horizon» skal brettes ut

Under X12-dagene i San Francisco i slutten av februar fikk vi en første titt på «Halo 4», og ble servert en trailer som viste oss noen av områdene fra flerspillerdelen.

Det ligger an til at dette spillet blir rosinen i Xbox-pølsa. Det innebærer en ny trailer som sannsynligvis kommer til å fokusere på enspillerdelen – og samtidig gir mer kjøtt på beinet i forhold til historien.

Turn 10 var også på X12 for å fortelle oss at de har et sidespor til «Forza Motorsport»-serien på trappene. «Forza Horizon» blir sannsynligvis en mer arkadepreget affære enn «Forza» har vært kjent for til nå. Det er et helt nytt Microsoft-spillstudio basert i England, Playground Games, som står bak «Horizon» - folk som tidligere har jobbet med «Split/Second», «Blur» og «Project Gotham Racing», krydret med eks-Codemasters-utviklere («DiRT», «GRID»).

Vi gleder oss til å se mer av dette spillet. Et stjernelag av utviklere med en smakfull CV som dette lover godt.

Nye tilskudd til Xbox-menyen

Microsoft har de siste årene brukt store ressurser på å inkludere nytt innhold til Xbox-menyen som ikke er spillrelatert.

Det er bare å forvente at dette vil dominere deres E3-brief i år også, ettersom langsiktige avtaler med ulike innholdsleverandører også kan gagne «Xbox 720» - og man fortsetter å pleie relasjonene til nåværende Xbox-kunder.

Nye programmer, sosiale verktøy samt film- og tv-tjenester kommer til å spille en stor rolle for konsollfremtiden, og gjør det allerede. Microsoft har vært ledende i denne konsollgenerasjonen når det gjelder slikt.

- Partnerskapene som Sky og Netflix i England og Canal+ i Frankrike, er nødt til å bli mer tilgjengelig for en større del av markedet i Europa og andre deler av verden, sa Microsofts Europa-sjef Chris Lewis til PressFire i fjor høst.

- For å kunne være et digitalt senter for folks underholdningsbehov, er man nødt til å være veldig gode både på spill, tv, musikk, film og andre tjenester. Alt som er viktig for folk, sa Lewis.

At utvalget med slikt for oss i Norge har vært heller skralt, er en annen side av saken, men vi forventer å få flust av slike annonseringer fra Microsoft.

Eksklusivt «Elder Scrolls» og «Call of Duty»

Fans av «The Elder Scrolls V: Skyrim» bør absolutt følge med på Microsofts pressekonferanse. Den første store utvidelsen er allerede forskuttert, og blir Xbox 360-eksklusiv i en periode. Navnet på «Skyrim»-utvidelsen blir Dawnguard, har Bethesda allerede bekreftet. Nylig dukket det også opp en trailer!

I L.A. i neste uke får vi høre hva utvidelsen inkluderer og får også en dato å forholde oss til.

På E3 for to år siden ble en avtale med Activision annonsert. Denne har gitt Xbox 360-eiere tilgang på «Call of Duty»-utvidelser først – med en måneds forsprang på PS3- og pc-spillere.

Ettersom denne bare varer ut 2012 er det kanskje å forvente at en ny slik «Call of Duty»-avtale presenteres den 4. juni, hvis ikke Sony har skrevet ut en enda fetere sjekk adressert til Activision? Fete sjekker er akkurat det Activision trenger nå om dagen, etter at de sannsynligvis har utbetalt store summer i «Call of Duty»-feiden som endte med et forlik.

Priskutt på Xbox 360?

Kinect er et stort fokus og blir det en stund til. Microsoft hevder å ha solgt 18 millioner av sensoren (til butikk) fram til januar i år. Dette var tallet som sjefen Steve Ballmer flagret med på CES-messen i Las Vegas på nyåret.

En god del av E3-briefen også i år vil utvilsomt handle om Kinect-spill.

«Fable: The Journey» og «Steel Battalion: Heavy Armor» er nært forestående, spill som ble annonsert i fjor og kanskje også får en birolle på årets E3, men det dukker garantert opp enda flere nyheter om Kinect-titler.

Og som et siste fremstøt, ettersom det kan hende julen 2012 blir den siste før Xbox 720, kan det hende Microsoft har et priskutt å fortelle om – eller en annen form for hard julepakke som gir deg mye Xbox 360 for penga, om du ikke allerede eier en slik konsoll?

I går kom det overraskende nok nyheter om et nytt «Gears of War»-spill. Sannsynligvis lagd av folka bak «Bulletstorm», og trolig en forhistorie til det første «Gears». Full utblåsning med detaljer får vi på pressekonferansen.

Hvem havner i det gode Summer of Arcade-selskap?

Arcade-spill, som «Fez», «Braid», «Trials» og «Shadow Complex», har de siste årene knapt nok blitt nevnt under Microsofts E3-brief – men dukker som regel opp i en krok på messegulvet dagen etter.

Det er synd, for Arcade-spillene nevnt over er bare noen få eksempler på hvor mange flotte og innovative spill som har startet på Xbox LIVE Marketplace.

La oss håpe de vier litt tid til å fortelle om noen av de nye Arcade-spillene som kommer det neste året. Summer of Arcade-kampanjen blir tradisjonelt annonsert på E3, og skal sørge for at sensommeren byr på nedlastbare godbiter.

I år er «Deadlight», Kinect-spillet «Wreckateer» (inspirert av «Angry Birds» og «Boom Blox»), og «Joe Danger: The Movie» heite kandidater til å bli med i denne Arcade-satsningen.

Vi så på alle disse under X12-dagene i San Francisco, og miksen - med litt Kinect, noen mannevonde zombier og tohjulte sprell - virker fornuftig. Forresten: er det litt for tidlig å håpe på nyheter om «Alan Wake 2» – eller lukter det av å være et spill for den neste Xbox-en, slik enkelte hevder? Og når det gjelder nevnte «Shadow Complex»: det er på tide å avsløre en oppfølger nå. Det er et spill utviklerne i et par år har sagt de har veldig lyst til å lage ...

«The Last of Us» blir stjerna i Sony-showet

Sony er den neste av konsollprodusentene som skal presentere sine satsninger. Det er ventet at Vita får en del oppmerksomhet.

Deres pressekonferanse går av stabelen klokka 03:00 natt til 5. juni (norsk tid), og innebærer altså at du hamstrer kaffe om du har tenkt å følge med fra Norge.

Etter en trang fødsel trengs det nå noen flere gode spill, og E3 er den beste anledningen til å blåse litt liv inn i Vita. Vi i PressFire fikk se «Ruin» i fjor. Dette er en spennende «Diablo»-klone som senere har forsvunnet fra radaren - og etter hvert skiftet navn til «Warrior’s Lair». Kanskje spillet dukker opp til overflaten igjen i løpet av neste uke? Dette er bare ett av mange spill som inneholder muligheten for cross play mellom PS3 og Vita. Dette kan utmerket godt bli et moteord fra E3 for vi forventer å høre dette en hel del.

Cross play. Bare øv deg på å bli eksponert enda mer på dette ordet.

Det blir nok mest liv i salen om spill som «The Last of Us», «The Last Guardian» og David Cage («Heavy Rain») sitt neste blir vist. Det er ikke umulig at vi får se alle tre i løpet av Sony-showet. «The Last of Us» blir garantert en av headlinerne, mens ryktene skal ha det til at også Cage har booket seg en flybillett til L.A.

Det store spørsmålet er om vi får se «Kara» eller noe helt annet om David Cage dukker opp på Sony-pressekonferansen den 5. juni.

«»

Hva skjer med The Last Guardian?

Usikkerheten rundt «The Last Guardian», først annonsert i 2007, har ført til at fans av klassikerne «ICO» og «Shadow of the Colossus» har gått rundt med mageknipe og har dratt på seg søvnproblemer.

Det er ingen tvil om at det begynner å haste med noe nytt fra dette spillet etter en rekke utsettelser og fravær fra ymse spillmesser. Hvis spillet ikke er skrapet, da, eller i stedet er tiltenkt en rolle som en PlayStation 4-tittel?

Fumito Ueda sluttet i Sony i fjor høst og skal lappe sammen spillet som frilanser. Det har ført til usikkerhet hvordan det egentlig går med «The Last Guardian».

Enda et prosjekt som det har drøyd med er «Agent». Det Rockstar-utviklede spillet som ble vist fra scenen under E3 i 2009, og som skal være eksklusivt for PS3. På tide med noe nytt derfra, kanskje?

For tre år siden uttalte Sony og Rockstar at spillet skulle rekke en 2010-lansering, og omtalte det som like sjangerdefinerende som da de første «GTA»-spillene ble gitt ut.

De siste dagene har det versert historier om at Plus-tjenesten til PlayStation kan komme til å bli omarbeidet og kommer til Vita. Det er også ting som tyder på at Sony er i sluttforhandlinger med skyspilltjenestene Gaikai eller OnLiveCloud is the new loud, og Sony kan komme til å brenne av med en diger annonsering som får konsekvenser for PlayStation-opplevelsen. 

Sprekker en «Syphon Filter»-boble på E3?

Sony ryddet plass til E3-presentasjonen sin ved å annonsere flere PS3-spill de siste månedene. Blant annet «God of War: Ascension» og «Super Smash Bros.»-klonen «PlayStation All-Stars: Battle Royale».

Trailere og siste nytt om disse to dukker garantert opp i løpet av pressekonferansen.

Dessuten har Sony visstnok tenkt å annonsere at «PlayStation All-Stars» også kommer til Vita. Det er helt sikkert at flere slåsskjemper blir bekreftet på E3. Det sa utviklerne da spillet først ble avslørt tidligere i år. Åpenbare kandidater som Nathan Drake («Uncharted»), Cole («InFamous») og Solid Snake («Metal Gear Solid») havner nok til slutt i dette spillet.

For en tid tilbake verserte det bastante rykter om at det kommer et nytt spill i «Syphon Filter»-serien. Dette kan være en boble som sprekker på E3.

Visse analytikere og eksperter mener at dette er riktig tidspunkt for Sony å annonsere enda et priskutt på PlayStation 3.

Mye Mario på gang

Nintendo er sist ut av «de store», og holder sin pressekonferanse den 5. juni klokken 18:00 (norsk tid).

Det er ingen tvil om hva som blir hovedfokuset deres, for Wii U skal avdukes i sin endelige form – og alt skal legges til rette før konsollslippet senere dette året. I fjor var ikke Nintendo så heldige da de viste en prototyp av Wii U etter pressekonferansen sin. Der ble vi møtt av den tablet-lignende håndkontrolleren og noen konseptuelle demoer, i tillegg til minispill eller Wii-titler som var ørlitegrann omarbeidet.

Nintendo har allerede forskuttert at det kommer et nytt «Pikmin» og «Super Mario Bros.»-spill til Wii U. Disse to blir avslørt på E3. Får vi kanskje også en liten kikk på det neste «Super Smash Bros.»-spillet som også ble annonsert i fjor? Dette skal komme på både Wii U og 3DS, men utviklingen startet ikke før i februar i år.

De har også fortalt at det ikke vil bli annonsert en lanseringsdato eller prislapp på E3. Den slags info kommer først senere i år.

Men Wii U blir lansert før jul en gang, har de lovet.

Flust av Wii U-lanseringsspill

Skal vi feste lit til en lekket liste, som inneholder 25 lanseringsaktuelle titler, blir det et variert kobbel av spill til konsollen – med alt fra «Aliens: Colonial Marines», mer Mario og «Darksiders II», pluss litt sport og dans.

Det blir ikke bare snakk om Wii U. Den håndholdte 3DS-maskinen får en oppfølger til det bestselgende «New Super Mario Bros.», ble det bekreftet i april. Spillet skal være ferdig i august, skrev Game Informer. Samme kilde rapporterte at det også kommer en jubileumspakke med «Kirby»-spill.

NB! Før E3 sparkes i gang mandag kveld, ser vi på noen av spillene fra tredjepartsutviklere som Electronic Arts, Activision, Ubisoft og flere - som vi håper vil dukke opp i Los Angeles i neste uke.

Hva gleder du deg mest til fra E3 i år?

FOTO: PressFire.no. 

Vi kommer til å kjøre i gang et livestudio når E3 starter. Den 4. juni kl 18:30 braker det løs. Ta turen innom PressFire i neste uke for siste spillnytt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3