Full pupp i splitter nytt «Forza»-spill

Blir en sexy «Need for Speed»-utfordrer etter dramatisk u-sving.

5. mars 2012 15:16

SAN FRANCISCO (PressFire.no): En av de store overraskelsene på X12, Microsofts event i forrige uke, var annonseringen av et helt nytt «Forza»-spill. Dette kommer ut senere i år til Xbox 360.

Det mange forbinder med en dønn seriøs simulator, med til sammen fire utgivelser på Xbox-plattformene, får altså et nytt tilskudd i løpet av året.

Et mer arkadeorientert spill med langt løsere snipp, mer rocka - og skal vi tro den første fristefilmen fra spillet – også langt mer sexy. «Forza Horizon», er navnet.

Arkadebilspill, med bikini

Det en sitter igjen med av inntrykk etter å ha sett en svært konseptuell filmsnutt på X12-arrangementet i San Francisco, er at dette langt fra blir et tradisjonelt «Forza Motorsport».

Det kommer trolig til å minne mer om noen av de mer gatebilfikserte «Need for Speed»-titlene, og får høyst sannsynlig et eller annet innslag av bikini-babes.

Musikken pumpet ut av høyttalerne. Vi så nærbilder av bikinitopper, og noen svette lår. Alt lagt til en ørkensetting og en diger konsert med tusenvis av mennesker som åpenbart koste seg til tonene av Chemical Brothers’ «Hey Boy, Hey Girl», låta som rullet gjennom filmsekvensen.

Dette er temmelig langt fra det seriøse inntrykket serien har gitt oss til nå. Det ble bare antydet og hintet fra Turn 10, som sto for «Forza»-menyen under X12, for resten av moroa blir først avslørt på Microsofts E3-pressekonferanse i juni.

NB! Her finner du flere nyheter og intervjuer fra X12-eventet.

Bryter «annet hvert år»-tradisjonen

Helt til slutt i sin presentasjon i San Francisco rundet Turn 10-sjef Dan Greenawalt av med å vise oss en oversikt over «Forza Motorsport»-seriens samlede verker, og bygget forventningene kraftig ved å hinte om at han hadde noe svært å servere.

Omslagene fra de til nå fire utgitte spillene – som startet på den første Xbox’en i 2005, fikk en oppfølger til Xbox 360 i 2007, og etter det har kommet med ytterligere to spill til den samme plattformen med like mange års mellomrom.

Dette nye «Forza» bryter den tradisjonen. For bare ett år etter «Forza 4» får vi stifte bekjentskap med «Forza Horizon». Et spill lagd av et britisk, nystartet studio – som består av folk som burde vite ett og annet om bilspill.

Krise for bilspillene – eller en ny sjanse?

Dette studioet, Playground Games, består nemlig av utviklere som tidligere jobbet hos Codemasters («Toca», «GRID», «Colin McRae», «DiRT»), Bizarre Creations («Blur», «Project Gotham Racing») og Black Rock Studio.

Sistnevnte sto bak det solide «Split/Second» (2010). Før det «Pure».

Men Disney krympet spillstudioet kraftig, og skrapet idéer om oppfølgere til begge de to nevnte spillene. Mange Black Rock-ansatte måtte finne seg nye jobber – og bransje-forståsegpåere har de seneste årene snakket om at det er en slags krise for bilspill, med mindre man jobber med «Need for Speed», «Gran Turismo» eller «Forza».

Nedtur blant britiske bilspillskapere

Bizarre Creations har en lignende, trist skjebne som Black Rock. Etter å ha skapt seg et navn gjennom flere «Project Gotham Racing»-spill, prøvde de hellet med å bryte ut fra Microsoft-samarbeidet og bli underlagt Activision.

Det resulterte i «Blur», samt det som nærmest må regnes som en pliktjobb - under navnet «James Bond 007: Blood Stone».

Bizarre har også lagd «Geometry Wars», det langt fra like vellykkede skytespillet «The Club» (2008), som kom ut til flere plattformer – pluss eldre ting som «Metropolis Street Racer» (2000) til Dreamcast og «Formula One» (1996) til den første PlayStation-konsollen samt til pc.

Nå er alle disse kreftene samlet i et relativt nystartet engelsk studio kalt Playground Games. De gledet seg tydeligvis i dagene frem mot at Forza Horizon formelt ble kunngjort, for de skrev på hjemmesidene sine at de nesten ikke klarte å vente med å fortelle hva de nå jobber med.

Nytt superstudio

- Selv om dette er et nytt studio, er det en talentfull gjeng som har en flott bakgrunn, sier Turn 10s Dan Greenawalt.

Nedturen blant bilspillutviklere var noe som ble brukt som en mulighet til å sanke talentfulle spillskapere basert i England, og det kan virke som om Microsoft med dette også ruster opp for fremtiden og nye eksos-eventyr utover «Forza». Det har blant annet versert saftig sladder om at en reboot av «Project Gotham Racing» kan skje en eller annen gang. Kanskje er det fra denne gjengen noe slikt vil dukke opp, etter «Forza Horizon»?

- Det er flott å finne en partner som deler den samme interessen for bilspill, og som kan tilføre litt krydder. For selv om det passer perfekt i «Forza»-serien, blir dette et annet bilspill, forteller Greenawalt.

- Det er synd at såpass mange talentfulle spillskapere i England har mistet jobbene sine de siste to årene. Vi opplevde et øyeblikk der bransjens problemer og et nytt studios ambisjoner møttes. Det gjorde at vi fikk anledningen til å jobbe med noe nytt.

Det eneste som ble sagt om en «Forza Horizon»- lansering, er at det åpenbart kommer til Xbox 360, og det skjer i løpet av 2012. E3 i juni vil gi oss svaret på mye mer rundt dette spillet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3