20 spill vi gleder oss til i ‘13

Året blir stappfullt med stortitler.

9. januar 2013 10:21

(PressFire.no): Spillåret som nettopp er over var av det slankere slaget. Ganske symptomatisk ettersom 2013 tegner til å bli langt mer spennende.

Hovedgrunnen er alle de nye konsollene som dukker opp i år, og spillene som utgivere rusher ut før E3-messa i juni - som de jo ikke vil/kan risikere skal drukne i «next gen»-tåka.

Det kommer nye håndholdte spillmaskiner, fra Nvidia og Kickstarter-finansierte Ouya, vet vi. 

Det er uhyre stor sjanse for at også gigantene Sony og Microsoft vil avløse henholdsvis PlayStation 3 og Xbox 360. Dette blir kanskje mest toneangivende for 2013 og de neste årene. 

Dessuten har Valve, som står bak pc-tjenesten Steam, meldt seg på. Selskapet har sagt at de vraker Windows og i stedet går for Linux som operativsystem. De tar sikte på å lansere sin konsoll i løpet av året. Lanseringstidspunktet, og prisen for «Steam Box», vil i stor grad indikere hva Valve egentlig vil med sin lille konsollkriger.

Spillbransjen er notoriske på å utsette utgivelser, så en slik øvelse som å liste opp de mest lovende er slettes ikke lett. Dette ferske spillåret starter utvilsomt knallsterkt: For før sommeren, og viktige E3 i Los Angeles, får vi både servert «Grand Theft Auto V», «BioShock Infinite» og «The Last of Us».

Det er litt av et trekløver!

Her er de 20 spillene vi i PressFire gleder oss aller mest til i år:

«Beyond: Two Souls»
For: PlayStation 3.
Når: 2013.
Den visjonære David Cage («Heavy Rain») har angivelig skrevet 2000 sider med manus og fått med seg skuespiller Ellen Page. Kan bli årets mest ambisiøse - la oss bare håpe Cage ikke løper helt løpsk, men i stedet klarer å holde fokus i historien. 
Se trailer her. 

«Destiny» 
For: Ikke bekreftet.
Når: Senhøst 2013?
Mye er fortsatt hemmelig rundt det nye romeventyret fra skaperne av de første «Halo»-spillene. Men Bungie har sagt at de vil lage et digert, dypt og episk univers. Muligens en «Xbox 720»-lanseringstittel, med stort fokus på onlinespilling. Utviklerne skal hamre ut et åpnere univers, inspirert av blant annet «Star Wars» tyder det på. Dette lukter det en E3-debut av.

«Grand Theft Auto V»
For: PlayStation 3, Xbox 360.
Når: Våren.
Uten tvil et av de aller, aller største. «GTA»-serien er ofte helt definerende for en konsollgenerasjon. Sandkassa blir enorm nå, og flere ganger større enn «GTA IV», har utviklerne sagt. Men klarer Rockstar å få oss til å bli engasjerte over de tre hovedpersonene en kan veksle mellom?
Se trailer her. 

«Metro: Last Light»
For: Pc, Xbox 360, PlayStation 3.
Når: Mars.
Utgiveren THQ er for tiden truet av konkurs. La oss bare håpe «Metro» ikke har lidd av dette. Da vi første gang fikk demonstrert spillet på E3 for halvannet år siden, så det fantastisk bra ut. Et mørkt og desperat skytespill - den tenkende manns «Call of Duty», om du vil.
Se trailer her. 

«The Last of Us»
For: PlayStation 3.
Når: 7. mai.
Naughty Dog har hatt stor suksess med «Uncharted»-serien. Nå skal de skildre en mørk, post-apokalyptisk verden rammet av et «zombie-virus». Historiefortellingen og flerdimensjonale figurer er satt i høysetet. Vi gleder oss veldig!
Se trailer her.

«Amnesia: A Machine for Pigs»
For: Windows/Mac/Linux
Når: Vinter/vår.
Tidenes kanskje skumleste spill får en oppfølger fra et av bransjens mest inspirerte, tankefulle indie-studio. Da kribler det selvsagt i magen. Vi gleder/gruer oss til å selv høre hvordan lyden fra grisemaskinen egentlig oppleves i spillet.
Se trailer her.

«BioShock Infinite» 
For: Pc, Xbox 360, PlayStation 3.
Når: 26. mars.
Vi har selv spilt de fire første timene av det neste fra den genierklærte «BioShock»-skaperen. Det smakte av en nær perfekt blanding mellom historie, action og substans.
Se trailer her.

«Company of Heroes 2»
For: Pc.
Når: Vår.
Eneren er tidenes beste strategispill ifølge nettsteder som på generisk vis slår sammen karakterene fra hundrevis av spillsider. Toeren satser på å bli mye større. Klart vi gleder oss!
Se trailer her. 

«Pikmin 3»
For: Wii U.
Når: Vår.
De søte små Pikminene du kunne kontrollere 100 av i slengen, sjarmerte oss i senk i 2002. Spill nummer tre i strategiserien ser ut til å gi oss nye doser av god utfordring. Wii Us største og viktigste spill i 2013?
Se trailer her. 

«Europa Universalis IV»
For: Pc.
Når: Høst.
De er ikke et navn de fleste i husholdningen kjenner til, men svenske Paradox er noen av de beste i verden på smal, dyp strategi. Nå tar de flaggskipet ut på tokt, igjen, og vi håper det hele ikke sprenger i lekk.
Se trailer her. 

«SimCity»
For: Pc.
Når: 7. mars.
Nye «SimCity» tar detaljstyring til et nytt nivå og klistrer på en haug av online-funksjonaliteter. Noe mindre områder å bygge byer på til tross, nyvinningene og den nye spillmotoren ser fantastisk ut!
Se trailer her. 

«WildStar»
For: Pc.
Når: Ubekreftet.
Bak MMORPG-spillet står utviklere som har jobbet på alt fra «World of Warcraft» til «Ultima», og gjennom forskjellige retninger vil de la spillerne gå opp i nivå slik de selv vil. Vi har testet, og ser virkelig fram til det.
Se trailer her. 

«South Park: The Stick of Truth»
For: Pc, Xbox 360, PlayStation 3.
Når: Vår/sommer.
Vi skal denne gangen bli med rakkerungene ut som sine magiske alter egoer, og utforske universet i en RPG-setting. Kampsystemet er basert på de gamle «Paper Mario»-spillene, noe som tilsier mye aktiv kjemping.
Se trailer her. 

«Ni No Kuni: Wrath of the White Witch» 
For: PlayStation 3.
Når: 25. januar.
Spennende japansk rollespill, blant annet fordi det legendariske Ghibli Studio er om bord. Det betyr at animasjoner, historie og rollegalleri sannsynligvis blir i særklasse. La oss håpe det spillmekaniske holder følge.
Se trailer her.

«Metal Gear Solid: Ground Zeroes»
For: PlayStation 3, Xbox 360.
Når: Sent 2013.
Den lange avdukingsvideoen etterlot svært mange med hakeslepp. Kojima kan det å imponere med grafikk og effektbruk. Folk var så imponerte at Kojima til slutt måtte ut og forsikre at dette er ment for dagens konsollgenerasjon og 2013.
Se trailer her. 

«Tearaway»
For: PlayStation Vita.
Når: 2013.
Noe helt nytt fra «Little Big Planet»-skaperne er nesten automatisk interessant. Tre inn i en verden konstruert utelukkende av virtuelt papir, hvor du trykker på skjermene, både den bak og på forsiden, for å manipulere omgivelsene. 
Se trailer her. 

«Rayman Legends»
For: Wii U.
Når: 28. februar.
Etter fantastiske «Rayman Origins» i 2011 burde det være unødvendig å forklare hvor lovende dette er. Denne gang tar de blant annet i bruk den trykkfølsomme skjermen til Wii U for kreative krumspring. Demoen, som er ute nå, er lovende!
Se trailer her. 

«SpyParty»
For: Pc (pluss mer?)
Når: Ubestemt (beta ute)
Trenger du nyskapning må du øremerke deg «SpyParty». Psykologisk krig for to spillere - én hemmelig agent som prøver å infiltrere en fest, og én snikskytter som må avsløre ham gjennom kikkertsiktet sitt.
Se trailer her (nb! spillet har radikalt endret grafisk stil siden denne videoen ble sluppet). 

«Watch Dogs»
For: PlayStation 3, Xbox 360, pc.
Når: 2013.
Datalagringsdirektivet, George Orwell, William Gibson og «Assassin’s Creed» utgjør inntrykkene av denne overraskelsen på fjorårets E3. I en verden der alt er koblet til nettet er nettsnoken kongen. Det ser i alle fall fantastisk ut! Ubisoft har dukket unna alle som hevder dette er til de nye konsollene fra Sony og/eller Microsoft ...
Se trailer her. 

«Double Fine Adventure»
For:
 Våren.
Når:
 2013.
Legenden Tim Schafer våget seg ut på kronerullingsnettstedet Kickstarter for å finansiere et eventyrspill av den gamle skolen. Innsamlingen eksploderte, spillere ble fra seg av begeistring og folkefinansiering for spill ble et av fjorårets aller største fenomener. Det sier litt om hans bakgrunn som spillskaper og historieforteller, og vi er veldig spente på resultatet. Spillet blir også svært viktig for å vise kursen videre for kronerullingstrenden.


Bit deg også merke i dette kobbelet. De fleste antar vi kommer ut i år, og er definitivt også spennende:

«Arma 3» - Nytt og etterlengtet spill i serien som er kjent for realisme.
«Ascend: New Gods» - Free-to-play til XBLA, fra folka bak de to «Toy Soldiers»-spillene.
«Battlefield 4» - EA har bekreftet oppfølgeren. Innen E3 i juni vet vi om det blir ferdig i år.
«Bayonetta 2» - Rekker det 2013? Vi har våre tvil. Blir eksklusivt til Wii U.
«Castlevania: Lords of Shadow 2» - Oppfølgeren til kvalitetsspillet kan bli enda bedre.
«Crysis 3» - Kombinerer elementer fra de to første i serien, og ser dyrisk pent ut.
«Dark Souls II» - Kommer neppe før i 2014.

«Dead Island: Riptide» - Kan zombiesuksessen gjentas?
«Dead Space 3» - Isplanet, ny samarbeidsmodus - og enda mer grøss i verdensrommet?
«Deadpool» - Nok en tegneseriehelt, med Nolan North («Uncharted») som stemme.
«Devil May Cry» - Dante, slik britene ansvarlige for «Heavenly Sword» og «Enslaved» ser ham.
«Dragon Age III» - Spillet kan ende opp til de nye konsollene, men kanskje ikke i år?
«The Elder Scrolls Online» - Vi er skeptiske, men det er i det minste ambisiøst.
«Fire Emblem: Awakening» - Strategirollespillet med kultstatus er tilbake.

«Fuse» - Vi ble ikke helt overbevist da vi spilte det, men Insomniac Games er uhyre kvalitetsbevisste og mye arbeid gjenstår enda. 
«Fortnite» - Kreativ sjangersmelting fra «Gears of War»-folka. Inspirert av «Minecraft».
«Gears of War: Judgment» - Hva kan «Bulletstorm» finne på med denne serien?
«Grim Dawn» - «Titan Quest»-skaperne prøver på en viktoriansk comeback.
«God of War: Ascension» - Sunn skepsis til dette prosjektet, med det forrige spillet var solid.
«GRID 2» - Codemasters lover å pushe bilspillgrensene med denne oppfølgeren. Klarer de det er vi mer enn interesserte.
«Half-Life 3» (eheh) - En rumensk spåkone har sett et brekkjern på himmelen.

«Injustice: Gods Among Us» - «Mortal Kombat»-folka lager slåssespill for superhelter.
«LocoCycle» - «Tron»-aktig racing fra Twisted Pixel, og bare til Xbox.
«Lost Planet 3» - Det forrige spillet var forferdelig, men nytt studio kan kanskje redde serien?
«Luigi’s Mansion: Dark Moon» - Luigi er så søt!
«Metal Gear Rising: Revengeance» - Hva kan PlatinumGames gjøre med «Metal Gear»?
«Monaco» - Kreativt og lovende heist-spill.
«Prison Architect» - Spennende indie-sak som får tankene mot «The Great Escape».

«Prey 2» - Det ser ikke lyst ut for denne oppfølgeren. Kan være kansellert, eller satt på pause.
«Puppeteer» - Fargerikt, kaotisk og meget spesielt plattformspill (?) fra Sony.
«Rainbow 6: Patriots» - Ubisoft tar en dristig, ny retning som kan være myntet på nye konsoller.
«Remember Me» - William Gibson- og Philip K. Dick-vibber med ninjalignende kvinne i hovedrollen. 
«Republique» - Alt inspirert av 1984 er nesten automatisk interessant her i PressFire. 
Respawn sitt nye - Da vi pratet med eks-«Modern Warfare»-toppene på GDC i 2011, var de ikke klare til å si noe om sitt nye. Men på E3 i juni kan det være duket for deres EA-utgitte, nye.

«Saints Row 4» - THQ lever i uvisse tider, men har signalisert at oppfølgeren skal ut i år.
«Shadowrun Returns» - Oppfølgeren til det legendariske Super Nintendo-rollespillet fra 1993.
«Sly Cooper: Thieves in Time» - Verdens smidigste vaskebjørn gjør comeback etter 7 år.
«Soul Sacrifice» - Et av «Dead Rising»- og «Mega Man»-skaperens første spill uten Capcom.
«Splinter Cell: Blacklist» - Den populære snikeserien tar nok en vending. Enda mer action?
«StarCraft II: Heart of the Swarm» - Ny rase, mer moro. Kan bli en luring for 2013-spillåret.
«Star Wars 1313» - Må vi vente til 2014? Mye tyder på det. Dette kan fort vise seg å være myntet på nye konsoller, og pc.

«State of Decay» - Er det plass til enda et zombieoverlevelsesspill?
«Survarium» - «Stalker»-gjengens neste.
«The Last Guardian» - Sony hevder spillet fortsatt er i utvikling. La oss håpe det kommer snart.
«The Cave» - «Monkey Island»-skaperens drømmeprosjekt.
«The Walking Dead: Season Two» - Telltale har allerede startet arbeidet med nye episoder.
«The Witness» - Fra mannen bak «Braid». 
«Tomb Raider» - Dramatisk stilskifte for heltinnen, men vi sitter fortsatt på gjerdet.
«Total War: Rome II» - Få mestrer strategi så godt som The Creative Assembly. 
«Wasteland 2» - Forløperen til «Fallout» får en oppfølger fra flere av de som lagde «Fallout». 
«The Wonderful 101» - «Pikmin»-aktig slåssespill fra «Bayonetta»-hjernen.

TEKST: Lasse Lervik, Erik Fossum, Thomas Christoffersen, Jarle Hrafn Grindhaug og Kjetil Svensen.


Hvilke spill gleder du deg mest til i 2013?

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3