Vraker Windows-støtte til «Steam Box»

Valve går heller for Linux til sin mystiske konsoll.

7. januar 2013 10:36

(PressFire.no): Like før årsskiftet bekreftet Valve-sjef Gabe Newell at de vil lansere en konkurrent til Xbox- og PlayStation-hjemmekonsollene.

Valve håper denne maskinen, populært kalt «Steam Box» - eller litt mer humoristisk, «GabeCube» - skal være lanseringsklar i løpet av året.

Når selskapet som drifter den mest populære sentralen for pc-spill, Steam, kaster seg inn i konkurransen, vil nok konkurrentene bli litt svette. «Steam Box» blir sannsynligvis mest å regne som en datamaskin tilpasset stuebruk – en videreføring og ytterligere konsollifisering av brukeropplevelsen etter deres Big Picture-tilskudd til Steam nylig.

Selvsagt holder Valve kortene tett til brystet foreløpig. Men i forbindelse med EHSM-konferansen i forrige måned har Ben Krasnow fortalt litt mer om planene.

Vil ha en åpen plattform

Konsollen blir sannsynligvis basert på Linux i stedet for å støtte Windows’ operativsystem, skal Krasnow ha bekreftet ifølge Golem.de (oversatt til engelsk på NeoGAF).

Grunnen er at de er mest interessert i å tilby en åpen plattform for utviklere.

Gabe Newell bekreftet overfor PressFire på E3 i fjor sommer at Valve hadde startet jobben med å overføre Steam til operativsystemet Linux (se video nederst i saken).

Ben Krasnow, som er hardware-ingeniør, sier at Valve vil avsløre flere detaljer om sin konsoll «i løpet av året».

- Windows 8 er en katastrofe

Linux-interessen og koblingen til «Steam Box» er ikke overraskende. Gabe Newell har uttalt seg svært kritisk til måten Microsoft lukker systemet sitt på.

- Det frister dem å stenge plattformen, fordi de ser hva de kan oppnå ved å begrense konkurrentenes tilgang, sa Newell i fjor sommer.

Han uttalte seg også om Windows 8, som han ifølge All Things D regelrett sa var «en katastrofe for alle på pc-markedet».

- Jeg tror vi mister noen av de største pc-produsentene, etter at de forlater markedet. Og jeg tror inntjeningen faller sammen for mange.

- Om det stemmer så er det godt å ha alternativer, mente Valve-sjefen.

- Mer å vise fram i år

Krasnow bekreftet samtidig at Valve har flere baller i lufta, og at vi kan få høre om disse prosjektene i løpet av året.

- Hardware-laben vår har noen hemmelige prosjekter som vil bli lansert i 2013. Vi har en solid gruppe bestående av ingeniører, og vi liker å bygge noen skikkelig kule ting, sier Krasnow til Golem.de.

Både Augmented Reality- og Virtual Reality-prosjekter nevnes i artikkelen.

Denne uken arrangeres den store CES-elektronikkmessen i Las Vegas, fra 8. - 11. januar.

Siste uka av mars går Game Developers Conference (GDC) av stabelen i San Francisco, før fokuset rettes mot E3 i Los Angeles i juni. Det er ikke umulig at Valve vil være til stede på en av disse messene for å avsløre mer om sin konsollsatsning.

I år kommer det flust av konsoller

Det er ventet at også Microsoft og Sony avslører nye konsoller i år, etterfølgerne til Xbox 360 og PlayStation 3. I tillegg vil Kickstarterfinansierte Ouya, som kjører på Android-plattformen, tilby et rimeligere spillalternativ med en «plugg-rett-i-tv’en»-løsning.

Sist uke kunne Nvidia avsløre at de også kaster seg inn i konsollkonkurransen, og lanserer en håndholdt maskin kalt Project Shield som kjører på Tegra 4-brikkesettet. Det karakteristiske med Project Shield er at multitouch-skjermen på fem tommer er bygd inn i en håndkontroller.

Skjermen skal kunne by på 720p-oppløsning, skriver Polygon. Lanseringen skjer først i USA og Canada. Der kommer Project Shield ut i løpet av andre kvartal.

Selv om Valve tilsynelatende er svært travle med å tenke på hardware-løsninger, har de også bekreftet at de jobber med en ny versjon av sin Source-spillmotor - og at denne teknologien vil støtte de nye konsollene.

Det kan være godt nytt for alle som (fortsatt) venter på det neste avsnittet i «Half-Life»-serien.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3