Den store E3-spillmessen i L.A. startet med køståing

Men snart smeller det!

6. juni 2011 09:17

LOS ANGELES (PressFire.no): Endelig er vi på plass, i byen som om noen timer skal flomme over av annonseringer, avsløringer - samt gi oss muligheten til å teste spillene som kommer i løpet av de neste månedene.

Det er langt å reise fra Oslo til California. Et helt døgn tok det fra vi samlet PressFire-troppen på Oslo S. og staket ut kursen til Los Angeles (via New York) - og til slutt kunne sjekke inn på hotellet vårt i Hollywood. På flyet traff vi kolleger fra Norge, og praten gikk raskt om hva vi håper å se, hvem som vil komme med den tøffeste avsløringen – og hvilke av de ville ryktene som har versert i forkant som vi håper har et snev av sannhet i seg.

Det første som skjer på E3-spillmessen, er at de tre store plattformprodusentene skal misjonere gjennom en times lang presentasjon. Her kommer det garantert både software- og hardwareavsløringer, for både Sony og Nintendo har en ny konsoll med seg til Los Angeles. I tillegg skal Electronic Arts og Ubisoft også holde pressekonferanser i løpet av det første døgnet med E3 2011.

Nintendo har riktig nok «bare» lovet å avsløre detaljene rundt den mystiske Wii-oppfølgeren, mens Sony nok vil bruke mye av sin presentasjon på å fortelle om NGP (next generation portable). Den nye håndholdtkonsollen som vi foreløpig ikke vet hva vil koste eller har fått en slippdato på.

PressFire var nylig i London for å prøvespille og snakke med utviklerne bak teknologien, som de eneste fra Norge. Så en god del vet vi i hvert fall vi om denne nye spillmaskinen.

«Assassin’s Creed: Revelations» og «Battlefield 3»-propaganda møtte oss

Gigantplakatene, som tradisjonelt sett pleier å pryde Convention Center rundt disse tider av året, har alt kommet opp på fasadene. Igjen har Ubisoft sikret seg en av de beste (og lengste) plassene, nok en gang med et nytt spill i «Assassin’s Creed»-serien - denne gang med undertittelen «Revelations».

Electronic Arts har kuppet den andre av de to mest fremtredende plassene, og har smurt «Battlefield 3»-propaganda ut over det tårnet som ruver over den ene messehallen. Dette spillet har vi allerede fått snust på, sist i forbindelse med GDC i San Francisco. Det blir nok en ny titt på dette DICE-utviklede spillet i løpet av E3.

PressFires to utsendte har nå bare få timer på å lade batteriene litt til, og så smeller det! Microsoft er først ut med sin pressekonferanse mandag klokken 18:00 (norsk tid). Like etter følger Electronic Arts og Ubisoft, før den siste etappen av pressebriefene følger dagen etter – om man planlegger det hele med norsk klokke.

Sonys seanse vil vare i hele seks timer. Selve pressekonferansen strekker seg neppe over mer enn halvannen time, men etterpå har Sony fristet med et hemmelig event. I tillegg har man tenkt å varme opp med et forhåndsprogram, noe som altså gjør at man må holde av store deler av dagen om man vil få med seg alt.

Michael Pachter, analytikeren som jobber tett mot spillbransjen fra et investorsynspunkt (i tillegg til å ha sin egen Pach Attack!-spalte hos GameTrailers.com), er skråsikker på at dette dreier seg om en eksklusiv Lady Gaga-konsert. Det fortalte spillfinansakrobaten i denne E3-vorspielpodkasten hos Giant Bomb.

«Join us for a special event following the press conference», heter det bare i invitasjonen. Vi i PressFire tar ingen sjanser, og kommer til å pugge tekstene til «Judas», «Poker Face» og «Just Dance» – bare sånn i tilfelle dette ryktet viser seg å stemme. Det at Sony har lagt sin pressekonferanse til et digert stadion, tyder kanskje på at Pachter kan være inne på noe?

Hvordan kommer Sony egentlig til å kommentere PSN-krisen?

Og nettopp det å se hvordan Sony legger opp E3-løpet, hvordan de omtaler PSN-krisen og de alvorlige sikkerhetsbruddene til PlayStation 3 den siste tiden, blir noe av det mest spennende under denne førsteetappen av E3 2011.

Kommer sjefene til å stille med et «Poker Face», eller peke mot en slags «Judas»?

Jack Tretton, USA-sjefen, pleier å ha en selvsikker, humoristisk og nesten Letterman-aktig væremåte på scenen. Men nå må han og resten av ledelsen adressere det som har skjedd på PlayStation Network med et snev av alvor.

For det å vitse om dette er vel litt for tidlig?

Personlige opplysninger til mer enn 70 millioner PSN-kontoer har potensielt havnet på avveie og mange PS3-eiere er nok fortsatt ganske bitre og vil gjerne ha forsikringer fra offisielt hold om at det vil bli tryggere å være kunde i fremtiden.

Selv om Sony så vidt rakk å fyre opp en skjelven utgave av PlayStation Store (inkludert gavedrysset som var lovet, i et forsøk på å si velkommen tilbake til PSN-brukere), så vil nok alle i salen sitte musestille om Tretton og kompani begynner å snakke om det som har skjedd. 

Sonys pressekonferanse følger du direkte, for eksempel i vårt livestudio, tirsdag klokken 02:00 – norsk tid. (Det går også an å se direkte streaminger fra eventet via den offisielle PlayStation-bloggen).

Får vi sjansen til å teste Nintendos nye konsoll?

Nintendo er den siste av «de tre store». Deres pressekonferanse finner sted tirsdag klokken 18:00 (norsk tid). Vi vet at det blir avsløringer om et helt nytt Mario-spill til den nylig lanserte håndholdtkonsollen 3DS.

De har også flyttet lanseringen av eShop (digitalspilltjenesten til samme konsoll) slik at denne åpner omtrent samtidig med at E3 sparkes i gang. Slikt betyr ofte at de kommer med avsløringer som 3DS-eiere potensielt kan finne, og laste ned, umiddelbart.

Men det aller mest spennende blir når underholdningsgiganten for første gang vil gå i detalj om sin neste hjemmekonsoll. Kanskje vi til og med vil få muligheten til å teste den, slik som i fjor da 3DS for første gang ble vist?

Project Café, som visstnok er arbeidstittelen, skal ifølge ryktene være minst like kraftig som PlayStation 3 og Xbox 360. Den kan også komme til å få en håndkontroller som består av et mystisk, trykkfølsomt parti mellom de to analogstikkene – og det har versert rykter om at det skal gå an å streame spill eller annet innhold fra selve konsollen til denne håndkontrolleren.

De aller villeste historiene som har florert i spillpressen i tiden før E3, går blant annet ut på at denne trykkfølsomme skjermen muligens vil bestå av en taktil teknologi, som lar deg kjenne forskjellig underlag ved å stryke fingeren over. Dette er teknologi som allerede finnes, som her – demonstrert av Toshiba.

Følg pressekonferansene direkte – og diskuter i vårt livestudio

PressFire har kalenderen fullstappet med avtaler om å møte utviklere og se på spill bak lukkede dører. Eller ute «i det fri», på messegulvet, i dagene som følger. Vi har prikket inn avtaler med skytefikserte storspill som kommer før jul, en bilsimulator det kan komme til å lukte svidd av – og vi kommer til å se nærmere på ytterligere et par dusin spill vi gleder oss til å finne ut mer om.

Vi vet at Sony og Nintendo vil komme med avsløringer, men det er buzz i byen om at kanskje Microsoft vil overraske. Fra denne kanten har man bare forskuttert «Gears of War 3», «Forza Motorsport 4», pluss noen Kinect-titler vi allerede har fått sett i løpet av X11 i San Francisco tidligere i år, som «Sesame Street»-spillet og «The Gunstringer». Og «Child of Eden», kanskje det mest spennende til Xbox 360-sensoren, som lanseres denne uken.

Det at vi kommer til å få «Halo 4»-nyheter slengt i fleisen i løpet av pressekonferansen, er slettes ikke usannsynlig. Spesielt ettersom sjefen for 343 Industries, Frank O'Connor, snakket såpass friskt om fremtiden til denne suksesserien da vi møtte ham på X11.

Vi snakket også med Cliff Bleszinski under X11, og han var slettes ikke fremmed for tanken om å lage et «Gears» med  Kinect-støtte. Dessuten vet vi at det kommer mer «Alan Wake». Ikke en oppfølger, ikke mer nedlastbart innhold til fjorårets mørke krimthriller - men noe nytt og nedlastbart, har finske Remedy fristet med.

Kanskje er det mer på gang fra denne kanten - altså Microsoft? En tablet, kanskje, for å matche Sonys? Hva med Xbox 720 – selv om all sunn fornuft tilsier at det minst er ett år for tidlig å annonsere en ny konsoll? Eller vil Sony og Nintendo være de eneste av plattformprodusentene som har med seg nytt hardware til L.A. denne uken?

Svarene på dette - og mye mer - får vi i dagene som kommer.

Litt før E3 starter, var det mulig å hente ut akkrediteringer - noe som også gir muligheten til å komme inn og få en titt på all pynten som er på plass i Convention Center, bodene som rigges til og knipse noen bilder. Vi fikk streng beskjed av vaktene om å gjemme kameraet vårt, og gjorde selvsagt det - etter å ha tatt en god del bilder av det som vil åpenbare seg utenfor og inne i selve Convention Center når det hele sparkes i gang.

En lang kø senere, og alt er klappet og klart!

Det hele starter altså med Microsofts pressebrief, mandag klokken 18:00 norsk tid. Nyhetene finner du på PressFire. Du kan også følge det hele direkte fra vårt livestudio der du selvsagt er velkommen til å delta i diskusjonene!

NB! Følg oss på Twitter og Facebook, der vi kommer til å tipse om E3-stoffet vi legger ut.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3