«Call of Duty»-rettssaken er i gang

Den ene av to svindelpåstander mot Activision er avslått av retten.

11. mars 2012 16:26

(PressFire.no): Rettsvesenet i California er nå i gang med å behandle saken mellom gigantutgiveren Activision og de to «Call of Duty»-gründerne Vince Zampella og Jason West.

Retten har avvist den ene av to påstander om svindel som Zampella og West har rettet mot deres tidligere arbeidsgivere. Det skriver Bloomberg.

Mener de ble snytt for millioner

Det har gått ganske nøyaktig to år siden Zampella og West måtte rydde pultene sine hos Activision, eller nærmere bestemt hos datterselskapet Infinity Ward, som de selv var med på å grunnlegge.

De fikk fyken kort tid etter å ha ledet utviklingen av monstersuksessen «Modern Warfare 2». Det var det sjette og nyeste spillet i «Call of Duty»-serien, som de selv hadde etablert syv år tidligere.

De to gründerne saksøkte Activision, fordi de mente de hadde krav på flere millioner dollar i royalties fra spillet, som tjente inn over en milliard kroner.

Zampella og West har ifølge Bloomberg sagt at de vurderte å forlate selskapet da kontraktene deres gikk ut i 2008. De ble værende på grunnlag av tilsynelatende falske løfter fra Activision, som overtalte dem til å lage «Modern Warfare 2». De hevder i søksmålet at de ble sparket så Activision slapp å betale dem.

Gikk over til konkurrenten

Activision gikk snart til motsøksmål. De hevder at de sparket Zampella og West på grunnlag av illojalitet, nemlig at de to skal ha vært i samtaler med deres største konkurrent, Electronic Arts (EA), om å sette opp et rivaliserende studio.

Kort tid etter avskjedigelsene inngikk Zampella og West en avtale med nettopp EA. Disse har blitt trukket inn i søksmålet, anklaget av Activision for konspirasjon og skittent spill. Retten anerkjenner anklaget, hvilket betyr at EA må forberede seg på rettssak.

I denne saken inngår blant annet en påstand om at EA skal ha tilbudt Activision-ansatte rettslig hjelp med å bytte arbeidsgiver. Activision krever hele 400 millioner dollar (2,2 milliarder kroner) i oppreisning fra EA.

Kan miste retten til å lage spill

Dersom Activision kommer seirende ut av sakene, kan det også bety at Zampella og West blir fratatt retten til å realisere noe spillprosjekt hos sitt nye studio hos EA. 

Studioet, som har fått navnet Respawn, jobber nå med et sci-fi-skytespill som vil kaste seg ut i konkurransen med serier som «Gears of War» og «Halo» snarere enn «Call of Duty».

Det er for øvrig ikke første gang de to samarbeider med EA. Før de startet Infinity Ward og satte i gang med «Call of Duty», hadde de laget «Medal of Honor: Allied Assault» for EA, med sitt daværende studio, kalt 2015, Inc.

Zampella og West sin anklage om falske løfter fra Activision, som gjelder retten til en stor sum i royalties, skal opp til høring den 7. mai.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3