Sony er nødt til «å treffe planken» med PlayStation 4

En rystet kjempe må overbevise. Les kommentar.

20. februar 2013 18:49

(PressFire.no): I etterpåklokskapens ånd er det enkelt å peke på feil og mangler ved PlayStation 3 – maskinen som avløste tidenes mest solgte konsoll for seks-sju år siden.

PS3 har en mer komplisert struktur enn Xbox 360, som har gjort at noen utviklere har slittDen ble hacket, og Sony beskyldt for manglende online-sikkerhet i kjølvannet.

Dette har vært gnagsårene til spillmaskinen.

Dessuten fikk de seg en knallsterk konkurrent gjennom Xbox 360, som har spist markedsandeler fra PlayStation 2-glansdagene.

Ved begynnelsen av en ny PlayStation- og Xbox-æra er disse to kamphanene omtrent like store.

Hvem skulle trodd det, mens PS2-salget var på god vei mot 155 millioner?

Ved midnatt får vi etter alt å dømme se PlayStation 4 for første gang.

NB! Du kan følge pressekonferansen i vårt livestudio.

Har lagt en «One Sony»-kurs

PlayStation 4 er nødt til å reparere noen av problemområdene til forgjengeren.

Det kan tyde på at de går bort fra den kompliserte arkitekturen PS3 ufrivillig ble kjent for. Et tegn på det er de ferske ryktene om å la alt av bakoverkompabilitet bli en del av nettskyen. Også PS3-spilling på PS4.

Innmaten i PlayStation 4 er trolig enklere, og mer i tråd med hva «Xbox 720» får. Det er et signal på at Sony ikke vil risikere flere omdømmeødeleggende «Skyrim»-riper.

Ikke bare konsollavdelingen til det japanske selskapet trenger å slå kraftig fra seg i dag – kanskje enda viktigere er det at Kaz Hirai viser at han kan lykkes med sin «One Sony»-filosofi.

Dette var samlebetegnelsen for kursen og strategien Hirai staket ut da han tok over presidentskapet, og proklamerte at spill, digitale bilder og mobil fremover skal være selskapets tre kjerneområder.

Hirai signaliserte samtidig at flere og bedre (betalings)tjenester skal komme på plass.

Her er vi inne på et interessant punkt. PlayStation 4 blir trolig utrustet med en mer omfattende betalingstjeneste enn dagens PlayStation Plus.

Kotaku har snappet opp rapporter som tyder på at Sony kommer til å adoptere en Xbox LIVE-lignende abonnementstjeneste.

PlayStation World blir ifølge Kotakus kilder navnet på én slik tjeneste. Bak denne betalingsveggen vil de fleste onlinetjenester ligge. Inkludert dagens Plus-abonnement. Dette er en trend vi kommer til å se mye mer av i månedene som kommer – på tvers av alle medietilbud.

Problemet til et mangehodet troll

Ser vi på hva store, multinasjonale Sony sitter på av film-, tv- og musikkproduksjon, er det smått utrolig at det i dag ikke eksisterer flere og bedre Sony-tjenester enn det gjør.

Music Unlimited, en slags Spotify- eller WiMP-variant, har lenge vært priset for stivt.

Produktet fremstår riktig nok mye bedre i dag enn da det først ble lansert, men de fleste PlayStation 3- og Vita-kunder har trolig allerede valgt sin favoritt av musikkstrømmetjenestene. Det er et tøft marked å skulle be om en ny sjanse til å gjøre et førsteinntrykk.

Film- og tv-leie, eller klikkefilm, er mye av den samme historien.

Sonys filmbutikk på PS3 er ikke tilgjengelig i vår del av verden. Det er tragikomisk når en ser at de i stedet må bruke blant annet iTunes for å fronte «Men in Black III» hos hjemmefilmmarkedet - en film Sony selv har vært med på å finansiere, og deres Columbia-studio distribuerte.

Flere avdelinger i et mangehodet troll må begynne å se i samme retning. Selv om de noen ganger er tvunget til å stirre ned i samme bordplate.

Lanseringen av PlayStation 4 kan være anledningen Sony trenger for å legge en ny og mer enhetlig strategi.

Sulten, og ønsket om å klare det, har trolig meldt seg i takt med de begredelige resultatene Sony har lagt fram de siste åra.

Er det for sent for Vita?

Lanseringen av PlayStation Vita, håndholdtmaskinen, har vært en tolv måneders trang fødsel som foreløpig ikke har fått et forløsende keisersnitt.

Først denne uka begynte Sony å snakke om et priskutt. Det er trolig et budskap som også spiller en birolle under kveldens pressekonferanse.

Der vil sannsynligvis Kaz Hirai eller USA-sjef Jack Tretton fortelle oss om helt nye spill som kommer. Samtidig avslører de trolig at en lignende prisreduksjon som det Japan får, også blir gjeldende i Europa og USA fra månedsskiftet.

Men er det for sent for Vita?

I dag har jo de fleste investert i dyre smarttelefoner eller nettbrett. Mange har allerede spyttet inn mye i et Apple- eller Android-økosystem – lagt igjen penger i apps, filmer og musikk som gjør at det blir vanskeligere å vurdere en konkurrent i takt med at en kanskje er på sin andre, tredje eller fjerde generasjon iPhone.

Det er jo så innmari enkelt å bare trykke på «last ned hele App Store-historikken min».

Vita kommer høyst sannsynlig til å spille en rolle i PS4-fremtiden, integrert på flere måter. Men Sony trenger nå å overbevise stort om at de har en troverdig plan for håndholdtkonsollen – og gjerne vise kortene sine allerede under kveldens pressekonferanse.

Et priskutt er alene ikke nok.

Mikrotransaksjonenes tidsalder

I stallen av Sony-produkter og -tjenester – med tv-er, mobiler, konsoller og nettbrett – er det ventet at PlayStation 4 skal invitere til et økosystem vi ikke fikk til PS3 på en overbevisende nok måte.

Skrekkeksempelet på måten Sony tidligere har tenkt synergi og cross platform?

«Gran Turismo»-folka i Polyphony Digital jobbet lenge med å la PlayStation Portable (PSP), forgjengeren til Vita, bli skjermen som representerer bakspeilet ditt i «Gran Turismo 5» …

En håndholdtkonsoll du holdt foran deg, og gløttet bakover mens du spilte på PS3-kontrolleren med den andre armen.

Hvor mange arbeidstimer og dollar som ble brukt før noen satte ned foten, er ukjent.

Fjernstyring, chatting, kjøp av nye spill og tjenester via en mobil, pc eller et nettbrett, skal gjøre at du alltid har tilgang til PlayStation 4-produkter – uansett hvor du er.

I likhet med Smartglass på Xbox (bildet), skal altså mobilene bli en forlengelse av stuekonsollopplevelsen.

Det legges til rette for en spillgenerasjon som skal nappe ut noen mynter fra den virtuelle lommeboka di – uansett om du sitter hjemme i sofaen, eller er på en strand i Florida.

Det er trolig slik at spillskapere akkurat nå sitter og jobber med flere måter et fotballspill eller et dypt rollespill skal kunne fortsette, og fortsette – selv etter at du har skrudd av PlayStation 4.

to

Er håndholdtsatsninger én for mye?

Sonys mobil- og nettbrettsatsning er i fremgang. De har flere produkter på markedet som har fått gode skussmål – bedre enn de siste åra.

På GamesCom i fjor snakket vi i PressFire med Michael Denny, spillsjefen for Sony i Europa.

Det var like i kjølvannet av en pressekonferanse der Sony igjen hadde fortalt om en visjon der de skal bruke økosystemet sitt til fulle.

Foruten å innrømme at de trengte et halvt års tid på å selv forstå Vitaens styrker, og få lagd spill som benytter seg av disse, skisserte Denny en plan der de skal klare å huke tak i små, kreative spillutviklere – og la disse vokse inn i Sony-økosystemet ved først å lage rent gull til de mobile plattformene.

Deretter kan de beste titlene kanskje bli det neste «Journey», «The Unfinished Swan» eller «Sound Shapes».

Et annet spenningsmoment rundt «PlayStation-fremtiden», som vi altså får vite mer om sent i kveld, er om Sony både klarer å satse på Vitaen – og mobil.

Eller er to håndholdte spillsatsninger én for mye?

Å se sporene av «One Sony», både når det gjelder en stødig, overbevisende kurs for PlayStation 4 og håndholdtkonsollen(e), med tilbud som forener alt det beste fra hele Sony-familien, er det som kan legge lista høyt for konkurrenter som Microsoft – eller Apple. Men det er også helt essensielt at Sony lykkes med å samle familien sin nå.

FOTO /hovedbilde: GUSTAU NACARINO/Reuters/Scanpix.

NB! Pressekonferansen til Sony starter ved midnatt, onsdag 20. februar. Du kan følge sendingen direkte og diskutere i vårt livestudio

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3