Hvorfor fikk «Call of Duty»-sjefene sparken?

- De planla å bryte kontraktene sine, og stjele 40 ansatte, sier Activision-sjefen.

17. desember 2012 19:45

(PressFire.no): Bak store salgssuksesser som «Call of Duty» og «Skylanders» finner vi Bobby Kotick.

Han kjøpte spillselskapet Activision for 22 år siden, og har i løpet av den tiden gjort bedriften om til markedslederen.

Kotick er en omstridt person, ofte gjenstand for kritikk både fra spillinteresserte og utviklere.

I et sjeldent intervju med The New York Times forteller Kotick blant annet om hvordan det er å bli portrettert som «satan» - og hva som utløste avskjedigelsen av de tidligere «Call of Duty»-sjefene i 2010.

Et forretningsgeni eller «en kødd»?

Blant annet var Tim Schafer, en av hovedmennene bak «The Secret of Monkey Island» ute og sa sin mening etter konflikten rundt spillet «Brütal Legend», spillet Activision og EA kranglet om.

Schafer karakteriserte Kotick som «en kødd», og foreslo at våpenindustrien hadde passet ham bedre enn spillbransjen.

Senere sa Tim Schafer, til Eurogamer, at han i fremtiden skal passe litt bedre på hva han sier når det befinner seg mikrofoner i nærheten.

Kotick representerte Activision, i kraft av å være direktør for selskapet, i den rettslige striden med Vince Zampella og Jason West tidligere i år.

I 2010 ble de to tidligere toppene i Infininty Ward sendt ut av sine kontorer etter å ha lagd «Call of Duty 4: Modern Warfare» og oppfølgeren, «Modern Warfare 2».

Hvorfor fikk «Call of Duty»-sjefene sparken?

Saken endte med et forlik tidligere i år, kort tid før rettssaken var berammet å starte.

I et ferskt intervju med New York Times beskriver Bobby Kotick situasjonen som førte til oppsigelsen av West og Zampella på denne måten:

- Du finner ut at to av sjefene planlegger å bryte kontraktene sine, beholde pengene du har gitt dem – og stjele 40 ansatte. Hva gjør du? Du gir dem sparken, sier Kotick til The New York Times.

Activision påsto at Jason West og Vince Zampella planla å hoppe over til hovedfienden, Electronic Arts, mens de jobbet i Infinity Ward. De to spillskaperne krevde på sin side store bonuser for de to «Call of Duty»-spillene, penger de mente å ha krav på men som Activision holdt igjen.

Også EA ble dratt inn i denne floken.

Hva forliket mellom partene egentlig består av, får verden neppe vite. Dette er underlagt en taushetsplikt – men Jason West ble observert smilende i rettslokalene etter at papirene mellom de tidligere kamphanene hadde blitt signert.

West og Zampella har etablert Respawn Entertainment, og nettopp EA skal gi ut deres nye spill.

Djevel-bildene ødelegger for datinga

Overfor The New York Times forteller Kotick hvordan det oppleves at et bildesøk på internett fort kan resultere at du finner Activision-sjefen portrettert som djevelen sjøl, med horn eller hale – eventuelt begge deler.

- Tenk på hvordan dette er for datinga mi, når det første bildet du får opp er meg portrettert som djevelen, sier Kotick, som nylig ble separert.

Selv om det seneste «Call of Duty»-spillet, «Black Ops II», ikke har slått rekordene til de siste par-tre i serien, har spillet likevel sopt inn mer penger enn kinosuksessen «Avatar» gjorde på like mange dager.

Activision oppgir at «Black Ops II» omsatte for 500 millioner dollar i løpet av de første 24 timene i salg. Mer enn én milliard dollar etter 15 dager.

The New York Times skriver at flere av Koticks venner antyder at han vurderer å bytte jobb. Selv tilbakeviser Activision-sjefen dette.

- Jeg liker hva jeg gjør. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg ha funnet meg noe annet å gjøre, sier Kotick.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3