Omkamp mellom «Grand Theft Auto V» og «The Last of Us»

Vi kårer også 2014s beste actioneventyr.

27. desember 2014 15:14

(PressFire.no): En av de mest utbredte trendene fra spillåret vi nå snart har lagt bak oss, er mengden re-utgivelser til PlayStation 4 og Xbox One.

Ser vi på lista over slike, melder det seg fort et kraftig déjà vu fra fjorårets spillkåringer:

«GTA V», «The Last of Us» og nyeste «Tomb Raider» er nemlig bare toppen av «remake»-kransekaka. 

I startgropa med nye konsoller er dette en naturlig trend, og gir utviklere med ferske PS4 og Xbox One en myk start på en ny spillæra og teknologi. Noen av disse nyutgivelsene føles imidlertid ikke bare som et krampeaktig forsøk på å melke ekstra sedler ut av oss.

Før vi avslører vår favoritt av remake-gruppa, er det de beste (og 2014-ferske) actioneventyrene som skal opp og fram i søkelyset.

NB! Nederst i saken ser du hvordan vi har gått frem for å kåre våre favoritter.

Beste actioneventyr:

«Bayonetta 2» (Wii U).

Vinner:


«Bayonetta 2»

Disse var også med i vurderingen, men nådde ikke helt opp:


«Dark Souls II»
«Middle-earth: Shadow of Mordor»
«Far Cry 4»
«Watch Dogs»
«Destiny»
«Alien: Isolation»
«Sunset Overdrive»
«Call of Duty: Advanced Warfare»
«The Evil Within»
«Velocity 2X»
«Infamous: Second Son»

Det er trolig det spillet, av de såkalte AAA-titlene i år, som har solgt dårligst fra lista du ser her. Det er utgitt til en konsoll i klart mindretall på markedet, målt mot konkurrentene Sony og Microsoft. «Bayonetta 2» er likevel aller best i denne klassen, syns vi.

Det er jo ikke alltid sammenheng mellom kvalitet og markedsfordelinga. Heldigvis.

«Dark Souls II» og «Far Cry 4» yppet til duell i vår. Noen av oss i PressFire fikk også et minneverdig støkk i selskap med «Alien: Isolation». 

Når det gjelder å bestemme seg for minneverdige actioneventyr, er denne heksa en passende vinner. Platinum Games-oppfølgeren øser ut mer galskap enn i det første «Bayonetta», og fortsetter å overraske helt til finalen.

Det er så mange øyeblikk underveis der du ikke tror det er mulig å tøye strikken lenger, men kjapt etterpå får nok et bevis på at Platinum fint klarer nettopp det.

«Bayonetta 2» er grasiøst, variert og velpolert, og vrikket seg selvsikkert inn i våre spillhjerter med lærkledd overbevisning.

Årets oppusningsobjekt:

«Grand Theft Auto V» (PS4, Xbox One, og snart pc).

Vinner:


«Grand Theft Auto V»

Disse var også med i vurderingen, men nådde ikke helt opp:


«The Last of Us: Remastered»
«Diablo III: The Ultimate Evil Edition»
«Tomb Raider: Definitive Edition»
«Halo: The Master Chief Collection»
«Final Fantasy X/Final Fantasy X-2 HD Remaster»
«The Binding of Isaac: Rebirth»
«Metro: Redux»
«Sleeping Dogs: Definitive Edition»
«Xenonauts»

Den nye konsollgenerasjonen har fått et lass av restemat, som etter en liten runde i mikroen nå smaker enda litt bedre.

Når det gjelder «Grand Theft Auto V» og jobben som ligger bak nyversjonen, er dette en fortjent vinner, syns vi. Nye «GTA V» til PS4 og Xbox One (pc tidlig neste år) føles som en større teknisk bragd enn mange andre remaster-spill i år. Det er mer nytt innhold her, uansett om du bare stopper og finstuderer detaljene i denne sandkassa, drar ut på tur med børsa og vil utforske i naturen og bestige fjelltoppene i Los Santos-omegn – eller har lagt din elsk på å spille i det nye førstepersonperspektivet.

Vi vet at Rockstar også har store ambisjoner om å blåse mer innhold inn i «GTA Online» neste år, og har tidligere fått løfter om utvidelser til historien.

At «GTA V» derfor fikk et solid ansiktsløft føles derfor naturlig. For dette spillet kommer til å leve lenge. «The Last of Us» var nærmest «GTA V» – en fin pakke til PS4 med utvidelser og sprekere grafikk. «Diablo III: The Ultimate Evil Edition» og «Tomb Raider: Definitive Edition» yppet også. Men forbedringene og tilskuddene til «GTA V» føles større og mer imponerende.

Én i redaksjonen foreslo forresten «Call of Duty: Advanced Warfare» i akkurat denne klassen. Dette var nok mest av alt en slags julete spillspøk. 

Hvordan har vi kåret de beste spillene fra 2014?

- Først inviterte vi alle spillanmelderne i PressFire fra 2014-rekka, cirka 20, til å stemme på sine favoritter fra året som har gått, fordelt på de ulike sjangerne.

- Etter en opptelling satt vi, med noen få unntak, igjen med en vinner i hver klasse. I noen få kategorier var det imidlertid så jevnt at det måtte en ekstra debatt/krangel til for å kåre en seiersherre.

- Vinnerne av hver kategori var naturlig nok også kandidater til å stikke av med den aller gjeveste prisen: Årets beste fra 2014. Akkurat den kåringen runder vi av med, på nyttårsaften.

- Frem til da skal vi på daglig basis presentere enda flere av våre favorittspill fra året som har gått. Du finner alle spillkåringene våre samlet her.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3