Stort «FIFA 10»-intervju!

Kreativ regissør bak «FIFA 10» var i Oslo mandag kveld for å fortelle om fotballspillets fortreffelighet og nyhetene man har inkludert før sesongen kan starte for alvor.

28. september 2009 22:38

Fotballspillet «FIFA 10» er ute i norske butikker 1. oktober, og nok en gang er forventningene skyhøye blant FIFA-menigheten.

Gary Paterson, kreativ regissør fra utviklerstudioet EA Canada, var på plass i Oslo mandag kveld for å fortelle mer om spillet. De første anmeldelsene er allerede ute, og er aldeles gnistrende.

Les også: Vår anmeldelse av «FIFA 10».
Les også: Vår anmeldelse av «FIFA 09».

Gjennom utgivelsen «FIFA 09» ble den langvarige krigen mellom Konamis Pro Evolution Soccer- og EA sin FIFA-serie midlertidig avgjort. «FIFA 09» var definitivt alene på toppen av pallen.

I år inkluderer begge spillene mange av de samme nyhetene, som 360-graders dribling, og kjemper om å tilrive seg ytterligere lisenser fra klubber, turneringer og spillere.

PEN  INNPAKNING - OGSÅ I ÅR

«FIFA 09» hadde den flotte presentasjonen man forventer fra EA-sportsspill.

De mange onlinemodusene virket ikke påklistret eller overflødige, og introduksjonen av Live Season – en oppdatering av spillernes formkurver – ga spillet dynamikk og forlenget holdbarhet.

Årets spill ser tilsynelatende likt ut på overflaten.

Det er først når du dukker inn i en kamp, blar litt gjennom menyene eller ser på onlinemulighetene, at forskjellene og forbedringene begynner å åpenbare seg.

-  2007-utgaven av FIFA markerte at vi hadde begynt å bygge om hele spillmotoren vår for å møte kravene fra de nye konsollene, altså PlayStation 3 og Xbox 360, forteller skotske Paterson, som for øvrig introduserer seg som Aberdeen-fan – og til nød kan sympatisere med Everton om han vil nyte noe som kan kalles toppfotball.

Everton har tross alt skotsk manager, fleiper han.

- I «FIFA 2010» har vi raffinert alt det vi har bygd til nå, forbedret den kunstige intelligensen på keeperne og lignende.

Han beskriver arbeidet med å bygge grunnmuren i FIFA som avsluttet gjennom årets utgivelse, men ser allerede områder i spillserien som kan bli oppgradert i årene som kommer.

- Hvor mye tør dere å forandre fra år til år, når den allmenne oppfatningen i fjor var at «FIFA 09» var så godt som perfekt?

- Det er noe jeg har blitt spurt om noen ganger gjennom årene. Noe av strategien vår har vært å stole på instinktene og magefølelsen, og prøve å gjøre fotballspillene mer ekte og realistisk, sier Paterson.

- Folk i teamet vårt, som lager FIFA-spillene, er så forskjellige. I studioet vårt har vi en fra Jamaica som faktisk selv har spilt på U21-landslaget. Han er av den tekniske typen spiller, mens jeg er mer Roy Keane-typen hva gjelder spillestil – som tar i mot ballen og passer den videre.

- Kombinasjonen av disse ytterpunktene veileder oss videre hva gjelder retningen FIFA-serien bør ta.

- Jeg har aldri vært redd for å miste FIFA-fans underveis, men den eneste bekymringen min under utviklingen er om vi gjør spillet for komplisert. Eller, er det for raskt i tempoet, og skyldes det at det er for enkelt å spille? 

- Det har vært en utfordring å balansere ut, og noe av grunnen til at vi tidlig i år flydde inn mange dedikerte FIFA-fans for å teste det uferdige spillet.

- Men går vi i den retningen med et nytt spill at vi forsøker å innovere på veien, som vi har gjort i år, så tror jeg vi kommer til å gjøre det OK, smiler han.

MER Å GJØRE I STADIONMODUS

Til «FIFA 10» har utviklerne fokusert på å lytte til tilbakemeldinger fra de mest hardbarka FIFA-fanatikerne.

Resultatet er at man har fokusert utviklingen rundt noen nøkkelelementer, og tilført noen nyheter i spillet direkte basert på disse tilbakemeldingene.

Det første du ser i det nye spillet er den nye treningsmodusen.

Før var du relativt alene på en bane, med en keeper på plass i buret, men det var egentlig fint lite å gjøre bortsett fra å trikse litt, skyte og så krysse fingrene og håpe at ballen fant veien til nota.

Les også: Slik blir høstens fotballspill.
Se også: Skjermbilder fra «FIFA 10».

I år har EA Canada lagt til nye elementer som gir deg en hel meny av øvelser du kan trene på for å mestre flere deler av spillet, du kan øve på frispark eller spille treningskamper blant annet, men man har også fokusert mye på å bygge ut en mer robust Manager-modus i spillet.

Et område av FIFA som Paterson innrømmer har vært litt neglisjert siden 2007, da man startet kappløpet med konkurrenten Konami om å bygge en spillmotor som resulterte i fotballspillherredømme på PS3 og Xbox 360.

- Manager-delen av spillet er mye bedre enn i fjor, men fortsatt ikke det vi ser for oss at den kan bli. Vi har en visjon rundt denne delen av spillet som er mye mer enn det vi har levert i år.

- To av produsentene hjemme i Canada jobber faktisk hardt akkurat nå for å designe hva det er vi ønsker å levere i fremtiden når det gjelder denne modusen.

- Vi har oppdaget at man må ha en dyp enspillerdel i et sportsspill anno 2009. Vi har neglisjert den delen av spillet litt til nå, men har vi begynt å investere mer i den biten. Og forhåpentligvis vil folk se det selv etter ett år eller to, sier Gary Paterson.

En annen endring fra «FIFA 09» til årets utgave, er hvordan man har flyttet flere av belønningene i form av achievements og trophies (hos henholdsvis Xbox 360 og PlayStation 3) over fra enkeltkampsituasjoner til de som er forbundet med enten Manager-, Online- eller Karrieremodusene.

Nok et bevis på at EA prøver å skape litt lim mellom kampene, og gi deg noen ekstra utfordringer å strekke deg etter, mener spillets kreative regissør.

- Han som er ansvarlig for dette med achievements og trophies, har en litt annen filosofi rundt det å gi spillere belønning. Mange, som meg, liker å plukke opp spillet og ta en match med en kompis, mens han liker å ha achievements og trophies som en drivkraft i forhold til det å spille online eller begi seg ut på karriere- eller managerdelen av FIFA.

LITT FYSIKKSNAKK

Den kanskje største nyheten med «FIFA 10», som faktisk kan gi deg en helt ny måte å oppleve fotballspill på, er forbundet med to ting som tilsynelatende ikke har så mye med hverandre å gjøre.

Men i sum åpner disse nyvinningene opp for nye situasjoner og økt realisme under kampene.

360-graders dribling betyr i praksis at du ikke lenger har bare åtte retninger som er forutbestemt, hva gjelder pasninger, finter, skudd og innlegg.

I år kan du bevege spilleren din sømløst i 360 grader, og fyre av pasninger, ta hjørnespark og skyte i alle retninger.

Les også: Norske toner i «FIFA 10».
Les også: Blir «FIFA 11» Microsoft-eksklusivt?

Det, i kombinasjon med at fysikkmotoren er overhalt og biffet opp, gjør at «FIFA 10» fremproduserer situasjoner som ingen computer kunne ha regnet ut på forhånd.

- 360-gradersdriblingen er faktisk et resultat av at vi har lagd to teknologiske nyvinninger til spillet. Den ene tillater oss å manipulere animasjonene du ser, og dessuten har vi også lagd en fantastisk driblemotor. Kombinerer man disse to så får du 360 grader med dribling på en veldig flytende måte.

- Når det gjelder fysikken, så har vi gjort omfattende arbeid på kollisjonssystemet gjennom det siste året, men det som er nøkkelelementet nå er at du gjennom 360-systemet kan putte foten på ballen fra vinkler du ikke kunne før.

Resultatet er kort sagt at du får se mål og situasjoner oppstå som ikke var mulig før.

Paterson prøver å forklare hva det er som skjer når du ser Zlatan eller Messi treffe ballen i en halvsprett, så oppleve at kula får en merkelig bue etter at keeperen har vært borti ballen – og så scorer med utsiden av foten.

Bare ett eksempel på noe av det du kan risikere å oppleve i «FIFA 10» grunnet nyvinninger.

- Knuffing på banen var tidligere fastsatt på en måte som låste animasjonen når to spillere kjempet om samme ball og gikk i klinsj – skulder mot skulder. Man kunne ikke komme seg ut av den klinsjen før en av spillerne vant duellen. Det var dermed null frihet og ingenting du kunne gjøre.

- Men i «FIFA 10», gjennom de teknologiske utbedringene, har man ikke skriptet disse duellene på samme måte, men i stedet overlatt duellen til helt andre faktorer: Vekt, styrke, ballens posisjon, spillernes fart med mer. Dette dynamiske systemet avgjør hvem som vinner duellen basert på disse elementene fremfor et forutbestemt animasjonssett som før.

- Skriver du alle systemene på denne logiske, generiske måten, så blir utfallet noe du ikke har kunnet forutse.

- Hva så når man tar spillet online, og møter menneskelige spillere, blir utfallet enda mer uforutsigbart?

- Jeg tror ikke det. Systemet klarer å håndtere disse situasjonene om du spiller 1 mot 1 eller 2 mot 2. Om du derimot spiller 10 mot 10, en funksjon vi introduserte i fjor, så vil man få en del spesielle kamper. Det så vi i fjor også.

- SUNN KONKURRANSE MED PRO EVOLUTION SOCCER

Live Season heter enda et område av spillet som har blitt overhalt i år.

Det er en onlineoppdatering som gir deg den reelle formen spillerne i ligaen du foretrekker har akkurat nå.

Har Fernando Torres scoret et hattrick i forrige serierunde, så er han ekstra målkåt også i «FIFA 10» neste gang du setter deg ned med spillet.

I år introduserer EA en oppdatert Live Season, kalt 2.0, som gir deg flere elementer fra virkeligheten inn i spillet.

Dessuten får du mulighet til å spille deg gjennom hele terminlista til ditt favorittlag fra inneværende sesong – og kan dermed også forandre skjebnen til laget ditt om det trengs.

Siden Paterson litt tidligere på kvelden fortalte oss at han elsker Aberdeen, er det nærliggende å spørre om han har blitt fristet til å sende en bestemt epost til gutta som sitter og lager all statistikken – som til syvende og sist bestemmer hvilke lag og spillere som utmerker seg i spillet.

Paterson ler – men er det en nervøs og litt skyldig latter, mon tro?

- Vi har et databaseteam i EA som kontrollerer dataer, og samler inn informasjon fra andre underleverandører som har den samme oversikten i andre land. Men de er veldig beskyttende i forhold til arbeidet de gjør. Hvis jeg ville tukle med Aberdeen, ville de neppe likt det.

- De er ekstremt nøysomme med å få alle opplysningene til å bli så nært opp til virkeligheten som overhodet mulig.

- Jeg sjekket eposten min i dag, og da fikk jeg innblikk i en diskusjon dette teamet har gående om tallverdiene til Theo Walcott – hvorvidt han er rask nok skildret i «FIFA 10» eller ikke, og brukte statistikk over løpetester foretatt på spillere i Premier League som grunnlag i debatten som nå raser mellom disse tallknuserne.

- Så, for å svare på spørsmålet ditt: Jeg tror ikke de ville tillatt meg å fikle med fakta, ler han.

Helt siden 2007 har racet mellom Konami og EA om å vinne pokalen og bli det beste fotballspillet på den nåværende generasjonen konsoller, vært intens. Ikke nødvendigvis så hatefull som man kan få inntrykk av, men den har i hvert fall vært grundig omtalt i media.

Paterson innrømmer at Pro Evolution Soccer-serien fra Konami er noe som Electronic Arts tenker på, men uten at de mister nattesøvnen.

- Hva føler du rundt Pro Evolution Soccer vs. FIFA-diskusjonen i år, i lys av at Konami også inkluderer 360-graders dribling blant sine nyheter?

- Jeg tror vi generelt alltid er på vakt fordi Pro Evo-spillene de lagde til PlayStation 2 var briljante spill. Jeg syns ikke nødvendigvis de har oppnådd det samme på neste generasjon konsoller, men vi vet de er kapable til å klare det. Så vi er alltid litt nysgjerrige på hva de kommer til å gi ut.

- Årets PES-spill virker litt overraskende på meg, for etter sist sesong trodde jeg de kanskje kom til å endre mye mer enn de har gjort. Men jeg har lest og hørt fra folk at flere syns de har tatt noen steg i riktig retning.

- Men konkurransen holder dere skjerpa?

- Å ja, absolutt. Og jeg tror at dette i første rekke er bra for dere, som spiller fotballspill. Det holder alle som lager disse spillene på tå hev og pusher hele genren videre, avslutter Gary Paterson.


«FIFA 10» slippes torsdag 1. oktober i Norge, og kommer ut til PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PC, PlayStation 2, DS, PSP, iPhone, N-Gage og til mobiltelefoner. Du kan laste ned en gratis demo til PC (kan lastes ned her), Xbox 360 (via LIVE) eller PlayStation 3 (PSN).

Se video fra spillet:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3