Fifa 09

Nok en sesong med FIFA-dominans.

Etter et utmerket gjestespill i sommer med «UEFA 2008» sluppet før EM, var mange spente foran en ny sesong med fotballflaggskipet fra Electronic Arts, FIFA.

Skulle EA igjen ta fram verktøykassa og skru i stykker det som fremsto som velsmurt og überspillbart bare noen måneder tidligere?

«10.000 nye funksjoner, helt ny kampmotor og en måte å spille på som du aldri har sett maken til». Fraser som dette har vi sett og opplevd mange ganger før, men ofte har det føltes som unødvendig store omveltninger fra en formel som har virket året før.


STØRRE, DYPERE OG BEDRE

«FIFA 09» er det beste fotballspillet denne sesongen. Ikke bare det dyreste, mest polerte og lisenstunge. Fortsatt er «UEFA 2008» en yndling, en slags outsider, for spillet fremsto nær perfekt balansert og med veldig god onlineflyt.

Spillbarheten var rett og slett satt i høysetet og bød på timer med moro. Dessuten følte man da at man hadde overblikk og de nødvendige tiendelene på sin side for å skaffe seg oversikt på matta. Noe som ikke var like tilstedeværende med «FIFA 08».

Be A Pro-modusen som ble introdusert i «FIFA 08» er videreutviklet og kan nå spilles online med lag bestående av ti spillere på hvert lag. Det høres kanskje ut som en dårlig idé, og noe som kanskje ser fiffig ut på baksiden av spillcoveret men som blir kaos når så mange spillere skal prøve å fungere sammen online – men resultatet er slett ikke ille.

Er posisjonen din i forsvar, tar du forhåndsregler og ansvar, og veldig sjelden har jeg vært vitne til at ti utespillere stormer i angrep som hodeløse høns.

OVERLEGEN INNPAKNING

Adidas Live Season er en nyvinning som skal sørge for dynamiske oppdateringer gjennom sesongen. Og sammen med en bedre fysikk på banen – der både ballen spretter med naturlig og duellspillet føles mer realistisk – er det nok av nyheter i «FIFA 09».

I motsetning til erkefienden «Pro Evolution 09», har FIFA-serien vokst til å bli både et mer omfattende spill med flere moduser og en dypere menystruktur.

Dessuten har EA alltid vært flinke med å polere teksturer, briljere med lyseffekter, lage pene menyer og skildre stjernespillere på en naturtro måte.

Grafikken ser i sum mye bedre ut enn i «Pro Evo 09», og utvikleren har investert mye i å kjøpe klubblisenser selv om Champions League-rettighetene nå har tilfalt konkurrenten og dermed utelukker et CL-spill fra EA.

Online er det som vanlig et vell av muligheter i tillegg til den nevnte «Be A Pro». Menyvalgene og alle spillmodusene som er med her gjør at du må ha tunga rett i munnen, for FIFA begynner å bli et såpass stort og dypt spill at det ikke lenger bare er å ta opp kontrollerne når du får en kompis på besøk, skru de på og finne en onlinekamp ved hjelp av to trykk.

Der Pro Evolution-serien for noen år siden ble kjent som det mest realistiske, og FIFA lenet seg mot arkadefølelsen og fiffige knappekomboer, har rollene nå blitt snudd på hodet.

FIFA har fortsatt et litt mindre intuitivt banespill, men føles langt mer virkelighetsnært først og fremst takket være den råflotte innpakningen, lisensene som gjør at du finner ditt favorittlag og spillerne du kjenner igjen.

Investerer du litt tid og tålmodighet for å bli komfortabel med finessene, marginene som du trenger for å møte motstanden online og finne detaljene i måten du spiller på, er «FIFA 09» et suverent sportsspill og det beste fotballvalget i år.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3