Norges E-sportforbund inngår avtale med Forsvaret

Skal hjelpe til med rekruttering til Cyberforsvaret.

26. juni 2020 11:00

(PressFire.no): Det var i forrige måned at det ble kaos i e-sportnorge da en avtale ble inngått mellom bettingselskapet ComeOn og Norges E-sportforbund.

Det var E-sportforbundet som hadde jobbet mot avtalen, bare noen få måneder etter oppstarten i oktober 2019, men den gjorde at Norsk Idrettsforbund lukket døra for videre samarbeid. Enden på visa var at avtalen ble trukket.

Det ble også klart at forbundet ikke hadde jobbet særlig mot den etablerte e-sporten i Norge, der flere aktører fortalte PressFire at forbundet ikke representerte dem.

Nå har forbundet inngått en avtale med Forsvaret og deres underavdeling Cyberforsvaret. Det kommer frem av en artikkel i Rana Blad.

Cyberforsvaret er «ansvarlig for å beskytte Forsvarets IKT-systemer mot digitale trusler fra et bredt spekter militære og sivile aktører», ifølge deres hjemmesider.

Generalsekretør i E-sportforbundet, Jack Holand.

- Det her blir jævlig bra, sier generalsekretør i E-sportforbundet, Jack Holand, til Rana Blad.

Forbundet skal bistå med rekruttering, synlighet mot nye målgrupper og kompetanse som Forsvaret vil ha behov for i framtiden.

Kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret, Knut Grandhagen, sier det var E-sportforbundet som tok kontakt for halvannen til to måneder siden.

Grunnen til at Cyberforsvaret er interessert i et samarbeid er ikke bare fordi folk spiller dataspill, kan Grandhagen fortelle, men også fordi Cyberforsvaret mener det er forhold rundt hobbyen som er interessante, som «teknisk forståelse, innsikt, koding, programmering og krypto».

- Vi snakker om 1,2 millioner spillere i Norge. Da begynner man å snakke om et volum hvor det er behov for noen voksne i rommet, sier Grandhagen.

Det er usikkert om Grandhagen mener e-sportutvøere her, og Rana Blad skriver at det er over én million som driver med e-sport i Norge. Men ifølge en rapport utarbeidet av PressFire deltok 12 000 personer i organisert e-sport i 2018.

Det har enda ikke vært et formelt valg av styre i E-sportforbundet, men et årsmøte skal skje 1. september. Avtalen med Cyberforsvaret skal heller ikke signeres før dette.

Ifølge Rana Blad forsøker nå E-sportforbundet å etablere seg i Innlandet, der fylkeskommunen jobber med en innvilging på 1,5 millioner kroner for forbundet. Lillehammer kommune skal ha gått inn med 300 000 kroner til etablering av kontorer.

Jack Holand skal slutte som generalsekretær, men blir leder for administrasjonen til E-sportforbundet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3