Idrettsforbundet bryter helt med Norges E-sportforbund

Nekter idrettslag over hele landet å være med.

6. mai 2020 16:28

(PressFire.no): Det ble onsdag kjent at Norges E-sportforbund inngår en millionavtale med det utenlandske bettingselskapet ComeOn.

Idrettspresident Berit Kjøll (Foto: Geir Owe Fredheim)

Det skal dreie seg om «flere millioner kroner i året» de neste to årene, som forbundet sier skal gå til bredden i e-sport her til lands.

E-sportforbundet sa på en pressekonferanse onsdag at de kom til å søke om inklusjon i Norges Idrettsforbund, og at de ikke kjente seg igjen i omtalen i VG der det ble omtalt et «fullt brudd» med idrettsforbundet.

Men nå kommer kontrabeskjeden: I en pressemelding skriver Idrettsforbundet at de ikke ønsker å samarbeide med E-sportforbundet i det hele tatt fremover.

- Gjennom mange idrettslag over hele landet har E-sportmiljøene allerede funnet en plass i norsk idrett. Norges idrettsforbund ser svært positivt på at e-sport i dag utøves i flere norske idrettslag der medlemmene selv ønsker dette, skriver NIF i pressemeldingen.

- Fotball har startet e-fotball både med landslag og med seriespill utenom Norges E-sportforbund. Flere særforbund har også vist stor interesse for å knytte sine e-idretter til sin idrett.

Idrettspresident Berit Kjøll sier i pressemeldingen at de skal fortsette en god og konstruktiv dialog med e-sportmiljøene og med idrettslagene som tilbyr e-sport for sine medlemmer.

- Men denne dialogen kan i fortsettelsen ikke skje med Norges E-sportforbund. Den døren har de dessverre selv valgt å lukke, skriver Kjøll.

Fikk beskjed på forhånd

Generalsekretær i Norges E-sportforbund, Jack Holand (Foto: E-sportforbundet.no)

Til PressFire utdyper Norges Idrettsforbund dette, og sier de nå setter ned foten for alt samarbeid mellom de enkelte norske idrettslagene og E-sportforbundet.

Alle idrettsklubber som har meldt seg inni e-sportforbundet så langt må dermed velge side i saken – altså om de vil være medlem av NIF eller E-sportforbundet.

Det skal etter det PressFire erfarer være rundt 16-17 idrettslag og rundt 2000 medlemmer det er snakk om – hvilket utgjør nesten alle medlemmer i forbundet i dag.

At en utestengelse ville bli utfallet av å få en utenlandsk pengespillsponsor skal Idrettsforbundet allerede ha varslet generalsekretær i E-sportforbundet, Jack Holand, om i en telefonsamtale 26. mars i år.

PressFire får opplyst om at både Nordland og Trøndelag idrettskretser har bistått E-sportforbundet, og det har vært gjennomført flere møter mellom partene – også i Norges Idrettsforbund sentralt.

Anniken Haugen i Nordland idrettskrets har i en periode sittet i styret hos E-sportforbundet, hvor hun har bistått i arbeidet mot en eventuell søknad om inkludering i Idrettsforbundet. Hun trakk seg etter ut fra styret da det ble klart at forbundet ønsket å inngå en avtale med bettingselskapet.

Idrettslag får ikke samarbeide

Per Tøien i Norges Idrettsforbund (Foto: Geir Owe Fredheim / NIF)

- Norges idrettsforbund har vedtatt strenge regler når det gjelder samarbeid med aktører som bevisst undergraver den norske spillmodellen. Norges E-sportforbund har nå valgt å samarbeide med en uregulert aktør, og fikk vite de eventuelle konsekvensene av det, allerede i perioden hvor de vurderte en slik samarbeidsavtale, sier idrettspolitisk rådgiver i Norges idrettsforbund Per Tøien til PressFire.

- Det innebærer at e-sportforbundet selv har valgt bort et samarbeid med norsk idrett. Ingen norske idrettslag eller særforbund kan være medlemmer både i Norges idrettsforbund og Norges E-sportforbund.  

- Det betyr at idrettslagene ikke kan inngå i samarbeid med e-sportforbundet så lenge de er finansiert og i et samarbeid med et spillselskap.

E-sportforbundet annonserte på pressekonferansen at de skulle arrangere en større «FIFA»-turnering sammen med fotballklubber 16. mai – der lagene skulle stille med elleve spillere hver. Dette virker dermed å bli avblåst.

Idrettsforbundet ser nå på om de selv må steppe inn for å hjelpe til hos lag som hadde tenkt å samarbeide med E-sportforbundet.

- Samtidig har idrettsstyret sagt at alle idrettslag som ønsker å gi et tilbud om e-sport i egen regi, kan gjøre det og oppfordres til å gjøre det dersom medlemmene vil. Dette arbeidet vil fortsatt bli ivaretatt av idrettslaget og av idrettens øvrige organisasjonsledd. Det er sannsynlig at oppfølgingen av idrettslag som tilbyr e-sport til sine medlemmer, må styrkes etter at et samarbeid med e-sportforbundet er blitt umulig, sier Tøien.

- Idrettsstyrets intensjon er utvetydig.  Ingen organisasjonsledd kan samarbeide med aktører som undergraver den modellen for pengespill som Stortinget enstemmig har vedtatt, eller stille seg i en situasjon der de direkte eller indirekte har økonomiske fordeler av et samarbeid med slike aktører.

(Toppbilde: Norges E-sportforbund / Facebook)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3