Vraker EAs nye spilltjeneste til PlayStation 4

Sony: – Ikke nok verdi for kundene våre.

1. august 2014 10:48

(PressFire.no): Electronic Arts har denne uka avslørt sitt nyeste påfunn, kalt EA Access.

Dette er en medlemstjeneste der du i bytte mot en slant penger månedlig eller per år får rabatt på nye spill, kan teste eldre titler «gratis» - eller tjuvstarte på kommende storkanoner som «FIFA 15» eller «Dragon Age: Inquisition».

Fem dagers forsprang i forhold til andre kunder, ligger bakt inn i dette EA Access-tilbudet.

Prismodellen for EA Access ligger på fem dollar per måned eller 29,99 dollar for et helt år. Norske priser er foreløpig ikke bekreftet.

Takket nei til EA Access

Det er kun Xbox One-eiere som får tilbud om EA Access. Sony kom kjapt på banen og har forklart hvorfor. 

De mener Electronic Arts rett og slett ikke tilbyr nok.

– Vi har evaluert EA Access-abonnementet og bestemt oss for at dette ikke tilfører den typen verdi en PlayStation-kunde forventer seg, sier en talsmann fra Sony til Game Informer.

Både PlayStation og Xbox tilbyr allerede sine egne fordelsprogrammer, henholdsvis kalt PlayStation Plus og Xbox Gold.

Når også tredjepartsutviklere og utgivere som EA kaster seg på, blir det fort forvirring og potensielt en følelse av at slike medlemskap, abonnementstyper og fordelsprogrammer kannibaliserer hverandre.

Kanskje er det nettopp dette aspektet som gjør at Sony hevder de har takket nei til EA Access?

– 

Vil ikke be PlayStation-kundene betale mer

– PlayStation Plus-medlemskap har økt mer enn 200 prosent siden PlayStation 4-slippet, noe som viser at spillerne ser etter medlemskap som tilbyr et spekter av tjenester fordelt på ulike konsoller, og til en lav pris, forteller Sony-talsmannen.

– Vi tror ikke at det å spørre våre kunder om å betale ytterligere fem dollar i måneden for dette EA-spesifikke programmet representerer nok verdi for en PlayStation-eier.

Motstridende interesser?

Dette utfallet mot Electronic Arts fra Sony kan ha flere motiv. Samtidig med at verden for første gang fikk se Xbox One i mai i fjor, fortalte EA-direktør Andrew Wilson at hans selskap og Microsoft hadde innledet et nært samarbeid «som dere vil få se mer av i tiden som kommer.»

EA Access kan lenge ha vært en sentral brikke i et slikt tett samarbeid mellom Electronic Arts og Microsoft.

Sony er på sin side travle med å stable på beina PlayStation Now, en strømmetjeneste bygd på Gaikai-teknologien selskapet kjøpte i 2012, der du gjennom skyspilling for eksempel kan nyte PS3-titler på PS4 eller PlayStation Vita.

Dette er en annen mulig forklaring på hvorfor Sony virker så lunkne til EA Access. Now og strømming kan være et strategisk valg for selskapet, for å styrke egne fordelsprogrammer.

Ekstratjeneste oppå ekstratjenester

Paradoksalt nok vil du trenge flere av disse fordelsprogrammene, samtidig, for å fullt ut nyte et EA-spill som inkluderes i EA Access-tiltaket.

PressFire har bedt Electronic Arts om å utdype et par sentrale poeng ved EA Access-løsningen, spørsmål som har dukket opp i kjølvannet av at dette fordelsprogrammet ble kjent:

Trenger du et Xbox Gold-abonnement i bunn, for å spille Access-titlene online? Og hvordan er det med utvidelser, såkalt DLC: må dette kjøpes separat eller er for eksempel «Battlefield 4» utrustet med ekstrapakkene når det havner i Access-utvalget?

– Alle Xbox-eiere kan bli med i EA Access og få fordelene som ligger i et medlemskap. For å koble til onlinespilling på Xbox One trenger du et Xbox Gold-medlemskap, oppklarer EA til PressFire.

Utvidelser må kjøpes separat

Xbox-eiere som vil spille online trenger et Gold-abonnement. Slik har det fungert lenge. EA Access gir altså ingen snarvei rundt denne ordningen.

Også PlayStation har innført lignende krav. Du trenger PS Plus for å kunne spille online.

Behold kjøpene dine

EA sier til PressFire at alle DLC-kjøp selvsagt er din eiendom. Det er altså ikke snakk om at rettighetene til slikt innhold utløper selv om du ikke forlenger EA Access-perioden.

The Vault er navnet på menyen der flere EA-spill ligger, som kan spilles «gratis» etter du har betalt for å bli EA Access-kunde. 

I perioden Access er i beta-testversjon er det fire spill som ligger tilgjengelig i The Vault: «FIFA 14», «Battlefield 4», «Peggle 2» og «Madden NFL 25». Flere titler blir lagt til fortløpende i ukene som kommer, har EA forskuttert.

Norsk startdato for EA Access er ikke spikret, opplyste EA Norge til PressFire tidligere denne uka. Heller ikke hva vi må regne med å betale.

EAs nye medlemstjeneste er for tiden i betatest hos utvalgte Xbox One-eiere. Lanseringen av tjenesten til en rekke land er planlagt senere i sommer, og Norge er ikke med i den første puljen av land.

Xbox One lanseres offisielt her til lands 5. september.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3