Her er Xbox One

Stort tv-fokus, bruktspillsperre - og «Call of Duty»-premiere.

21. mai 2013 21:25

(PressFire.no): Microsofts konsollplaner ble avslørt i kveld, gjennom en times lang pressekonferanse fra hovedkvarteret deres ved Redmond i Washington.

Don Mattrick, sjef for Microsofts Interaktivavdeling, lovte oss en titt på fremtiden. En fremtid der stua di blir smartere.

- Målet har vært å designe ett system, der du er i sentrum for begivenhetene. I kjernen må det være enkelt, og komplett. Det er på tide for teknologien å ta turen bak sceneteppet, og du skal få plass på scenen, sa Mattrick innledningsvis.

Den nye konsollen døpes Xbox One.

- Den er utviklet for å levere en helt ny generasjon av spill, tv og underholdning i en kraftig alt-i-ett-enhet, sier Don Mattrick i pressemeldingen Microsoft sendte ut.

NB! Vi fulgte pressekonferansen i vårt livestudio. Der kan du også se reprise av Microsoft-sendingen.

Én dings for alt

Allerede i den første traileren som ble vist i kveld, avslørte Microsoft hvordan både selve maskinen, håndkontrolleren og en ny Kinect ser ut.

Sistnevnte, en kamerasensor som også er utstyrt med mikrofoner, er ikke innebygd i konsollen som ryktene har gått ut på.

- Hva om én innretning kan fylle alle dine behov, spurte Microsofts Yusuf Mehdi forsamlingen.

- Starte tv-en, være klar og tilkoblet, sa Mehdi, som deretter ba konsollen om å slå seg på gjennom en stemmekommando: «Xbox On!».

Mehdi viste hvordan menyene som åpenbarer seg reflekterer dine preferanser, dine favorittspill, eller tv-seriene og musikken du sist har fordøyd. I neste menyskjerm, kalt «trend», dukker underholdningsfavoritter fra vennene dine – eller de mest populære blant resten av Xbox-fellesskapet.

Kinect må være koblet til for at konsollen skal fungere, har Xbox' Harvey Eagle bekreftet overfor IGN.

Tv-satsning

Microsoft lot det tidlig skinne igjennom at de har større ambisjoner enn bare å tilby spillopplevelser. Tv-serier, og egenproduserte satsninger, blir viktig.

Dessuten skal konsollen kunne kobles til dekoderen for å tilby alle kanalene du trenger. Mehdi demonstrerte også hvordan det å bytte fra spill, tv og musikk skal skje raskt.

- Like kjapt som det i dag tar deg å bytte en kanal fra fjernkontrolleren, hevdet Mehdi.

Xbox One lar deg også multitaske, gjerne med mobilen som tilbehør foran tv-skjermen. Yusuf Mehdi demonstrerte «snap mode», der Explorer-nettleseren ligger bak – mens «Star Trek»-filmen ruller over skjermen.

Ved å aktivisere denne modusen, viste han hvordan du kan bestille kinobilletter til den nye J.J. Abrams-regisserte «Star Trek»-oppfølgeren - samtidig med filmtittinga.

- Kraft og sofistikert brukeropplevelse

Etter at Microsoft bladde opp og kjøpte Skype, har det ligget i kortene at Xbox-en vil omfavne denne teknologien. Det ble da også vist hvordan videosamtalene nå skal bli mer sofistikert. Gjennom stemmekommandoer, kan du ta i mot slike.

Eller hoppe inn i en sportssending. Eller skru på din favorittserie fra en tv-kanal.

- Bare Microsoft kan bringe så mye kraft og sofistikert brukeropplevelse inn i stua, hevdet Marc Whitten fra Microsoft.

Den nye Kinect-sensoren er parret med Xbox One. Den skal bli din personlige følgesvenn med 1080 HD-kvalitet, avslørte Whitten.

- Nye Kinect skal lese hver minste bevegelse på armer eller håndledd, sa Whitten.

Kinect-sensoren følger med hver Xbox One-konsoll.

Den nye konsollen får 8GB med minne, en blu-ray-disk og åtte kjerners prosessor. Det er de samme spesifikasjonene det har versert rykter om en tid nå.

- Systemet vårt er designet av gamere, og er for gamere, sa Whitten.

Ruster opp serverparken

Microsoft styrker økosystemet sitt og serverkapasiteten kraftig. Blant annet for å ruste opp Xbox LIVE-tjenesten. Nå, i dag har selskapet 15 000 servere som sikrer LIVE. Dette antallet skal opp til 300 000 servere, ble det avslørt.

- Det er mer enn hele verdens datakraft tilbake i 1999, sa Microsoft.

- Det gir oss muligheten til at alt av lagringsfiler, filmer og spill ligger i «nettskyen».

«»

FIFA 14 for de neste konsollene

Andrew Wilson, sjef for EA Sports, inntok deretter podiet. Det var ventet, etter at EA Sports i går kveld fristet med at verdenspremieren av «FIFA 14» til neste generasjon, ville bli avslørt og demonstrert hos Microsoft.

- I dag markerer starten på et helt nytt, omfattende samarbeid med Microsoft. Vi kommer til å fortelle dere mer om dette senere i år, røpet Wilson.

- Vi utvikler fire spill til Xbox One. «FIFA», «Madden», «UFC» og «NBA LIVE».

EA Sports Ignite er navnet på den nye spillmotoren.

- Den nye teknologien tilbyr fire ganger flere kalkulasjoner per sekunder, ti ganger mer animasjoner og dybde, hevdet Wilson.

Det blir også lagd en eksklusiv modus for «FIFA 14», i Ultimate Team, som kun kommer til Xbox One. Omfanget og innholdet i samarbeidet mellom EA og Microsoft blir avslørt i detalj senere – men det var altså en grunn til at EA, som en av få store utviklere, ikke var å se på Sonys pressekonferanse i februar.

EA har senere gått ut og forsikret at «FIFA 14», og Ultimate Team, også kommer til PlayStation 4.

NB! Her kan du se alle spilltrailerne som ble vist i løpet av Xbox-pressekonferansen.

«»

Forza 5 på vei - pluss nytt fra Remedy

Sjefen for Microsoft Studios, Phil Spencer, avslørte at «Forza Motorsport 5» er på vei. Dette bilspillet blir ferdig til lanseringen av Xbox One-konsollen.

Dessuten har finnene i Remedy et helt nytt spill på gang, kalt «Quantum Break», som også ble demonstrert gjennom en filmsnutt.

- Vi investerer mer enn noen gang for å skape nye, eksklusive titler. Microsoft har flere spill på gang akkurat nå enn noen gang. Vi planlegger 15 eksklusive titler det første året av Xbox One. Åtte av disse er helt nye serier, sa Spencer.

Samarbeidet med Activision, som har gitt Xbox 360-spillere en eksklusivt tjuvstart på de nedlastbare utvidelsene, videreføres. Det neste, «Call of Duty: Ghosts» (bildet), ble demonstrert. Activision bygger spillet med helt ny teknologi.

- Folk forventet kanskje at vi skulle spille safe i år, med «Modern Warfare 4». I stedet har vi bygd ny teknologi, og introduserer nye figurer og en helt ny historie med «Call of Duty: Ghosts», avslørte Activisions Eric Hirscberg.

Stephen Gaghan, manusforfatteren bak «Traffic» og «Syriana», lager historien til «Ghosts», som har både en ny grafikkmotor og et større fokus på vennskap.

«»

Spielberg lager Halo-tv

Nancy Tellem, tidligere en av CBS-toppene, fortalte at tv-satsningen også vil innebære egenproduksjoner. Microsoft skal overføre et av sine største flaggskip til tv-mediet.

Det skal knyttes sammen med konsollen på samme vis som tidligere demonstrert. Personlig smak, er stikkordet.

- For meg har «Halo» alltid vært mer enn bare et spill, sa Bonnie Ross fra 343 Industries.

- Vi ønsker å utvide universet, og fortelle flere historier. 

Steven Spielberg skal hjelpe 343 og Microsoft å realisere disse planene. Dreamworks og Spielberg sikret seg rettighetene allerede i 2010.

- For meg byr «Halo»-universet på en enestående mulighet til å skape noe virkelig banebrytende, sa Spielberg.

Det blir også et samarbeid med NFL-ligaen som ifølge Microsoft vil «endre selve sporten».

Vil nå massene

Mye info kom rett etter konferansen var over.

Rent teknisk har konsollen en åtte-kjerners CPU, åtte gigabyte systemminne, HDMI både inn og ut (for å ta inn TV-signalene), 500 gigabyte harddisk og Blu-ray-spiller. Dette står i stil med mange av ryktene vi fikk servert før dagens konferanse.

Dette plasserer konsollen noe under PlayStation 4 i ren kraft, om vi tolker tallene rett, spesielt når fokuset ser ut til å ligge på at konsollen skal kunne kjøre en haug apper samtidig og sømløst skifte mellom disse.

Det kommer også frem i et intervju nettsiden Engadget har gjort med noen av hardware-designerne hos Microsoft:

- Vi har med vilje lagt oss på en linje som er under toppnivå grafisk. Vi hadde et bredere underholdningsaspekt som mål.

Ikke bakoverkompatibel

Selve håndkontrolleren ligner veldig på Xbox 360-spaken, men har et forbedret styrekors og rumble-funksjon i selve analog-triggerne. Den tar fortsatt AA-batterier, men den klumpen hvor de satt bak på 360-varianten er borte.

Noen dårlige nyheter for spillere kunne avsløres av Microsoft også:

Konsollen vil ikke kunne spille av brukte spill. Alle spill må installeres på harddisken, og etter dette blir disken ubrukelig for andre spillere. Disse må kjøpe en ny lisens online for å kunne installere spillet på sin egen maskin.

Ikke vil Xbox One være bakoverkompatibel med Xbox 360-spill heller, hverken diskbaserte eller nedlastbare Live Arcade-spill. Dette på grunn av den helt forskjellige arkitekturen bak prosessoren i selve maskina.

Et evig spørsmål som har flydd rundt på internett den siste tiden er om konsollen krever at du er online til enhver tid. Dette har ikke blitt helt besvart enda, men det ser ut til at det er opp til de som lager spillene.

Ettersom utviklerne kan legge noe av dataprosesseringen til eksterne servere kan de selv velge om spillet de lager krever at du må være koblet til internett. Dette blir ikke kontrollert av Microsoft.

Det du derimot ser ut til å måtte, er å være tilkoblet internett den første gangen du setter i spillet, slik at spillet blir installert og autentisert. Om du ikke er tilkoblet internett denne første gangen ser det ut til at du blir sperret ute, uten at Microsoft klargjorde hvordan dette fungerer for Wired.com.

Live TV kun i USA

Mye av dagens konferanse fokuserte på konsollens Live TV-funksjoner, men disse vil ikke være tilgjengelig utenfor USA ved lansering. I en pressemelding sendt ut i dag kommer det frem at denne funksjonaliteten krever en kompatibel enhet med HDMI-utgang, sannsynligvis en egen dekodermodul. Denne selges separat.

- Global dekning forventes over tid, sier pressemeldingen.

Heller ikke Kinect-stemmestyringen vil være tilgjengelig på alle språk ved lansering, og du må koble til Kinect-sensoren for å i det hele tatt kunne bruke Xbox One, ifølge IGN.

Noe bedre nyheter for de som er redde for Gamerscoren sin: Denne flyttes over til den nye konsollen når du logger deg på. Det betyr at Xbox Live-kontoen kan brukes på tvers av generasjonene, lover Microsoft.

TEKST: Kjetil Svensen og Erik Fossum. FOTO: Scanpix.

Xbox One blir lansert senere i år, over hele verden. Ingen dato eller pris ble nevnt. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3