- Håper å ha hele PSN oppe igjen før juni

Sony snakker om utsettelsene.

9. mai 2011 13:49

I løpet av helgen skulle opprinnelig PlayStation Network være tilbake, om man festet lit til det Sony-president Kazuo Hirai sa på en pressekonferanse den 1. mai. Da lovet han nemlig at de viktigste PSN-tjenestene, som onlinespilling på PS3, skulle være tilbake igjen.

Men i løpet av helgen har Sony tydeligvis revurdert situasjonen og anslått at man trenger mer tid. Angrepene mot Sony Online Entertainment brukes som en slags forklaring fra offisielt hold.

Det er ingen grunn til å tro at du kan bruke hele PSN før du har bladd om til juni måned på kalenderen din, for talsmann Shigenori Yoshida sier til Bloomberg at Sony har peilet seg ut 31. mai som en slags intern deadline for å få PlayStation Network i gang igjen.

Er PSN-problemene mer alvorlig enn først antatt?

Skulle man lykkes med det, betyr det at Sony vil ha brukt over 40 dager på å restaurere sine onlinetjenester etter angrepet like før påskeferien som satte PSN ute av spill. Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for PSN-hackingen, men Sony-topp Kaz Hirai har allerede pekt ut Anonymous. FBI etterforsker saken, sammen med Homeland Security.

Ironisk nok klarte den lederløse hackergruppen å oppvise nok organisasjonsvett til at man fra det hold fikk sendt ut en pressemelding etter beskyldningene fra Hirai. Der benektet de å ha befatning med den siste bølgen PSN-angrep.

Men Anonymous tok gjerne æren for den forrige bølgen av PSN-angrep, som kom i stand som en slags støtteerklæring overfor George «GeoHot» Hotz, hackeren som åpnet ballet ved å hacke PS3 tidligere i år. Hotz sier han gjorde dette for å bevise, en gang for alle, at muligheten til å installere andre operativsystemer på konsollen, slik Sony lanserte den, rettferdiggjorde hans handlinger.

I går la Sony ut den ferskeste oppdateringen rundt hva som er status på PSN.

- Som vi har sagt før; vår viktigste prioritet er sikkerheten på nettverket og å sørge for at dine data er trygg. Vi ønsker ikke å gjenopprette tjenesten før vi har foretatt tester rundt disse områdene, står det på PlayStation-bloggen.

- Da vi holdt pressekonferansen i Japan sist uke, forventet vi å ha tjenesten online igjen i løpet av en uke – basert på det vi visste. Vi var den gang ikke klar over omfanget rundt angrepene på Sony Online Entertainment sine servere, og vi benytter denne anledningen til å foreta ytterligere tester på dette komplekse systemet.

- Vi vet mange av dere venter på å spille online igjen, chatte med venner og bruke alle tjenestene som PlayStation Network og Qriocity har å tilby. Og tro meg når jeg sier at vi gjør alt vi kan for å få det til å skje, skriver Caplin på PlayStation-bloggen.

- Ingen endringer i PSN-planene

Det er også kjent at Sony jobber med et forestående spillgavedryss, når PlayStation Network er operativt igjen. Du skal få to gratis PS3-spill, ut i fra en liste på fem, samt to PSP-spill. I tillegg kan du forvente deg 30 dager med PlayStation Plus, tjenesten som gir deg tilgang til utvalgte gratisspill, samt demoer og betatester av forestående PS3-titler.

Dette innebærer at du var registrert PSN-bruker før tjenesten gikk ned 20. april.

Marius Steen i Nordisk Film Interactive, sier man internt hos Sony ikke har en slik deadline, og mener at opplysningene fra Bloomberg må tolkes på følgende måte:

- Vi har hele tiden sagt at målet er å få PSN operativt igjen gradvis, med de viktigste funksjonene først. Det å spille online, blant annet. Testingen av PSN er allerede i gang, som vi har opplyst om, men ut over det kan jeg ikke datofeste når PlayStation Network igjen vil være tilbake.

- Det at hele PSN vil være fullt operativt igjen innen utgangen av mai, er det som hele tiden har vært planen. Vi starter med de viktigste tjenestene, som onlinespilling – og supplerer fortløpende til PlayStation Network igjen er som du kjenner den.

Hva slags tjeneste vil vi møte når det gjelder endringer og forbedringer?

- Det jobbes med et nytt sikkerhetsopplegg for PSN – både til den amerikanske og europeiske versjonen. Vi har fått signaler om at du skal kunne bruke PSN akkurat som før, bare med økt grad av sikkerhet.

-  Vet dere nå hva slags gratis spill som norske PS3-eiere vil kunne velge blant, når PSN igjen skrus på?

- Ikke foreløpig. Det blir to spill ut i fra en liste på fem til PlayStation 3, og to titler til PSP fra en liste på fire. Vi kommer tilbake med mer informasjon rundt dette, sier Steen.

Vi er virkelig spent på hva Sony har å fortelle når de inviterer til sin E3-pressekonferanse i Los Angeles den 6. juni. PressFire vil være ringside.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3