Hevder å ha funnet de skyldige bak PlayStation Network-angrepet

Gamle kjenninger havner i søkelyset.

4. mai 2011 22:50

I løpet av denne uken blir PlayStation Network-serverne endelig skrudd på igjen. Det vil si, de viktigste onlinefunksjonene kommer tilbake på PlayStation 3 med det aller første, etter at Sony valgte å stenge hele tjenesten like før påskeferien. 

Grunnen til å gjøre noe så drastisk som å stenge, var at man fra Sony-hold hadde oppdaget inntrengere – og anså sikkerhetsrisikoen som så stor at man altså tok ned PlayStation Network (PSN).

Arbeidet med å sikre tjenesten for fremtiden har pågått for fullt gjennom påsken og uken som fulgte. Kaz Hirai, president i Sony Computer Entertainment, holdt nylig en pressekonferanse i Tokyo sammen med noen av toppsjefene i selskapet. Der ble det lovet bot og bedring. I tillegg bukket Sony-sjefene dypt foran forsamlingen, i nøyaktig sju sekunder, skrev spillbloggen Kotaku. Dette med bukking er japansk skikk i forhold til å konfronteres med en stygg forretningsmessig blemme som det PSN-krisen utvilsomt har blitt for Sony.

- Anonymous står bak PSN-angrepet

77 millioner brukerkontoer på PlayStation Network kan være eksponert, og kredittkortopplysninger fra mange PlayStation 3-kunder kan ha havnet på avveie. Det innrømmet Sony omsider, etter å ha drevet undersøkelser gjennom hele påsken.

Også FBI og Homeland Security er nå koblet inn i saken.

Flere av PressFires lesere har tatt kontakt med oss, og hevder de ha blitt svindlet etter at det kom frem at PS3-eieres kredittkortopplysninger kan være på avveie. 

Nå påstår Sony å ha funnet ut hvem som har stått bak alle problemene. Anonymous, som tidligere har stått bak hackerangrep mot PlayStation 3-tjenesten, har nemlig lagt igjen en liten hilsen på Sony-serverne.

Dette skjedde like i kjølvannet av at rettssaken mot 21 år gamle George Hotz ble avblåst, etter at Sony ble enige med PS3-hackeren om et forlik med visse betingelser. Anonymous er en lederløs gruppe med hackere og aktivister.

Les intervju med norske «Anonymous-hacktivister» her.

Plantet spor på SOE-serverne

Kaz Hirai har nå pekt fingeren mot Anonymous i et brev til amerikanske myndigheter. De krever nå å få innsikt i hva som gikk galt i forhold til at så mange personlige opplysninger havnet på avveie fra PSN.

den offisielle PlayStation-bloggen skriver kommunikasjonssjef Patrick Seybold hva som gjør at Sony nå mener å ha funnet de skyldige:

- Vi oppdaget at inntrengerne hadde plantet en fil på en av våre Sony Online Entertainment-servere kalt «Anonymous», med beskrivelsen «We are Legion».

Dette står i sterk kontrast til uttalelser fra Anonymous-kilder, etter at PSN-problemene for alvor tårnet seg opp. De tok avstand fra et hvert videre angrep som også fikk innvirkninger for den vanlige PS3-eier, uttalte hackerkollektivet. De innledet riktig nok den første bølgen av PSN-angrep, noe Anonymous også tok æren for.

Denne uken ble det kjent at også onlinespillende Sony-kunder har blitt utsatt for informasjonstapping. Ikke bare PSN-brukerne.

Ringvirkningene av det som har skjedd med Sonys PlayStation Network-tjeneste er det foreløpig vanskelig å se konturene av. Klarer selskapet å gjenvinne tilliten til kundene? Det er ett sentralt spørsmål. Forbes har også anslått at PSN-gate kan koste Sony i størrelsesorden 130 milliarder kroner. I tillegg er flere søksmål mot selskapet under opprulling.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3