En skrustikke til følelseslivet, og gjensyn med «Abe’s Oddysee»

PlayStation Plus-spillene i mars.

5. mars 2015 15:56

(PressFire.no): Sony brukte ekstra lang tid denne gangen, før de kunne fortelle oss hvilke spill som er inkludert i Plus-medlemskapet til PlayStation i mars.

Onsdag denne uka havnet disse i menyene. Omtrent samtidig var bekreftelsen klar på den offisielle bloggen.

Microsoft har allerede sluppet fri sine mars-spill til Xbox Gold-medlemmer. Her er det både noe for eventyrsugne Lara-tilhengere, plattformperfeksjon med «Rayman» – og svanesangen til «BioShock».

Litt Sherlock på PS3.

Kommer til PlayStation

Februarspillene ble altså erstattet med helt nye titler onsdag 4. mars. Disse blir liggende en måneds tid, og som vanlig får alle PlayStation-plattformene minst et par «gratisspill»:

To-tre til PlayStation 3, avhengig av hvordan du teller opp. To til Vita, og til sammen fire nye PS4-spill kan lastes ned, hvis du har betalt for et Plus-abonnement – for to av håndholdttitlene i mars kan nemlig også spilles på den nyeste Sony-konsollen.

«Papo and Yo» (PS3).

PS3:


«Papo and Yo».
«Sherlock Holmes Crimes & Punishments».

PS4:


«Oddworld: New ‘n’ Tasty».
«Valiant Hearts: The Great War».

Vita:


«OlliOlli 2: Welcome to Olliwood» (Også til PS4).
«CounterSpy» (Også til PS3 og PS4).

Syns du for mange spillhistorier kjører safe. At de sjelden eller aldri gir deg noe å tygge skikkelig på underveis eller i etterkant?

Det ene av to PS3-Plusspill denne måneden bryter med den oppfatningen.

«Papo and Yo».
«Papo and Yo».

«Papo and Yo» er en liten perle. Ikke noe banebrytende rent grafisk, og plattformelementene er heller ikke superimponerende. Men bare vent til følelseslivet til spilldesigneren, Vander Caballeros, havner i skrustikka. Da er «Papo and Yo» noe av det sterkeste, ærligste og mest følelsesladde vi har spilt på veldig lenge:

«Papo & Yo» er et oppsiktsvekkende skritt videre for spillhistoriene, og gir mediet en sårt tiltrengt smak av hverdagslig tragedie. Allegorien er for åpenbar til å sjokkere, og for absolutt til å være særlig undervisende, men den er vond på alle de riktige måtene - og det føles vel så viktig. Dette kommer aldri til å stå igjen med den samme kunstneriske anseelsen som «Ico» eller «Journey», men jeg er overbevist om arven av «Papo & Yo» kan slå svært viktige røtter for historiene vi – og mediet– trenger. Det er på tide», skrev vi i anmeldelsen vår.

Den andre PS3-tittelen denne måneden er ikke helt i samme følelsesmessige farvann.

«Sherlock Holmes Crimes & Punishments» er et eventyrspill der du fyrer opp pipa og løser mordmysterier inspirert av dette kjente opphavet. «Sherlock Holmes»-spillene har litt rufsete fasade, gjerne noen småkranglete gåter du må jobbe deg rundt, og slettes ikke alltid en logisk, overhengende tilfredshet etter du har klart oppgavene. Men de har likevel sin sjarme.

«Oddworld: Abe’s Oddysee - New ‘n’ Tasty» (PS4).

Den store E3-pressekonferansen til Sony for snart to år siden, der de viste PlayStation 4 for første gang med ferdig design - der de staket opp kursen for konsollsatsningen de neste åra, hadde selvsagt flere kjente fjes på scenen.

Svære spill og imponerende eksplosjoner, for å understreke kraften i en ny konsoll.

Et eget indie-segment hadde de også. Sony inviterte blant andre «Transistor», «Octodad: Dadliest Catch», «Don’t Starve» og «Oddworld: Abe’s Oddysee - New ‘n’ Tasty» til denne 2013-presentasjonen.

«Oddworld: New 'n' Tasty».

Sistnevnte er et av mars-spillene til Plus-folk, en real plattformklassiker som for anledningen er pusset opp. Brettene og dialogen  («hello», «follow me») er selvsagt intakt, og spillet ser gnistrende pent ut i dag. På mange måter er ringen her sluttet for krabaten Abe, for spillet kom første gang ut i 1997, og innledningsvis til pc og den første PlayStation-konsollen.

Før PS4-eksklusivitetsperioden er over («New ‘n’ Tasty» kommer snart til Xbox One og PS3, muligens også Wii U og Vita), er det nå et av Plus-spillene i mars.

«Valient Hearts: The Great War» (PS4).

Ubisofts røffe 2014, med fjesløse franskmenn og andre høyprofilerte feil i «Assassin’s Creed Unity», overskygget det faktum at dette selskapet også ga ut noen ordentlige perler til cirka hundrelappen: «Child of Light», «Trials Fusion» og «Valient Hearts: The Great War».

«Valient Hearts:
The Great War».

Vi syns historien som fortelles gjennom denne første verdenskrig-fortellingen skilte seg ut i fjor.

Det er en liten bragd at det er så lett å la seg rive med i «Valient Hearts», all den tid dette spillet ikke har skikkelig dialog – bare en effektiv forteller.

Kanskje nettopp det er grunnen til at du fester deg ved de ledetrådene du har av historie, bakgrunnsstoff og tillegger litt ekstra mening selv i fraværet av svulstig snakkende figurer?

Det følger tradisjonen med interaktive historier som sper på med gåteløsninger.

Du veksler på å spille som frontkjempere av ulik nasjonalitet, og innimellom ruller krigen som et dramatisk bakteppe og gir deg en uanstrengt anledning til både å lære litt om denne litt mindre profilerte verdenskrigen fra spillbiblioteket.

«OlliOlli2: Welcome to Olliwood» (Vita og PS4).

De to Vita-spillene i mars, «OlliOlli2» og «CounterSpy», kan nytes på flere PlayStation-plattformer. Førstnevnte også til PS4. «CounterSpy» er både på PS3 og PS4 i tillegg til håndholdte Vita.

Skatespillet «OlliOlli» kom ut i fjor. Allerede etter ett år er oppfølgeren ute, og folka bak følger på et vis samme ruta som «Joe Danger»-spillene fra Hello Games: I «OlliOlli 2» flyttes lekegrinda fra tradisjonelle skate-miljøer, og i stedet ruller du nå gjennom storslåtte filmsett og bakgrunner som gir Hollywood-sus.

«Counterspy» er ifølge vår anmelder en ganske ambivalent affære.

Humor og stilen er upåklagelig, og ideene er originale. Så lenge det varer, og avhengig av hvor lang tid du lar deg sjarmere.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3