Denne kan bestemme hvilke filmer du får se

Vil du la Kinect overvåke stua di?

6. november 2012 14:28

(PressFire.no): I nær fremtid kan du få beskjed på skjermen at du slettes ikke er gammel nok til å se «Star Wars: Episode 7» - eller «Die Hard 6».

Eller at du bare har lisens til å invitere to, ikke tre, venner for å se den seneste sesongen av «True Blood».

Microsoft har nylig sikret seg patent på et system som for eksempel lar Kinect, sensoren til Xbox 360, overvåke at alt går riktig for seg i stua.

Det vil si, Kinect skal kunne kjenne igjen vedkommende som sitter foran tv-skjermen, eller telle hvor mange som sitter i sofaen – og avgjøre om det er på tide å heve en pekefinger om du nyter underholdning du ikke har rett til å se på.

«Regulering» eller overvåking?

Dette er bare én av flere offentliggjorte, kreative patentsøknader som omhandler Kinect fra den siste tiden.

Vi skrev tidligere i år om en annen, der selskapet har lekt med idéen om å la deg bruke hele stua som projektor – og nyte et helt 3D-landskap i slagmarken, for eksempel i et «Call of Duty»-spill.

Microsoft-forskere har også vist en smak av OmniTouch-teknologien, der det kan interageres med et holografisk 3D-bilde. Selskapet har også snust på en form for muskelmåler.

Denne seneste patentsøknaden er kalt «Content Distribution Regulation by Viewing User», eller regulering av innholdsdistribusjon ved å iaktta brukeren.

Microsoft sikret seg kopibeskyttelse gjennom patenten i april i fjor. Den 1. november ble den gjort offentlig, skriver Eurogamer.

Hva skal teknologien brukes til?

Det er slettes ikke sikkert at Microsoft, om de velger å forfølge denne idéen videre, bare har tenkt på alderssensur som mulig bruksområde.

Det kan være like aktuelt å knytte teknologien opp mot hvem som har betalt for å nyte en lisens, hvor mange ganger du har rett til å se en film eller tv-serie, eller lignende.

Dette er i hvert fall tema som berøres i patentsøknaden:

- Innholdet er distribuert til innretninger som tv, underholdningsbokser og digitale skjermer, med en tilhørende lisensmulighet vedrørende antallet individer eller seere som er tillatt å konsumere dette innholdet, står det i søknaden, som også skisserer ulike former for tidsbegrensninger.

- Brukeren som ser dette innholdet på en skjerm blir iakttatt, slik at antallet visninger knyttet til lisensen ikke overstiges, heter det.

Mye på spill

Det er selvsagt umulig å spå hvordan neste generasjon konsoller vil se ut, eller hvor fokuset vil ligge.

Men det er helt sikkert at både Sony og Microsoft nå posisjonerer spillmaskinene sine til å bli noe langt mer enn bare spill.

Denne uka verserte det friskt sladder om det som hevdes å være en tidlig versjon av PlayStation 4.

I sommer lekket det som skal være en 56 sider lang Microsoft-presentasjon, ment for internt bruk,som inneholder opplysninger om «Xbox 720», en andregenerasjons Kinect-sensor – pluss VR-briller. Dette dokumentet hevder at den neste Xbox-en, sammen med Kinect 2, lanseres neste høst.

I fjor fortalte en spillutvikler til Eurogamer at Kinect 2 visstnok blir så nøyaktig at den både kan lese på lepper, og avgjøre om personen som står foran sensoren er sur eller glad.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3