Hvorfor er Microsoft livredd for disse skissene?

Truer med å stenge nettsteder som holder på «Xbox 720-dokumenter».

21. juni 2012 11:49

(PressFire.no): I helgen kan Microsofts planer for neste Xbox-konsoll ha kommet på avveie. Konsollen er populært kalt Xbox 720.

Dokumentet som er lekket - tilsynelatende en intern presentasjon - er spekket med konseptuelle illustrasjoner, planlagt maskinvare og markedsstrategi for deres nye underholdningssenter.

Dette er en maskin som ikke har blitt bekreftet fra offisielt hold, men som åpenbart nærmer seg.

Nå har Microsoft, gjennom sitt advokatfirma Covington & Birling LLP, startet en offensiv mot forskjellige nettsider som har disse planene liggende på sine servere. Advokatene har nylig truet en tsjekkisk nettside med stengning om ikke disse bildene og presentasjonen fjernes. Det skriver The Verge.

De har også tilsynelatende lykkes i å hindre at filen deles hos den populære lagringstjenesten Dropbox, ifølge samme kilde.

Ekte, falskt - eller modig PR-stunt?

Advokatfirmaet som representerer Microsoft har truet den tsjekkiske teknologisiden Ihned med stengning om de ikke fjerner det 56 sider lange dokumentet. Allerede i helgen fikk firmaet dokumentet fjernet fra nettstedet hvor det først lekket, nemlig Scribd.

Derfra kunne en imidlertid enkelt laste ned filen.

Covington & Birling LLP sier dette er kopibeskyttet informasjon som stammer fra Microsofts Xbox-avdeling.

Erkjenner ikke disse advokatene samtidig at opplysningene er ekte?

Blant annet har brukere hos Polygon foreslått at det hele rett og slett er en kløktig PR-kampanje iscenesatt av Microsoft selv, for å trekke oppmersomhet til sine produkter. Kvelningsforsøk som dette virker nemlig ofte mot sin hensikt, og skaper en masse blest rundt informasjonen en prøver å sensurere.

Dette er populært kjent som «Streisand-effekten». 

- Vi forstår at det er stor interesse og mange forventninger knyttet til det som skjer videre med Xbox, og vi er heldige som har kunder som er så lidenskapelige, sa Microsoft i en avvæpnende uttalelse til Eurogamer tidligere denne uka.

Sensurerer Dropbox

Det ser altså også ut til at Microsoft også har lykkes med å sensurere dokumentet fra å deles via Dropbox.

Ifølge The Verge kan ikke Dropbox kontrollere selve innholdet i dokumenter som lagres der, men antar at nettskytjenesten snarere sammenligner filer og luker ut dem som tilsynelatende holder Xbox 720-planene.

Prøver du å lenke til filen, skal følgende feilmelding dukke opp: «Filen er ikke lenger tilgjengelig, som følge av en forespørsel fra Microsoft om å fjerne dokumentet av opphavsrettårsaker.»

Bretter ut strategien fram til 2015

De 56 sidene stammer fra en power point-presentasjon som er to år gammel. Planene ble fort snappet opp og heftig diskutert på spillforumet NeoGAF.

Her brettes strategien for perioden 2011-2015 ut.

Sentralt i presentasjonen er mulighetene til å synkronisere underholdningen på smarttelefoner, nettbrett, tv-en og spillmaskinen. Denne funksjonaliteten ble vist frem og presentert som SmartGlass på årets E3-messe for to uker siden – angivelig minst halvannet år etter det lekkede dokumentet ble opprettet.

Også detaljer om «Xbox 720» brettes ut i dokumentet.

- Seks ganger kraftigere enn Xbox 360

Videre kommer det fram at maskinen lanseres neste år, får seks eller åtte ARM- eller X86-prosessorkjerner på 2GHz. To av disse skal alltid være på, for å sørge for et underholdningssystem som aldri sover. 

Maskinen skal også ha tre PPC-kjerner på 3,2GHz for å sørge for at du har kompabilitet til Xbox 360.

I dokumentene står det at konsollen skal bli seks ganger kraftigere enn Xbox 360.

Dedikert minne økes etter planen fra 512MB DDR3-minne i dagens konsoller, til 4GB DDR4-minne i «Xbox 720».

Kinect 2 og VR-briller

Interessant nok opplyser presentasjonen også om en Kinect 2, sensoren som gjør at du kan droppe en kontroller til spillingen og i stedet gestikulere foran skjermen.

Denne gangen skal sensoren komme sammen med digitale VR-briller. Brillene skal ut på markedet først i 2014, heter det i presentasjonen.

Kinect 2 er planlagt lansert samtidig med Xbox 720 høsten 2013.

Xbox-presentasjonen stammer fra 2010. Selv om man kan anta at mye kan ha forandret seg siden den gang, er det likevel åpenbart at Microsoft har, og har hatt, en langsiktig plan rundt fremtiden for sin spillsatsing.

Dagbladet og PressFire har valgt å ikke gjengi avslørende bilder fra presentasjonen i denne saken.

TEKST: Kjetil Svensen og Mikael Lunde.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3