Synger musikkspillene på siste verset?

Activision skifter strategi for sine Guitar Hero-utgivelser, og Harmonix kan måtte punge ut for et skuffende resultat i 2009.

15. februar 2010 12:29

Pilene peker nedover når det gjelder salg av musikkspill, og de to største aktørene på dette markedet har på hver sin front signalisert at de setter på bremsene. 

I forrige uke begynte ryktene å sive ut om at RedOctane blir kraftig krympet. Det bekreftes overfor IGN at man nedbemanner, mens Kotaku har fått nyss i at det snarere er snakk om en komplett nedleggelse der bare noen få nøkkelpersoner blir overflyttet til Activisions hovedkvarter.

I tillegg blir studioet assosiert med RedOctane, Underground Development, stengt. De står bak «Guitar Hero: Van Halen»-spillet som snart er ute i norske butikker. Dessuten har Activision svingt sparekniven over Neversoft, studioet involvert med selskapets Guitar Hero-spill de seneste årene. Dette er dramatisk, for RedOctane har vært pionerer fra sjangerens barndom, sammen med Harmonix.

På tampen av fjoråret annonserte konkurrenten Harmonix sitt «Green Day: Rock Band»-spill, en tittel som skal utvikles i samarbeid med Demiurge Studios som tidligere har stått bak de ukentlige påfyllene av sanger til Rock Band på ymse digitale plattformer.

A-laget til Harmonix jobber nok med et «Rock Band 3», selv om man har vært sparsommelig med informasjon rundt et slikt spill fra offisielt hold til nå.

Les også: Beatles-sønn vil lære deg å bli musiker i «Rock Band 3».
Les også: Harmonix avkrefter «Rock Band 3»-rykter.

Nå har i tillegg Viacom varslet at man vil ha penger tilbake fra sin Harmonix-satsning, etter at spillutvikleren ikke har nådd visse salgsmål. Det er nok av sykdomstegn å spore om dagen - man kan lure på om musikkspillene slik vi kjenner de nå ligger på dødsleiet.

SVIKTET THE BEATLES?

Harmonix var de opprinnelige utviklerne av de første Guitar Hero-spillene, inntil Activision og Harmonix skilte lag og MTV-eier Viacom kjøpte studioet.

En del av avtalen etter oppkjøpet var prestasjonsrettede bonuser  om Harmonix innfridde. Nå vil Viacom ha tilbake en del av totalt 150 millioner dollar, en sum satt av om salget av Rock Band-spill nådde et visst volum.

Disse pengene ble utbetalt i 2008 og var basert på prestasjonene til Rock Band-spilllene i 2007. Dette kan i klartekst bety at Harmonix ikke har klart å innfri resultater som var kontraktsfestet i avtalen - kanskje salget av «The Beatles: Rock Band» ikke ble så bra som man hadde håpet?

Les også: Vår anmeldelse av «The Beatles: Rock Band».
Les også: Vi møtte Harmonix på E3 sist sommer.

Det er i hvert fall budskapet til New York Times som på nyåret summerte opp salget av The Fab Four-spillet. 1,18 millioner eksemplarer er til nå solgt i USA, mens salget i resten av verden er på 1,7 millioner siden lanseringen i september 2009.

- Per 31. desember 2009, er vår oppfatning at vi har krav på en betydelig sum av det som tidligere er utbetalt, men den endelige summen har enda ikke blitt bestemt, uttaler Viacom ifølge Gamasutra.

Så langt kan det tyde på at 2010 og årene fremover blir langt mer fokusert på langt færre musikkspillutgivelser. Activision har røpet utgivelsesplanene sine for 2010 og der figurerer bare «DJ Hero 2» og et nytt Guitar Hero-spill. 2009 inkluderte flere titler, blant annet «Band Hero» og «Guitar Hero: Van Halen», sistnevnte en tittel som først ble sluppet i USA før jul og når våre breddegrader i februar.

Harmonix har nylig lansert sitt Rock Band Network-verktøy, som skal la usignerte og relativt ukjente band og artister få lage låter som kan nytes hjemme i de tusen stuer, og jobber i tillegg med sitt Green Day-spill som skal lanseres i 2010.


Slik ble «Green Day: Rock Band» annonsert under Spike TVs Video Game Awards før jul:


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3