ESRB vil innføre ansiktsgjenkjenning for å opprettholde aldersgrenser på spill

26. juli 2023 13:40

​(PressFire.no): Det er det amerikanske aldersmerkingsorganet ESRB (Entertainment Software Rating Board) som har lagt fram et forslag om å bruke ansiktsgjenkjenning for å verifisere hvor gammel de som prøver å starte et spill er.

Sammen med ID-plattformen Yoti og SuperAwesome (et selskap som jobber med online-verktøy for å sikre barns bruk av internett, og som eies av Epic Games) har ESRB utviklet et system som skal kunne implementeres i onlinespill.

Alt dette skal være for å komme på godsida til en amerikansk lov kalt COPPA (Children's Online Privacy Protection Act), som blant annet sier at spillere under 13 år må ha godkjennelse fra foreldre for å få lov til å spille på nett.

Det er denne loven som ble brutt da nettopp Epic Games måtte punge ut mer enn fem milliarder kroner i bøter i desember i fjor – for å ha lagret informasjon om barn under 13 år i «Fortnite».

Systemet er derimot ikke for å gjenkjenne barna, eller for fastslå hvem det er som forsøker å spille, men heller for å se om foreldrene er voksne. Disse må være over en viss alder for å kunne gi godkjennelse, ifølge forslaget fra ESRB.

Forslaget sier at barnet vil kunne starte opp spillet og oppgi en e-postadresse til en av foreldrene sine, som så mottar en lenke de kan trykke på for å verifisere at barnet får lov til å spille – deretter skannes ansiktet deres.

Ansiktsgjenkjenningen kan se om en person er voksen eller ikke med 99,997 prosent sikkerhet, påstår teksten i forslaget. Dermed skal ikke barnet selv, eller andre unge, kunne låse opp spillet.

Et lignende system er blitt prøvd ut i Kina. Landet legger strenge begrensinger på hvor mye barn og unge får lov til å spille – de under 18 år får i utgangspunktet kun lov til å spille i tre timer per uke. Selskaper som Tencent (som eier 40 prosent av Epic Games) har innført ansiktsgjenkjenning i sine spill for å sørge for at dette opprettholdes.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3