- «Portal 2» er det mest komplekse spillet vi har lagd

Vi møtte Valves Chet Faliszek.

24. januar 2011 10:01

LONDON (PressFire.no): «Portal» ble en real hit etter at spillet dukket opp som del av pakken «The Orange Box», samlingen av Half-Life-spill med litt tilbehør som ble lansert i 2007. Suksessen var overraskende for mange, inkludert utvikleren Valve.

Dette gåtebaserte plattformspillet har siden skaffet seg mange nye venner. Først gjennom utgivelsen av «The Orange Box», senere også gjort tilgjengelig via Xbox LIVE Marketplace («Portal: Still Alive»). Spillet har i tillegg blitt en av de mest nedlastede titlene via Steam-tjenesten (til PC og Mac), stimulert av en lav pris og ymse «gi-bort»-kampanjer.

Nå er oppfølgeren rett rundt hjørnet. «Portal 2» holder absolutt på interessen etter at E3-visningen i fjor fikk oss til å føle en aldri så liten sommerforelskelse da vi først la øynene på spillet. I et kontrollert miljø, overvåket av den spydige, sarkastiske GLaDOS (tenk en tilskrudd variant av HAL 9000 fra «2001: En romodyssé»), er det din oppgave å lage portaler, flytte på objekter og trimme de små grå i møtet med oppgavene som brettes ut foran deg.

I forbindelse med et Electronic Arts-arrangement i London i forrige uke, var samarbeidsmodusen i «Portal 2» den store stjerna. Vi fikk både muligheten til å teste litt selv og slå av en prat med Chet Faliszek fra Valve, medansvarlig for historien i «Portal 2».

- Har det at «Portal» fikk så mye oppmerksomhet satt dere under et visst press når det gjelder denne oppfølgeren?

- Vel, vi elsker «Portal». Det er et spesielt spill for oss. Det handlet om hvordan vi skulle utvide opplevelsen uten nødvendigvis å gjøre «Portal 2» vanskeligere, som er oppskriften til de fleste når det skal lages en oppfølger, forteller Chet Faliszek.

Er det ekstra utfordrende å skulle lage et spill som i selve premisset har forventninger om at det skal overraske stort?

- Definitivt! Og derfor er det mange aspekter ved «Portal 2» som vi ikke snakker om i dag. For vi vil gjerne at den som spiller skal få oppleve det selv. Uansett; hvis jeg hadde fortalt deg om slike ting nå, ville det mest sannsynlig ikke gitt mening før du opplevde på egen hånd. Spillet er tettpakket med innhold. I den sammenheng er «Portal 2» uten tvil det mest komplekse spillet vi har gitt ut til nå.

Lover store overraskelser i «Portal 2»

Chet Faliszek hinter om at miljøene du møter, tvistene i historien og potensielle avsløringer som rulles ut i løpet av «Portal 2», vil overraske stort. Han sier at noen små hint allerede er lagt igjen i noen av skjermbildene som er sluppet fra spillet. Handlingen finner sted noen hundre år etter det første «Portal». Nok en gang spiller vi som Chell, som igjen får muligheten til å måle krefter med en minst like mannevond GLaDOS sammenlignet med i 2007-spillet.

Tatt i betraktning at «Portal» deler samme univers som «Half-Life», er det kanskje duket for noen etterlengtede avsløringer? Chet understreker at han gjerne vil at alle skal fullføre «Portal 2», for det ligger noen overraskelser og venter, antyder han.

- Om du virkelig vil ta deg tid til å utforske, så er det masse å se gjennom dører og vinduer – som gir deg en smak av hva som foregår i forskningsfasilitetene hos Aperture Science Enrichment Center.

Nye spillmekanikker også?

- Korrekt. Vi trener deg opp i disse – og så kombinerer vi dem. Mange som lager en oppfølger nøyer seg med å ta oppskriften fra det første spillet, og deretter gjøre alt vanskeligere. Vi ønsket ikke det. Men vi har lagt på ytterligere lag, som gjør opplevelsen mer kompleks - riktignok ikke uten å gi deg grundig opplæring først.

- Du kommer kanskje over en video fra «Portal 2» på YouTube, og tenker at «dette vil jeg aldri være i stand til å få til selv». Men når du kommer til dette punktet i spillet, så har du forutsetninger til å lykkes på en helt annen måte - for du har fått opplæring. Vi brukte mye tid på å få inn testere for å finne den rette balansen.

- Vi ønsker at «Portal 2» skal være et spill som du fullfører. Og at du får opplevelsen på slutten som på en måte samler alle trådene…

Og måten Valve har løst opplæringsaspektet i «Portal 2» på er mer dynamisk og relevant enn du får servert i en rekke spill. Også i co-op, som PressFire fikk testet. Her starter det pent og pyntelig. Du og din robotvenn befinner dere i hvert sitt rom, med glassvegger mellom. Dere prøver dere frem – hele tiden mens man kan orientere seg etter hva makkeren gjør. Begge har et Portal-gevær, og ofte må disse inngå i samme arbeidsplan for å løse gåtene.

- Det er ikke noe som er like irriterende som at noen forteller deg hvordan du skulle ha spilt i opplæringssammenheng. Har du opplevd det? At du vet hvordan du skal løse en oppgave, prøver gang på gang mens du har en irriterende stemme på øret som sier; «Hva f**n gjør du? Skyt det målet du ser der borte!».

- Treningen kommer ikke fra karakterene rundt deg, det er mer opp til miljøene å forberede deg til nyhetene som rulles ut i «Portal 2». Som i co-op-delen, der vi for eksempel legger foran deg hvordan du skal få den andre roboten til å bli slynget gjennom lufta. I neste øyeblikk ligger denne kunnskapen til grunn for hvordan du skal avansere og mestre neste nivå.

I praksis fungerer det akkurat slik Chet beskriver. Etter å ha fått testet hvordan en rekke med to sammensluttende portaler brukes for å knekke en nøtt, heves lista ørlitegrann i neste runde. Her handler det om å flytte på objekter, speile en laserstråle og få denne til å smelte en sikkerhetslås for å åpne neste dør. Du får også erfaring med å trigge ulike mekanismer gjennom at den ene spilleren trykker på en bryter. Omfattende og etter hvert intrikat nok, ja visst, men læringskurven føltes ikke for bratt.

Deretter må du kombinere «laserspeilingen» med å lage portaler som denne strålen kan passere gjennom. Fire av dem. Det du lærte i foregående nivå blir påbygd med nye mekanikker og smarte triks. Samarbeid på denne måten føles helt riktig. Den ene spilleren ser kanskje muligheter som den andre ikke gjør, og følelsen av å få til dette i tospann gjør «Portal 2» til den perfekte co-op-opplevelsen, en som vi faktisk nesten ikke kan vente med å få mer av.

Så oppslukende og morsomt var det nemlig å spille «Portal 2» i co-op!


- Jeg skjøt mor gjennom portalen og hun landet i den grønne gørra

Sammen med en venn får du nye karakterer og en ny historie å forholde deg til sammenlignet med enspillerdelen.

Chet anslår at begge modusene gir deg minst seks timer spilletid hver – og dermed adskillig mer valuta for pengene. Det er også påkrevd, i og med at «Portal 2» blir en fullpristittel og distribueres både digitalt (via Steam) og i fysisk format.

«Portal» var ment som et lite avbrekk i «The Orange Box», et morsomt, lite spill som var inkludert mest av alt som et testprosjekt etter at Valve hadde funnet studentprosjektet «Narbacular Drop». Utviklerne bak dette 2005-spillet ble senere ansatt i Valve og jobbet med å overføre mange av konseptene til «Portal».

Også i forbindelse med «Portal 2» ble det noen nyansettelser i Valve. 2009-spillet «Tag: The Power of Paint» imponerte. I likhet med «Narbacular Drop» var dette også et studentprosjekt som inneholder elementer som ble inkludert i Portal-universet, nærmere bestemt måter du kan «male» overflatene på med en spesiell gele for å kunne lage portaler.

Variasjonen i materialer og teksturer er nemlig større denne gang. Ofte må du bruke litt tid på å finne de materialene som du kan bruke portal-geværet ditt på – og senere i spillet vil nok dette bli en mer sentral del av «Portal 2» enn de brettene PressFire fikk teste.

- Det er vanskelig å snakke om spilletiden du får i «Portal», for det er så individuelt. For de smarteste av oss kunne man runde spillet på tre timer. For de ikke fullt så gløgge fikk man kanskje fem timer ut av «Portal». Til oppfølgeren var målet å gi deg dobbelt så mye spilletid, men vi endte med å gå langt over – i tillegg til at samarbeidsmodusen gir deg cirka det samme antallet timer, forteller Faliszek.

- Handlingen i co-op-modusen finner sted like etter historien i enspillerdelen. Og vi tok med oss mye som vi lærte fra «Left 4 Dead»-spillene: I enspillerdelen sitter man ofte tilbakelent, absorberer handlingen og er mer tålmodig. I co-op er det langt mer utålmodighet å spore. Og de største minnene fra en slik spillmodus blir ofte relatert til enkeltepisoder som utspiller seg i interaksjonen med andre; «Jeg skjøt mor gjennom portalen, og hun landet i den grønne gørra», på en måte.

Valve flørter med PlayStation 3-eiere

En av de store overraskelsene fra fjorårets E3-spillmesse, kom da Valve-presidenten Gabe Newell entret scenen under Sonys pressekonferanse – for å annonsere at PlayStation 3-utgivelsen av «Portal 2» vil bli den aller beste.

Og dette kom fra Valve, som til nå har hatt et noe anstrengt forhold til PS3. Riktig nok ble «The Orange Box» gitt ut til denne konsollen, men i en versjon som var underlegen PC- og Xbox 360-utgavene. Valve har ofte benyttet sjansen til å fortelle hvor vanskelig de syns det er å utvikle spill til PlayStation 3.

Dette har i sum ført til at Valve har fått et stempel på seg for å være «PlayStation 3-hatere». Men gjennom E3-annonseringen i fjor, og det faktum at de vil utruste denne versjonen av «Portal 2» med omfattende Steam-støtte, så er klimaet litt endret.

- PS3-versjonen av «The Orange Box» ble lagd av en partner av oss, men vi oppdaget at vi ikke ville gjøre det flere ganger. Så nå ønsket vi å gjøre dette arbeidet selv, og forstå hvordan systemet fungerer...

Dere ville sørge for at PS3-utgaven ble bra, med andre ord?

- Heh, vel. De gjorde en OK jobb, men… Måten vi lager spill på inkluderer ofte en plan om at de skal oppdateres etter lansering. Vi har gjort forarbeidet, ansatt folk for å lykkes med dette og innledet tidlig samtaler med Sony der vi forklarte at vi ønsket å gjøre noe litt spesielt. Og gjøre dette på vår måte. Sony har vært veldig samarbeidsvillige og støttet oss på dette prosjektet med å tillate inkluderingen av Steam-elementer i sin verden.

- Og som bevis har vi tatt med oss PS3-versjonen hit til London.

- For å underbygge at det dere sa på E3 i fjor sommer ikke var ren løgn?

- Ja, nettopp. Eller; for å bevise at ikke alt vi sa på E3 var løgn, smiler Faliszek.

I praksis betyr Sony-samarbeidet, som nylig ble detaljert fra Valve, blant annet at PS3-utgaven av «Portal 2» blir knyttet til din Steam-konto, inneholder kompatibilitet til PC/Mac – og som en bonus kan du laste ned spillet på nytt til de to sistnevnte plattformene hvis du er den stolte eier av «Portal 2» til PlayStation 3.

Betyr Valves ferske kjærlighet til PS3 at zombietørste Sony-konsolleiere kan se frem mot å kunne spille «Left 4 Dead 2» snart?

- Vel…. Vi gjør ting gradvis. Og dette er vårt lille eksperiment i den sammenheng. Med lanseringen av «Portal 2» kommer både vi og Sony til å lære masse. Hva som skjer i fremtiden får vi nesten se an.

- Det hele er litt komisk, for da vi lanserte «Left 4 Dead 2» fikk jeg hele tiden høre «at vi hater PS3». Det føltes litt urettferdig, for på den tiden spilte jeg mest av alt på PS3. Det var «Uncharted 2» som hadde kommet ut på den tiden, som jeg spilte konstant i den perioden. Det er bare dumt å høre slike påstander. Jeg hater ikke noen plattformer, sier Chet Faliszek.


«Portal 2» lanseres til PC, PlayStation 3 og Xbox 360 den 21. april. Denne traileren fokuserer på co-op-delen: 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3