PlayStation mot Xbox: 3-1

PS4-salget bidrar til sterke Sony-tall.

31. juli 2014 15:07

(PressFire.no): I går var det Nintendos tur til å vise kortene sine og redegjøre for økonomien i selskapet.

Nå har vi fått vite hvordan det går hos Sony for tiden.

I de seneste kvartalsresultatene, fra perioden 1. april til slutten av juni, har Sonys spillavdeling omsatt for 16 milliarder kroner. Det er en vekst på 95 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

270 millioner i pluss

Grunnen til dette resultatet er selvsagt PlayStation 4, som kom ut i november i fjor.

Sony rapporterer i denne omgang ikke PS4-salg separat – men klumper sammen PlayStation 3 og PlayStation 4 til én bolk.

Totalt har Sony solgt 3,5 millioner av disse to maskinene i løpet av finansårets første måneder.

Det betyr at Sonys Game and Network Services Division, som PlayStation er en sentral del av, går 270 millioner kroner i pluss etter at utgiftene er trukket fra.

I fjor i samme periode var situasjonen en helt annen. Da hadde jo heller ikke PS4 kommet ut på markedet, og spilldivisjonen til Sony gikk da i dundrende minus (985 millioner kroner).

Situasjonen var lenge svært alvorlig for Sony. Da regnskapet ble lagt fram i mars 2012, ble det meldt om tap i størrelsesorden 32 milliarder kroner. Den da ferske Sony-toppsjefen Kazuo Hirai valgte å fokusere på færre produkter, og flagget at spill, digitale bilder og mobiler var viktigst for Sony.

Tredobler Xbox One-salget

Markedsandelen og ledelsen over Microsofts Xbox-konsoller, ser bare ut til å vokse. Siste oppdaterte tall fra disse to kamphanene viste sju millioner solgte PS4-er (solgt til kunder), og Xbox One-salget var da oppe i fem millioner (solgt til butikk).

Husk at Xbox One ikke er lansert på like mange markeder som PS4. Det er noe av forklaringen. Offisiell norsk lansering av den seneste Microsoft-konsollen er 5. september.

Eurogamer rapporterer at Microsoft har solgt 1,1 millioner konsoller det forrige kvartalet – det gjelder både Xbox 360 og Xbox One.

Sammenlignet med Sonys 3,5 millioner, er altså styrkeforholdet 3 til 1 i favør PlayStation i samme periode.

Både PlayStation 4 og Xbox One ble lansert i november i fjor.

PlayStation 3-salget dabber av, men Sony trekker fram PlayStation Plus og digitalhandel via PlayStation Store som viktige bidragsytere til det positive resultatet.

Tjener penger på spill og film

Når det gjelder håndholdtspillmaskinene er ikke historien like lysende. Kanskje ikke så overraskende.

Selv med en ny og rimeligere Vita-modell på markedet, har ikke Sony i nærheten av samme markedsandel som Nintedo med sin 3DS. Det finnes i overkant av 44 millioner 3DS-eiere.

Nintendo solgte 820 000 3DS-konsoller i perioden april til slutten av juni. Sony melder at Vita i samme periode i år har solgt 750 000 PSP, PlayStation TV og Vita.

Det er riktignok bedre enn situasjonen for ett år siden.

Sony som helhet gikk 1,5 milliarder kroner i pluss, og omsatte for 17,9 milliarder dollar – en vekst på 5,8 prosent sammenlignet med året før.

Mye av grunnen til det positive resultatet tilskriver Sony ifølge Eurogamer spillavdelingen, men også positive bidrag fra filmdivisjonen sin.

På pc-markedet fortsetter imidlertid Sony å slite, også i år. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3