Sony sier opp 5000 ansatte

Kvitter seg med pc-satsningen.

6. februar 2014 11:23

(PressFire.no): For et par år siden var situasjonen dramatisk for Sony. De måtte melde om tap i størrelsesorden 31 milliarder kroner.

Omtrent samtidig tok Kaz Hirai over toppjobben, og satte i gang en kursendring han samlet under One Sony-parolen. Fremover skulle Sony satse særlig på tre kjerneområder: spill, digitale bilder og mobil.

Nå har Sony offentliggjort tallene fra siste kvartal av 2013. De flagger drastiske kutt, omorganisering og oppsigelser.

Trøbbel med tv

Tv-avdelingen har lenge vært et åpent gnagsår for konsernet. Hard konkurranse fra blant annet LG og Samsung, og kostbare investeringer, gjorde at Sony staket ut en visjon om færre og bedre tv-modeller på markedet da Hirai tok over styringa.

Tv-tallene ser litt bedre ut nå, men selskapet innrømmer at målet om å gå i pluss på dette feltet i 2013 ikke innfris.

For å klare å snu tap til inntjening, skal Sony fremover åpenbart redusere kostnader, fokusere enda hardere på 4K-teknologi – og skiller ut tv-avdelingen i et eget, heleidselskap.

Denne prosessen beregnes å kunne sluttføres innen juli 2014.

Pc-satsningen blir trukket fram som det største problemet, og det tas grep: Sony kvitter seg med pc-forretningene, inkludert Vaio-merket. Kjøperen er Japan Industrial Partners.

Fremfor å produsere egne pc-er, skal det i stedet satses hardere på mobiler og nettbrett, opplyser Sony i pressemeldingen.

Salget av mobiltelefoner har vist positiv fremgang den siste tiden, oppgir selskapet selv.

Varsler oppsigelser

Sony avslører samtidig en reduksjon av arbeidsstokken på 5000.

1500 av disse arbeider for konsernet i Japan, 3500 på andre kontinenter.

Salget av pc-divisjonen er beregnet å være sluttført i løpet av mars i år, men Sony forsikrer at service- og støttetjenester for eksisterende pc-kunder skal videreføres.

På bakgrunn av omstruktureringene forventes det at Sonys finansår, samlet sett, vil by på røde tall og det er tv- og pc-produktene selskapet åpenbart utpeker som syndebukkene.

PlayStation i pluss

Lanseringen av PlayStation 4 i november har som ventet sørget for at spilldivisjonen til Sony fremstår positivt i budsjettene. Sony har slått sammen både PS3 og PS4 i denne regnskapssammenheng, og melder at det er solgt til sammen 7,8 millioner hjemmekonsoller i 2013s tre siste måneder.

De håndholdte maskinene, PSP og Vita, solgte samlet to millioner.

Sony har ikke offentliggjort ferske salgstall for PlayStation 4, alene. Siste oppdatering kom ved årsskiftet, da selskapet fortalte at 4,2 millioner enheter var solgt.

Omsetningen for spillavdelingen var samlet sett 25,2 milliarder kroner. En oppgang på 64,6 prosent sammenlignet med året før (og siste kvartal). Inntektene til Sony fra denne bransjen er litt i overkant av en milliard kroner.

Finansåret til Sony avsluttes 31. mars. Da legges hele resultatet fram.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3