«Minecraft»-skaperen takket nei til drømmejobb hos «Half-Life»-gjengen

– Jeg ville skape mitt eget Valve.

11. desember 2013 11:02

(PressFire.no): Suksesshistorien til Markus «Notch» Persson mangler sidestykke i spillbransjen. Ettmannsprosjektet «Minecraft» har gjort ham til både milliardær og indiemiljøets gallionsfigur.

Boken «Minecraft: The Unlikely Tale of Markus ‘Notch’ Persson and the Game that Changed Everything» skildrer veien fra et ydmykt personlig prosjekt til verdenssensasjon, og røper blant annet at Persson takket nei til drømmejobben midt under gjennombruddet.

– Vi vil jobbe med deg. Vil du jobbe med oss? var spørsmålet han fikk på besøk hos det legendariske spillstudioet Valve i Seattle.

Det kommer fram i et utdrag All Things D har fått tak i fra den ferske engelskoversettelsen.

Ba om førsteklassebilletter

Året var 2010, og «Minecraft»-snøballen hadde for alvor begynt å rulle rundt ett år etter den aller første lanseringen. Ut av det blå fikk svensken en telefon.

– Stemmen introduserte seg som en representant for Valve Software, gratulerte Markus med suksessen og lurte på om han hadde lyst til å besøke hovedkontoret deres for å ta en kopp kaffe, skildrer boken.

Steam- og «Half-Life»-gjengen lovet å dekke både fly og opphold, men det var først etter å ha forhandlet gjennom førsteklassebilletter at «Notch» takket ja.

Han og kompisen Jakob Porsér hadde nemlig lekt med tanken på å lage sitt eget spillselskap, en plan som nødvendigvis ville rast om Persson flyttet til USA.

Han var like fullt nysgjerrig på hva skaperne av «Team Fortress 2», favorittspillet hans, hadde å si.

Ekstremt kresne

Før det skjebnesvangre spørsmålet fra Valve kom, måtte Persson gjennom en rekke programmeringsprøver og intervjuer, slik tradisjonen er hos Seattle-banden.

Det populære spillselskapet er kjent for sin fullstendig flate forretningsstruktur, som i prinsippet gir lik makt til alle ansatte. Derfor har de også for rykte å være ekstremt kresne på hvem de ansetter.

– Jeg følte vel at «Minecraft» var min sjanse til til å skape et Valve, snarere enn å jobbe hos dem, skal Persson senere ha konkludert.

Kort tid etter at svensken takket høflig nei til drømmejobben, ploppet en tekstmelding inn på kompisen Jakobs telefon. «Du kan si opp jobben».

Gyldne tider

I dag driver Persson, Porsér og en gjeng andre spillstudioet Mojang, som i tillegg til «Minecraft» også har lagd samlekortspillet «Scrolls» og fungert som utgiver for «Cobalt». 

Ansvaret for det klossete indiefenomenet ligger derimot ikke hos «Notch» lenger. For to år siden overlot han ansvaret til kompisen Jens Bergensten.

Siden da har skaperen blant annet prøvd seg på det eksotiske romspillet «0x10c», som senere ble kansellert. I perioder har han også klagd over kreativ tørke.

Til tross for det, er Mojang svært godt stilt i årene framover. Pengeflyten deres er for øyeblikket så stor at direktøren ikke engang tar seg bryet med å lage budsjett lenger.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3