- Får denne mannen sjefsjobben i Microsoft, kan Xbox bli solgt

Aksjeverdien i været etter rykteflommen.

8. november 2013 19:49

(PressFire.no): Tidligere i år ble det klart at mangeårig Microsoft-topp, Steve Ballmer, er på vei ut.

Dette er sjefen Forbes i flere år har karakterisert som «den dårligste administrerende direktør i noe børsnotert amerikansk selskap».

Microsoft har nå satt ned en gruppe mennesker som skal finsikte aktuelle kandidater til å ta over etter Ballmer. På denne lista står blant andre avtroppende Nokia-direktør, Stephen Elop.

Utvider Office-markedet?

Får Elop makta i Microsoft, kan endringene komme kjapt.

Han var selv med på å forhandle fram avtalen der Nokia selges til Microsoft for 44 milliarder kroner.

Etter å ha spikret handelen, kunngjorde Stephen Elop at han slutter som administrerende direktør i Nokia og er på vei til Microsoft, der han er tiltenkt ansvaret for hardware-avdelingen. Surface-nettbrettene og Xbox er blant produktene der.

Hans navn er definitivt også koblet til den ledige toppjobben i Microsoft.

Bloomberg har snakket med flere kilder som mener Elop ønsker å fokusere på å gjøre populære Office-programmer – som Word, Excel og Power Point – tilgjengelig på flere smarttelefoner og nettbrett, inkludert Apple- og Android-produkter.

Han vil skvise mer ut av Office, hvis han får ta over etter Ballmer, hevder Bloomberg.

Nokia ønsket ikke å kommentere saken. En Microsoft-talsmann beskriver Bloombergsaken som diktning.


- Veien til helvete er brolagt med gode hensikter

Stephen Elop har tidligere jobbet i Microsoft, og hadde ansvaret for Office-avdelingen i Redmond-selskapet fra 2008 til 2010. Da ledet han Business-divisjonen, som inkluderer Office- og Microsoft Dynamics-produktene.

I september 2010 ble kanadiske Elop den første toppsjefen for Nokia uten et finsk pass. Regnskapene til mobilselskapet ble imidlertid kjapt blodrøde. Aksjeverdien til Nokia stupte under hans kontroll. Bestenoteringene fra 2000, da aksjen var priset til 65 Euro, lå i stedet på 2,72 Euro i mai i år.

- Du er en hyggelig fyr ... og dere i ledergruppa gjør så godt dere kan, men det er åpenbart ikke nok, fortalte aksjonær Hannu Virtanen, ifølge Reuters.

Stephen Elop var åpenbart under press på grunn av manglende resultater, og flere stilte spørsmål rundt valget av operativsystemet levert av Microsoft, Windows Phone 8.

- Er du klar over at det er resultatet som gjelder? Veien til helvete er brolagt med gode hensikter. Vær så snill, velg en annen vei, fortalte Virtanen med klar adresse til Nokia-toppen.

Ofres både Xbox og Bing?

For å bedre økonomien til Microsoft, og skjerpe forretningsfokuset, kan Elop komme til å selge Xbox-avdelingen. Et slikt salg kan være aktuelt hvis han føler Xbox ikke er viktig for selskapets strategi videre, forteller flere kilder Bloomberg har snakket med.

Før det ble kjent at Ballmer snart slutter, oppsto det spekulasjoner om at en minoritet av aksjonærene ønsket å kvitte seg med toppsjefen, og samtidig selge Xbox-avdelingen.

Ettersom Microsoft ofte har valgt å putte Xbox i regnskapene sine sammen med blant annet Surface eller sin mobilsatsning, er det uklart hvor bra butikk spillsatsningen til selskapet egentlig har vært siden den første Xbox-en i 2001, via Xbox 360 (2005) og nye Xbox One.

Stephen Elop skal ha uttalt at han også kan være interessert i å gi opp jakten på Googles dominans blant søkemotorene. Dette kan innebære at Bing også ryker – et salg eller nedleggelse er noe den aktuelle lederen for Microsoft skal ha tenkt på, påstår Bloomberg.

Google hevder Microsoft har jukset og kopiert søkeresultater til Bing. Microsoft har klart og tydelig benektet dette.

Xbox-avdelingen til Microsoft forbereder seg i disse dager på å lansere Xbox One-konsollen. Denne lanseres i 13 land den 22. november, mens Norge må vente til «tidlig neste år».


Ryktene om Xbox-salg økte aksjeverdien

Rett etter den viktige E3-spillmessa i Los Angeles i sommer, valgte daværende Xbox-general Don Mattrick å gi seg i Microsoft.

Mattrick jobber nå for småspillselskapet Zynga.

Tidligere denne uka var Microsoft-aksjen på sitt høyeste nivå siden midten av 2000-tallet. Effekten på investorene skal ha vært stor etter at også analytiker Rick Sherlund i forrige uke spekulerte i et salg av Bing og Xbox. Sherlund mener dette – og ytterligere grep – kan løfte inntjeningen for 2015 med hele 40 prosent.

- Microsoft prøver å gjøre for mye, og disse verdiene [til Bing og Xbox] tilfører ikke noe til de helhetlige forretningene, sa Sherlund ifølge Bloomberg.

Denne analytikeren mener for øvrig Alan Mulally, sjefen for Ford-konsernet, er favoritten til å få toppstillingen i Microsoft, ikke Elop.

FOTO /hovedbilde: Karim Sahib/Afp/Scanpix.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3