Xbox-sjefen er ferdig

- Vi er fokusert på Xbox One-lanseringen til jul, forsikrer Microsoft.

2. juli 2013 09:58

(PressFire.no): Don Mattrick, interaktivsjef for Microsoft, er ferdig i jobben sin. Det skjer bare noen måneder før selskapet lanserer en ny Xbox-konsoll.

Mattrick begynner i ny toppstilling hos småspillkjempen Zynga allerede neste uke.

Det betyr at hardt pressede Zynga samtidig omrokkerer lederkabalen. For en måned siden la Facebook-spillmakerne ned flere studioer, og sa opp 520 ansatte.

Direktør og grunnlegger i Zynga, Mark Pincus, mener han har funnet mannen som skal lede skuta trygt videre.

- Jeg har alltid sagt at hvis jeg klarer å finne noen som kan gjøre en bedre jobb som direktør, skal jeg gjøre alt i min makt for å rekruttere og få fatt i denne personen. Jeg er trygg på at Don er en slik leder, skriver Mark Pincus i en bloggpost.

- Ønsker ham suksess

Toppsjefen i Microsoft-konsernet, Steve Ballmer, bekrefter avgangen i et skriv myntet på de ansatte.

I løpet av gårdagen begynte ryktene om Xbox-generalens avgang å svirre. Etter at Zynga først kunngjorde direktørbyttet, kom Ballmer på banen:

- Dette er en flott mulighet for Don, og jeg ønsker ham suksess, sier Ballmer.

- I løpet av de seks siste årene har Don og folkene hans klart en hel del. Xbox LIVE-medlemmene vokste fra 6 til 48 millioner. Xbox 360 har blitt den bestselgende konsollen i Nord-Amerika de siste to årene. Vi introduserte Kinect og har solgt mer enn 24 millioner sensorer.

- Vi har gitt ut fantastiske spill, og viktigst: vi har utvidet Xbox til å gå dekke bredere enn bare spill. Til å tilby underholdning folk vil ha – sport, musikk, film, direkte-tv og mye mer, uttaler Steve Ballmer.

Lang fartstid

Mens han var i tenårene stiftet Don Mattrick Distinctive Software, selskapet som senere ble til EA Canada etter at Electronic Arts kjøpte rettighetene. 

Mattrick jobbet senere i EA i 25 år.

Etter å ha startet som Xbox-sjef i 2007, ble han ansett som hjernen bak dreiningen mot det bredere Xbox-publikummet. Kinect var et av hans hjertebarn.

I mai fikk han ansvaret med å avduke Xbox One på hjemmebane, like ved Microsoft-hovedkvarteret i Redmond, Washington.

Etter E3-spillmessen i Los Angeles i forrige måned, måtte Mattrick og Microsoft tåle mye kritikk for måten de la fram budskapet om nettkrav og bruktspillpolitikken til den nye konsollen.

Fordelene ved å ha en konsoll koblet til nettet, kom ikke godt fram i støyen som oppsto.

Microsoft tok konsekvensene etter at forhåndssalget av Xbox One hadde åpnet samtidig med E3-messa. Den dramatiske usvingen til Xbox One innebærer at nettkravet droppes. Bruktspillene vil heller ikke få noen sperre.

Steve Ballmer understreker at ledergruppa i Xbox- og interaktivdivisjonen i Microsoft vil fortsette å jobbe som før, og at disse menneskene rapporterer til Ballmer.

- Vi er spesielt fokusert på lanseringen av Xbox One til julehøytiden, melder Steve Ballmer.

- Koble verden sammen gjennom spill

- Jeg har beundret Zynga i en årrekke. Dere har omdefinert underholdning, og bragt spilling til massene, åpner Don Mattrick i sitt brev til sine nye undersåtter.

- Bare Zynga kombinerer ingeniørskap, industriledende produktutvikling og analyser for å lage produkter som treffer kundene og gir dem verdi i livene sine.

- Mer enn 1 milliard mennesker har installert et Zynga-spill fordelt på nettlesere og mobiler, og populære serier som «FarmVille» og «Words With Friends» har blitt en vane, på daglig basis, for millioner.

- Dette er en imponerende milepæl, og sier noe om mulighetene som ligger foran oss, skriver Mattrick.

- Jeg ble med i Zynga fordi jeg tror Marks (Pincus – journ.merk.) visjon og hans oppdrag om å koble verden sammen gjennom spill, bare akkurat har begynt.

Mark Pincus fortsetter som styreformann i Zynga, og inntar en produktsjefrolle under Mattrick.

- Mattrick ønsket seg en større rolle

Fox Business rapporterte i forrige uke om en forestående restrukturering hos Microsoft, et slags kursskifte. 

Fastcompany forberedte en større featureartikkel om Don Mattricks karriere. Etter å ha fulgt Xbox-sjefen i flere uker, og gjort en rekke intervjuer med ham, innrømmet hovedpersonen så sent som under E3 i forrige måned at hans fremtid i selskapet var avhengig av hvordan kursskiftet går.

- Vi kommer til å få et flott nytt tiår med vekst, og det er spennende. Microsoft har et helt nytt sett med utfordringer på vei, og vi kommer bare til å vente og se hva som blir annonsert internt i selskapet, sa Mattrick til Fastcompany.

Mattrick skal, ifølge Fastcompanys kilder, ha ønsket seg en større rolle i Microsoft, men ble i stedet tilbud en jobb som i praksis ville betydd mindre innflytelse.

Presset Ballmer gjennom Xbox-snuoperasjonen?

Kilder Fasttrack har snakket med antyder at Microsoft-toppen Steve Ballmer skal ha reagert sterkt på måten E3- og Xbox One-presentasjonene skapte et negativt bilde av Microsoft som selskap.

Det kom også reaksjoner fra militæret og andre statsansatte i kjølvannet av de opprinnelige kravene Xbox One skulle få (nettilkoblingskrav, ingen bruktspill).

- Microsoft er en viktig leverandør til amerikanske myndigheter, og spesielt forsvaret, hevder en tidligere Microsoft-topp overfor Fasttrack.

- Du ønsker ikke å gjøre en av de største kundene av Office, Windows, Exchange og så videre, forbanna.

Når det gjelder spekulasjoner om at Steve Ballmer tvang gjennom den dramatiske kursendringen for Xbox One, forteller en av de anonyme kildene til Fasttrack at dette ikke helt er Mattricks stil.

- Don endrer ikke mening fordi hans avgjørelser var upopulære, hevder denne personen, som angivelig skal ha jobbet med Mattrick.

- Hele karrieren har bygd på at han finner en kurs, og holder seg til den. Selv om folk forteller han at den er feil.

Microsoft har ikke kommentert påstandene Fasttrack serverer. Den offisielle beskjeden er at Don Mattrick selv har valgt å si opp for å begynne i ny toppjobb hos Zynga.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3