Spillsjef gir opp etter krig mot finsk datahacker (17)

Bombetrussel og trakassering fikk begeret til å renne over.

23. juli 2015 13:56

(PressFire.no): John Smedley arbeidet i en årrekke hos Sony Online Entertainment, og har mer enn 20 år bak seg i spillbransjen.

Smedley jobbet blant annet med «EverQuest», «DC Universe Online» og «Planetside 2».

Nå har han fått nok, etter å ha vært et hovedmål for den finske hackeren Julius Kivimäki (17) i lengre tid. Det bekrefter spillstudioet hans overfor Venture Beat.

Smedley, sammen med
Daybreak-kollega Laura Naviaux.
(Foto: Charlie Neumann,
Zuma Press/Scanpix).

Tar pause på ubestemt tid

John Smedley har den siste tiden arbeidet for spillstudioet Daybreak, etter at de ble løsrevet fra eierskap til Sony tidligere i år.

Han har nå bestemt seg for å forlate jobben hos Daybreak – og tar pause på ubestemt tid.

Smedley forlater stillingen som direktør i dette studioet.

Spillsjefen har vært utsatt for systematisk forfølgelse fra Kivimäki og hans medhjelpere, hevder Smedley. Noen av episodene er også godt dokumentert.

Smedley var på flyreise fra San Diego i fjor. Det ble ringt inn en bombetrussel, flyet ble omdirigert og måtte nødlande i Phoenix, Arizona.

Julius Kivimäki, her fra et intervju
med Sky News.
(Faksimile: Sky). 
Julius Kivimäki, her fra et intervju
med Sky News.
(Faksimile: Sky). 

Julius Kivimäki er et fremtredende medlem i hackergruppa Lizard Squad. Han har nylig sluppet unna soning og fengsel – selv etter å ha blitt kjent skyldig i 50 700 forhold som alle handler om hacking og annen cyberkriminalitet. Lizard Squad sto bak det store dataangrepet mot PlayStation og Xbox sist jul, men har også drevet målrettet trakassering mot flere familier.

Blant annet John Smedleys.

Kivimäki, som har operert under kallenavnene «Zeekill», «Ryan» og «Zee», fikk «bare» to års betinget dom etter å ha blitt stilt foran retten i Finland. Han trenger ikke sone i fengsel.

Lizard Squad svarte slik, etter
angrepene på PlayStation og Xbox
- der «Ryan» raskt ble utpekt som en
av de skyldige (Foto: Twitter).

Mottok et bilde av farens gravstøtte

Han var fyren som fikk flyet mitt omdirigert etter å ha fremsatt bombetrussel, forklarer John Smedley på Reddit.

Spillveteranen står bak et lengre innlegg der han forklarer hvordan han fikk nærkontakt med den finske tenåringens ugjerninger.

 Jeg har hørt på hele opptaket hvor han overbeviser flyselskapets kundebehandler om at det var en bombe på flyet. Han, i samarbeid med andre, har sendt meg bilder av min fars gravstein – med noen stygge ting på den. Jeg har fått hele min kredittkorthistorie lagt ut på nettet, inkludert mitt personnummer og informasjon om familien min. Vi har opplevd å få flere sosiale nettverk hacket, og familiemedlemmene mine har blitt oppringt.

Smedley fortsetter å liste opp hvordan han skal ha blitt forfulgt og trakassert av «hacktivistene», anført av den finske tenåringen:

– Over 50 falske kredittkortsøknader er sendt inn i mitt navn, og jeg har vært nødt til å forholde meg til hva som skjer med kredittverdigheten etter noe slikt har skjedd.

For å toppe det hele, har de bestemt seg for å levere en falsk selvangivelse, forteller John Smedley.

«H1Z1», spillet signert Daybreak.

Vil ha denne guttungen fengslet

Smedley gir inntrykk av at han ikke er ferdig med denne saken, selv om han nå altså trer ut av rampelyset og tar en lengre pause. Han har nylig uttalt at han vil kjempe for å få Julius Kivimäki dømt.

– For å si det rett ut: Jeg vil ha denne guttungen i fengsel, i lang tid. Du burde ikke ha mulighet til å drive på med slikt dritt uten så mye som et hint av konsekvenser. Jeg vil gjøre alt i min makt for å se at han får det han fortjener i en rettssal, på én eller annen måte.

Smedley og hans familie er ikke de eneste denne finnen skal ha trakassert. I forbindelse med rettssaken nylig, der Kivimäki ble funnet skyldig i et stort antall forbrytelser men likevel slapp unna fengsel eller annen form for streng straff, snakket et annet offer ut om dommen.

Brian Strater opplevde å få spesialtrent politi hjem på døra, etter falske meldinger som førte til uttrykninger, og fikk også identiteten sin stjålet.

Dette skal ha pågått i over tre år.

– Jeg har fullstendig mista trua på rettssystemet, noe som også inkluderer FBI. Han har skadet amerikanske mål og FBI burde ha tatt affære nå, fortalte Strater til Daily Dot.

– Realiteten er at Julius Kivimäki aldri kommer til å måtte betale for forbrytelsene han har gjort.

Smedley havnet i krig mot
hackeren. (Foto:Twitter).

Varslet privat søksmål

Smedley var ute tidligere denne måneden og meldte at han vurderte privat søksmål mot Julius Kivimäki, eller hans foreldre.

Det skrev han på Twitter, etter å ha fått med seg at kriminell lavalder i Finland er 15 år.

Kort tid etter dette angrep Lizard Squad det nyeste spillet fra Smedley og Daybreak, «H1Z1». Spillserverne gikk ned i knestående, tjenestenektangrepet slo ut det massive onlinespillet og førte til at det var ubrukelig en periode.

Nå har Smedley fått nok. 

En talsperson fra Daybreak bekrefter over Venture Beat at Smedley tar pause i nærmeste fremtid, men etter planen skal han senere returnere og får da en annen rolle i selskapet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3