Svindlerne inntar Kickstarter

«Mythic» skulle ha «grafikk som Skyrim», men var bare oppspinn.

3. mai 2012 07:34

(PressFire.no): Dugnadsnettstedet Kickstarter har blitt litt av et fenomen blant spilltilhengere. Jane Jensen («Gabriel Knight») og Al Lowe («Leisure Suit Larry») er blant mange legendariske spillskapere som benytter kronerullingstjenesten til å realisere ellers umulige prosjekter.

Nå ser også nettsvindlerne sitt snitt til å tjene penger på «crowdsourcing»-fenomenet. 

«Mythic: The Story of Gods and Men» utga seg for å være et spill med «karakteristikker som World of Warcraft» og en grafikk som «burde være der oppe med Skyrim». Utviklerne var angivelig en gjeng avhoppere fra Blizzard.

Det viste seg å være en ren bløff, ifølge BBC.

Sylfrekk svindler

Innsamlingen ble trukket for fire dager siden, av innsenderen selv. Da hadde en rekke inspirerte spillere allerede rukket å love bort 27 000 norske kroner, der en ekstra gavmild spiller stod for over halvparten av summen.

De pengene ble aldri hentet fra bankkontoen deres, siden Kickstarter-prosjekter ikke finansieres før hele målsummen er innhentet og tidsfristen er omme.

Skeptiske brukere stusset ved det smått usannsynlige prosjektet fra starten av.

«Mark» presiserer at prosjektet reklamerte med konseptkunst stjålet for et forum for denne typen skisser, figurtegningene fra kunstnettstedet Deviantart og at fiktive «Little Monster Productions» utgir seg for å holde hus i lokalene til designselskapet Burton Design Group

Sviktende rutiner?

- Det som bekymrer meg mest er at Kickstarter slapp gjennom dette prosjektet i det hele tatt. Er det ingen kvalitetskontroll her? Det tok meg et googlesøk å konkludere med at dette var veldig tvilsomt, skriver brukeren «David Kononen», og stiller et viktig spørsmål.

Årsaken til at Kickstarter engang er en mulighet, er godvilje fra brukerne. Men har de som driver nettstedet gode nok rutiner til å forsikre brukerne om at de ikke blir ført bak lyset?

Problemet er nok ikke like stort for allerede kjente studio, det bør likevel merkes at en god andel av prosjektene er av forholdsvis ukjente aktører.

Det levnes i hvert fall liten tvil om at nettstedet og tilsvarende tjenester kan komme til å bli en lukrativ kanal for digitale skurker fremover. «Monkey Island»-skaperen Tim Schafer og hans Double Fine brukte bare åtte timer på å samle inn over to millioner norske kroner gjennom Kickstarter.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3