Eksklusivt «FIFA» for Xbox One-eiere og grenseløst indie-frieri

Slik åpnet Microsoft den store GamesCom-messa.

20. august 2013 12:49

KÖLN (PressFire.no): Microsoft sparket i gang GamesCom-messa i formiddag.

Det var de to Phil-ene, Harrison og Spencer, som entret podiet for å banke ut planene for Xbox One-lanseringen.

Som kjent må vi Norge, sammen med sju andre land, vente til neste år på den nye maskinen.

Men resten av Europa kan glede seg til mer innhold i Xbox One-eska enn det som ble annonsert på E3 i sommer. Trolig er dette et tiltak fra Microsoft for å utligne prisforskjellen sammenlignet med hva Sony har priset PlayStation 4 til. Forskjellen utgjør cirka 500 kroner.

Alle som forhåndskjøper, eller bestiller Xbox One før jul, får «FIFA 14» inkludert. Dette tilbudet gjelder «så langt lageret rekker», sa Microsoft - men gjorde det ikke helt klart hva som er tilfellet for landene uten Xbox One i år.


Flørter med indie-spillskapere

Som varslet på forhånd ble det kastet mer lys over hvordan små spillutviklere kan lage og publisere selv på enkelt vis. Uten en avgift for å oppdatere smårusk og feil etter lansering, og enklere enn noen gang før.

Phil Harrison fortalte at self publishing via Xbox One skal være så enkelt som å trykke på én knapp.

Indieutviklere kan lage og legge ut spillene sine fra en vanlig Xbox One-konsoll - men ikke umiddelbart.

For å gjøre ventetiden mer spiselig, vil de imidlertid tilby utviklerkonsoller til så mange små spillstudioer som mulig. Men «snart» skal altså Xbox One kunne fungere som verktøy og publiseringssentral for alle som brenner inne med en god spillidé, lovet Harrison.

Phil Spencer lovet i forrige uke at de kom til å avduke et helt nytt Xbox One-spill her på GamesCom. De fleste tippet at det ville bety «Crackdown 3», ettersom Spencer har flørtet med denne serien store deler av sommeren. I stedet blir det nok et gjensyn med verdenen i Albion.

«Fable Legends» kommer. Her er fokuset på samarbeidsspilling, med opp til fire, og der alt foregår på nettet.

Handlingen er lagt 400 år før det første «Fable», fortalte Lionhead. Gjennom støtte for SmartGlass kan ytterligere en spiller være med i kampene mellom de gode og de onde, for eksempel ved å rigge feller for de andre spillerne. 

Det ble ikke varslet noe lanseringsvindu for dette Xbox One-spillet, men vi snakker trolig om 2014. «Fable Legends» blir vist bak lukkede dører her på GamesCom, og PressFire kommer tilbake med mer om dette spillet i løpet av uka.


Ubisoft koste seg på første rad

Etter å ha gjort seg unna med frieriet til indie-utviklere, rullet Microsoft-toppene ut et knippe av storspill - alle med en eller annen Xbox-eksklusivitet knyttet til seg.

Ubisoft-sjefen Yves Guillemot satt på første rad og nikket anerkjennende da «The Division» var neste spill ut. Dette digre onlineactionspillet sjarmerte stort på E3 for et par måneder siden, og kommer selvsagt også til Xbox.

- «The Division» får eksklusivt innhold til Xbox, både før og etter lanseringen av spillet, annonserte Phil Harrison.

Det ble vist en ny trailer. For som med «Fable Legends» får også «The Division» muligheten for flerspiller - der en spiller sitter med et nettbrett og på taktisk vis kan være med å påvirke det som skjer på slagmarka. 

Ubisoft lager også et nytt slåssespill til Xbox One, døpt «Fighter Within». Det ble vist en kort film som egentlig ikke fortalte mye om spillet - men vi får forhåpentligvis vite litt mer i løpet av dagen. Microsoft holder nemlig åpent hus i noen timer til.

Mojang har bidratt til å gjøre Xbox-spillbiblioteket morsommere for flere millioner 360-eiere. «Minecraft» har vært en gigantsuksess også på denne konsollen, og på E3 ble det kjent at «Minecraft» også får en egen versjon til Xbox One. Mojangs neste, «Cobalt», kommer i tillegg til Xbox, ble det annonsert i dag.

Det ble ikke sagt noe om dette er en eksklusiv avtale - eller om for eksempel PlayStation 4 kommer haltende etter noen måneder senere.

«Call of Duty»-avtalen med Microsoft er allerede videreført. Det betyr at de nye kartene og alt nedlastbart innhold til «Call of Duty: Ghosts» kommer først til Xbox 360 og Xbox One. Det visste vi fra før. På GamesCom kunne Infinity Wards Mark Rubin fortelle at One får en eksklusiv flerspillermodus, kalt Blitz. Dessuten får «Ghosts» også dedikerte servere til denne plattformer, takket være Xbox LIVE Cloud, skrøt han.


Flere EA-eksklusiviteter

EA har tidligere bedyret at de og Microsoft virkelig har funnet tonen før den neste konsollgenerasjonen, og at de har utviklet et «spesielt samarbeid».

Fram til nå har vi bare sett konturene av hva denne avtalen betyr i praksis. Vi vet at storspillet «Titanfall», fra folka bak noen av de bestselgende «Call of Duty»-spillene, kommer til pc og Xbox One (først). 

I dag fikk vi høre om flere slike eksklusiver: «Plants vs. Zombies: Garden Warfare» og «Peggle 2» kommer først til Xbox. 

Dessuten får «FIFA 14» til Xbox 360 og Xbox One en eksklusiv modus. Fredrik Ljungberg, den gamle Arsenal-midtbaneeleganten, og Ruud Gullit, var på scenen for å markere avdukingen av FIFA 14 Ultimate Team Legends. Pakker med slike stjernespillere - som Gary Lineker, Bergkamp, Ljungberg og Gullit - skal gjøre at du kan komponere lag bestående av dagens stjerner, blandet med noen av de største fra de siste tiåra.

Heller ikke når det gjelder Ultimate Team Legends vet vi om denne ordningen mellom EA og Microsoft er å betrakte som en tidseksklusivitet eller blir å finne kun på Xbox.GamesCom-messa ruller videre i dag. Senere i ettermiddag er det EA som skal holde pressekonferanse, fra 16:00 til 17:00. Den kan du følge direkte hos PressFire. Sony starter klokka 19:00 og skal misjonere en times tid. Begge disse streames med video.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3