Britiske myndigheter snur: Microsoft får kjøpe Activision Blizzard

22. september 2023 10:54

​(PressFire.no): Da Microsoft annonserte storplanene for å kjøpe Activision Blizzard for mer enn 600 milliarder kroner, gikk det automatikk i at avtalen måtte gås gjennom med lupe.

Slike store oppkjøp må undersøkes for å se om det blir skeivhet i konkurransen i markedet – og en rekke land måtte godkjenne transaksjonen via sine konkurransetilsyn.

Både konkurransemyndighetene i USA (FTC) og i Storbritannia (CMA) gikk inn for å blokkere oppkjøpet, da de mente at Microsoft ville få en for stor fordel i markedet: FTC fokuserte på at eksklusivitet var et problem, mens CMA mente et potensielt fremtidig strømmemarked ville bli dominert av Microsoft.

Det ble dermed to lange rettsstrider mellom partene, og der Microsoft vant i retten mot FTC så det lenge ut til at CMA ikke kom til å rikke på seg – og dermed i praksis stanset hele prosessen – inntil de plutselig snudde på flisa og ba om å vurdere saken på nytt.

En ny avtale spesifikt om strømming av spill, der Ubisoft får kjøpe strømmerettighetene til Activision Blizzard, gjorde at CMA ønsket å se på saken på nytt, og retten ga medhold i at dette kunne gjøres.

Denne nye gjennomgangen har nå blitt gjort, og i en «foreløpig konklusjon» sier CMA at de nå gir oppkjøpet tommel opp.

Ubisoft kjøper strømmerettighetene for Activision Blizzard-spillene i 15 år, og CMA mener dette gjør at den nye oppkjøpsavtalen er «vesentlig endret»

– Selv om CMA har funnet noen begrensede bekymringer med den nye avtalen, så har Microsoft lagt fram løsninger som vi foreløpig konkluderer med vil adressere disse, sier CMA i en uttalelse.

Det er spesifikt rundt hvordan CMA kan håndheve at Microsoft ikke omgår begrensingene (for eksempel at Ubisoft kjøper strømmerettighetene og så leier de tilbake til Microsoft) at forhandlingene nå skal gå, og en endelig avgjørelse skal komme 9. oktober.

Det virker derimot som om det nå er rett frem for at Microsoft nå kan vippse over 600 milliarder, og at Activision Blizzard blir en del av Xbox Studios.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3