- Studioer vil stenge, og du får flere pc- og mobilspill fremover

«Gears of War»-general mener spillere taper på Microsofts usving.

20. juni 2013 13:10

(PressFire.no): Microsoft la ut på en reise, eller tegner «en visjon for fremtiden», som Larry Hryb kalte Xbox One-strategien på E3-spillmessa i forrige uke.

Nettskyen skal gi konsollen flere hestekrefter, mener selskapet.

Xbox One skulle opprinnelig kreve nettilkobling, én sjekk i døgnet for å fungere.

Det var planlagt flere tjenester i bytte mot denne tvungne påkobletheten, blant annet en digital bruktspillbutikk og en familiedelingsfunksjon.

Snuoperasjon for Xbox One

Men nå har Microsoft overraskende snudd. Ikke bare droppes nettkravet. Det skal også være mulig å kose seg med bruktspill på den nye maskinen, som på dagens Xbox 360.

Stikk i strid med hva som var Microsofts opprinnelige plan.

- Flere spillstudioer kommer til å stenge, og du vil se flere pc- og mobiltitler fremover, spår spilldesigneren Cliff Bleszinski («Gears of War») etter å ha hørt om Xbox One-revideringen. Han mener dette er konsekvensene for bransjen ved at nå også Microsoft åpner opp konsollen sin - akkurat slik Sony gjør med PS4.

Bleszinski (hovedbildet) mener bruktspillmarkedet i dag spiser en for stor del av kaka, og tar ressurser fra dem som faktisk lager spillene.

Bruktspillmarkedet var noe Microsoft ville forsøke å få kontroll over gjennom nettkravet på Xbox One og en form for bruktspillsperre. Inntil Don Mattrick i går bedyret at kundenes tilbakemelding har fått Microsoft til å snu.

- Påklistrede onlinemodi og mer av mikrotransaksjoner

- Jeg har sett tallet unike Gamertags sammenlignet med det faktiske (spill-) salget, og det er ikke pen lesning, fortsetter Bleszinski, som var svært aktiv på Twitter etter Mattrick-uttalelsene.

Jeg vil at utviklere, som jobbet r*va av seg, skal få penger for hvert eksemplar som blir solgt i stedet for Gamestop, utbasunerer han ifølge CVG.

Han mener spillbransjen nå vil fortsette å melke kundene gjennom utvidelser etter spillansering og påklistrede nettkomponenter. En kilde til å nappe ekstra mynter ut av den digitale lommeboka di.

- Du kommer også til å se at utvalget av mikrotransaksjoner kommer til å skyte i været, spår den tidligere «Gears of War»-generalen som for tiden står uten jobb etter 20 år hos Epic Games.

Cliff Bleszinski tror utgiverne likevel vil gjøre det de kan for å lokke folk over fra diskformatet til digitalt, blant annet ved å lage «superversjoner» av spillene sine.

Til alle dere som tror at det var Twitterkampanjer, kommentarfeltklager og andre sprell på sosiale medier som har gjort at «Microsoft har lyttet og ombestemt seg», har Bleszinski følgende på hjertet:

- Det var Sony, og ikke sutringen på nettet, som tvang fram dette.

Her er en film som viser hvordan det var å teste Xbox One på E3 i forrige uke:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3