Annonse
Annonse
– Xbox One lar deg dele spill med ti venner
Kan åpne spillsamlingen din fra sin egen konsoll.
No items found.
14. June 2013, 12:57

(PressFire.no): Microsoft har mildt sagt fått mye pepper for hvilken retning de har valgt med Xbox One. Spesielt bruktsperren, og at konsollen må kobles opp mot nettet hvert døgn, har blitt kritisert.

De mer positive sidene ved konsollen har kommet i skyggen av kontroversene. Microsoft prøver å kompensere for restriksjonene blant annet ved at man tilsynelatende vil få muligheten til å dele hele spillbiblioteket sitt med inntil ti venner.

Når Xbox-spillsjef Phil Spencer intervjues av The Penny Arcade Report, blir han spurt om hvorfor det er så få som snakker om disse positive sidene ved konsollen.

– Kanskje du kan hjelpe oss med det? undrer Spencer.

Som PA Report skriver: Det skulle vi gjerne gjort, men detaljene er litt grumsete, og det er litt vanskelig å si akkurat hvordan dette fungerer. 

Du får dele spill med ti venner

Noe av poenget med Microsofts strategi er å gjøre spillbiblioteket ditt digitalt. Fysiske disker er egentlig helt overflødige på Xbox One: De behøves ikke for å spille, men gir bare litt fortgang i installasjonen, kontra å laste ned fila fra en digital butikk.

Snarere enn å ha spillene dine i bokhylla, skal de finnes i ditt eget digitale bibliotek. Dette biblioteket skal inntil ti av dine venner kunne ha tilgang til fra sine egne konsoller – men med visse forbehold

de offisielle Xbox-nettsidene heter det at du kan «gi familien din tilgang til hele spillbiblioteket ditt hvor som helst, når som helst». Med «familie» er det riktignok ikke snakk om blodsbånd.

Phil Spencer forteller til PA Report at du kan sette sammen familien av hvem du vil, om det så er noen du bare kjenner over nettet.

– Ingen fødselsattester må sendes inn! sier han.

I tillegg til denne «familien», er samlingen din til tilgjengelig for de andre brukerne på din egen konsoll.

Får én, eller alle spille samtidig?

Alle detaljene rundt familiesystemet er ennå ikke lagt på bordet. For eksempel vet vi ikke om du kan være i flere familier, og det er uklart hvorvidt restriksjonene på én spiller av gangen gjelder for hele samlingen, eller hvert av spillene som finnes der.

Etter hva vi forstår fungerer det som følger:

Du har selv tilgang på alle dine egne spill, til enhver tid. Samtidig kan én av dine ti «familiemedlemmer» spille hvilket som helst spill fra ditt bibliotek, fra hvilken som helst konsoll. På samme måte kan du spille alle deres spill, fra din egen konsoll, dersom ingen andre bruker denne brukerens spillsamling akkurat da.

Microsofts egne ord, på Xbox-nettsidene, er disse: «You can always play your own games, and any one of your family members can be playing from your shared library at a given time».

Merk at de sier «any one», og ikke «anyone» – en viktig nyansering. Vi tolker det som at kontoen din – med alle spillene du eier – har en «+1», en forlengelse som til enhver tid er åpen for én øvrig bruker.

Åpner for Netflix-lignende løsning i framtida

Xbox sin markedssjef Yusuf Mehdi sier til Ars Technica at reaksjonene på Xbox One var «omtrent som forventet». Han tror folk vil bli langt mer positive til konsollen etter hvert som de de venner seg til en digital spillverden, hvor disker er overflødige.

– Vi prøver oss på noe rimelig stort her, og tar spillindustrien et skritt framover ved å ta konsollene med inn i den digitale verdenen. Vi tror at den digitale verdenen er framtiden, og vi mener digitalt er bedre.

Ved lansering er det modellen med en «familie» som deler spill som gjelder. Men Mehdi antyder at den digitale satsingen kan bringe med seg flere nye løsninger i fremtiden. Han trekker paralleller til hvordan tradisjonell videoutleie i stor grad har blitt erstattet med digital distribusjon og abonnementsløsninger.

Han nekter ikke for at de kan se for seg en Netflix-lignende modell for spill på Xbox.

– Ja, hvorfor ikke. Det kan arte seg på mange forskjellige måter, sier Mehdi.

Sony satser også digitalt

Også i PlayStation-leiren har det vært snakk om muligheten for abonnementsløsninger i framtiden.

– I takt med at flere tjenester og mer innhold blir tilgjengelig digitalt, kommer vi til å få flere muligheter til å tilby attraktive pakker. Så, hypotetisk sett, kan vi lage forskjellige modeller – som et kabeltv-selskap, har Sonys spillsjef Shuhei Yoshida sagt til The Guardian.

– Vi kan ha et gull-, sølv- eller platinumnivå for medlemmer. Noe i den retningen, sier han hypotetisk.

– Vi kan lage abonnementsløsninger når vi har mer innhold – spesielt nå som vi har Gaikai-teknologien tilgjengelig. Med et medlemsskap kan du få tilgang til tusener av spill. Det er drømmen vår, sier Yoshida.

Annonse
Ansvarlig redaktør: Jarle Hrafn Grindhaug
Redaksjonssjef: Erik Fossum