Er dette kunst?

Det mener et av verdens mest anerkjente kunstmuseer.

30. november 2012 10:06

(PressFire.no): Om du vandrer gjennom de luftige, hvite korridorene til Museum of Modern Art i New York, kan du oppleve både Dali, Picasso og Monet på veggene. 

MoMA anses av mange for å være det mest innflytelsesrike moderne kunstmuseet i verden, og er samtidig blant de mest besøkte. Nå skal de utvide i en helt ny retning.

- Vi er veldig stolte over å melde at MoMA har anskaffet 14 videospill, og tenker å utvide samlingen til 40 i nær fremtid, skriver museet i en uttalelse på nettsiden sin

Godt og blandet

Samlingen skal være permanent, og har et spenn på nærmere 30 år, der den strekker mellom «Pac-Man» fra 1980 til «Canabalt» - som kom i 2009.

- Som med alle andre designergjenstander i samlingen vår, fra plakater til biler, søker kuratorene en blanding av historisk og kulturell relevans, estetiske uttrykk, funksjonell og strukturell mening, innovative tilnærminger til teknologi og opplevelser og en suksessrik syntese av materialer og teknikker for å oppnå målet, skriver seniorkuratoren Paola Antonelli.

Installasjonen blir først tilgjengelig i mars 2013. Da byr den også på mer typiske moderne spill, som «Portal» og «EVE Online».

Når samlingen når sin fulle kapasitet i løpet av neste år, kan man også se frem til ikoniske godbiter som «Space Invaders», «NetHack» og «Minecraft».

Spill selv

Presentasjonsformen varierer etter hvordan det enkelte spillet oppfører seg. Noen av de korteste skal kunne spilles i sin helhet.

- For spill som tar lenger tid men fortsatt krever spilling for en fullstendig opplevelse kommer vi til å tilby en interaktiv demonstrasjon med begrenset tid, følger Antonelli opp.

De spillene som er så skjøre eller vanskelige å finne at det er urealistisk å tilby dem i originalform skal omprogrammeres så tro til originalen som mulig.

- Spill er ikke kunst

MoMA er langt fra det første museet som velger å stille frem videospill. I fjor hadde kunstindustrimuseet Permanenten i Bergen en spillutstilling kalt Press Play.

Light Grey Art i Minneapolis hadde for sin del en diger utstilling med nytolking av alle de 151 originale Pokémon-figurene i vår. 

Verdens mest populære kunstmuseum, Louvre i Paris, har også brukt spill på kreativt vis. De har 5000 Nintendo 3DS-maskiner til bruk i omvisningen.

Kanskje tok kunstguruen Ekow Eshun feil da han erklærte at spill ikke er kunst enda?

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3