Se dataspill som kunst

Museum i Bergen setter opp kunstutstilling med fokus på dataspill.

8. september 2010 13:55

Mellom 18. september og 2. februar 2011 får du en unik mulighet til å se dataspill i et nytt perspektiv. Da vil nemlig det Bergensbaserte kunstindustrimuseet Permanenten ha en utstilling de har kalt «PRESS PLAY — kunsten i dataspill» som viser kunst fra dataspillenes verden.

Om utstillingen skrives det at «det visuelle uttrykket er en viktig del av dataspill, men at det alene ikke er nok for at et spill er bra. Alle komponentene må fungere som en helhet, og det grafiske styres både av teknologiske begrensninger, spillet og av kunstneriske ideer».Utstillingen har hovedfokus på spill utviklet i Norden, hvor det er plass til både store selskaper så vel som mindre uavhengige utviklere. Det påpekes også at de vil prøve å vise bredden og variasjonen innen digitale spill, hvor også gamle spillklassikere vil få sin egen boltreplass for å vise spillenes historiske utvikling.

Kari Skarprud Pettersen jobber som konservator ved museet Permantenten og er ansvarlig for utstillingen. Hun forteller PressFire.no at det tar tid å få noe som dette på plass.

- Vi har brukt halvannet år for å få dette på plass. Det må mye jobb til for å finne ut om det i det lar seg gjøre og om det finnes penger til et slikt prosjekt, i tillegg har det vært et par år med research.Pettersen forteller også at det er mest skjermbilder fra spill som er hovedfokus, fordi det er det ferdige produktet som er mest interessant for museet. Men hun påpeker også at det vil være flott konseptkunst på utstillingen, som i hovedsak lages i spillutviklingsprosessen. Hun forteller videre at andre utstillinger, som britiske GAME ON, har fokusert på dataspill i et historisk perspektiv, men at de med denne utstillingen vil vise moderne og nye dataspill med fokus på det ferdige produktet.

Norske FunCom stiller med bilder fra både «Drømmefall» og «Age of Conan». Også Drammensfirmaet Ravn Studios er representert med «Englekræsj». Pettersen bekrefter ogs at Nordiske storheter som «Battlefield», «World in Conflict» og «Alan Wake» vil også være tilstedet.Men de har ikke glemt de mindre utviklerne - blant en rekke mindre studioer finner vi det eksperimentelle enmannsprosjektet fra Eskil Steenbergs, «LOVE».  Et spill som er inspirert av tradisjonelle impresjonistiske malerier.

Det danskutviklede og nylig lanserte noir-eventyret «Limbo» får også oppmerksomhet i utstillingen.

Og tross nordisk fokus er det ikke bare nordiske spill i utstillingen, det er også plass til at blant annet visuelle perler som «Okami», «Flower» og «Heavy Rain» kan vise seg.

Du kan lese mer om utstillingen på Permanentens egne nettsider.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3