Er det slik vi surfer i framtida?

Møt tungemusa.

6. desember 2013 11:01

(PressFire.no): «Half-Life»-studioet Valve legger ikke skjul på at den økonomiske friheten de får av å drive Steam, verdens største spillbutikk, også tilbyr kreativt tumlerom.

De siste årene har skytespillstudioet blant annet grublet på sin egen, Linux-drevne spillkonsoll, Star Trek-aktige armbåndsdatamaskiner og en helt ny måte å tenke håndkontrollere på.

Nå deler en av deres ansatte sine tanker om hvordan tunga kan brukes til å kommunisere med datamaskiner. Først og fremst gjennom en video som du ser nederst på denne siden.

Ikke spillmateriale

Ingeniøren Ben Krasnow har lagd en tungemus i fritida si, men føler på ingen måte at de er i mål.

– Dette funker ikke veldig bra, til tross for at tunga er finmotorisk. Det er veldig vanskelig å gjøre de gode todimensjonale bevegelsene som kreves i et system bygd rundt en klassisk mus, tenker han høyt i videobeskrivelsen.

Styringen er en slags omtolkning av moderne optiske datamus. I stedet for å føre sensoren over en flate, slikker du retningsbeskrivelser på et munnstykke. Lyset måtte også endres fra rødt til grønt, fordi originalfargen er for lik ansiktsinteriøret vårt. 

I skrivende stund er teknologien altfor upresis og treg til å brukes i spill, noe Krasnow demonstrerer med litt «Borderlands 2» i filmsnutten.

Fortsatt bruksområder

Til gjengjeld ser teknikeren for seg at tungemus godt kan finne seg til rette i andre, mer skreddersydde sammenhenger. Rene ja og nei-valg, for eksempel. 

Også sveipemenyer og andre systemer som lener seg på grovmotoriske bevegelser skal legge bedre til rette for denne uortodokse måten å styre på.

Alternative styresett kan være av stor hjelp for funksjonshemmede og andre som av ulike årsaker har utfordringer med å bruke mus og tastatur.

– Andre potensielle bruksområder kan være augmented reality, sammen med Google Glass-aktig teknologi eller andre situasjoner hvor du ikke har anledning til å bruke vanlig utstyr. 

– Neppe framtiden

Til tross for at minst én person bruker betydelig tid på å utforske tungens nytte som annet enn spiseverktøy og taletøy oppe i Seattle, er tungemus neppe en hovedprioritet for Valve.

– Jeg tror ikke tungestyring er i fremtida vår. Men jeg tror at du kommer til å ha reimer rundt håndleddene og styre med hendene. De er utrolig uttrykksfulle, hevdet direktør Gabe Newell i fjor.

Uansett om munnstyring blir et reelt alternativ til dagens styresett eller ikke, levnes det liten tvil om at eksperimentene kan ende opp i betydelige oppdagelser.

Kanskje det kunne ha vært noe for tungt funksjonshemmede Keith Knight? Til tross for at han ble født uten armer, er han en uhyre habil «League of Legends»-spiller.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3