En ny spillæra har begynt

Steam har kommet til Linux.

15. februar 2013 10:58

(PressFire.no): På slump endte vi opp med Valve-stifteren Gabe Newell i en rulletrapp på E3-messen sist sommer. Noen sekunder senere fikk vi som første medie i verden bekreftet at spillsentralen Steam kommer til Linux. Møtet ser du i videoen nederst på denne siden.

Nå er resultatet av de siste årenes arbeid klart. I går ble Steam offisielt lansert til Linux-distribusjonen Ubuntu. Annonseringen kom via et blogginnlegg på hjemmesiden deres.

Arbeidet begynte virkelig å finne fart etter at Gabe Newell kalte Windows 8 en katastrofe for programvareskapere.

- Indie-OS

- Lanseringen av Steam til Ubuntu er et bevis på den økende etterspørselen av åpne systemer fra spillere og spillutviklere, erklærer forbrukersjef David Pitkin hos Canonical, som jobber med kommersielle produkter til det i utgangspunktet gratis operativsystemet.

Han har fått selskap av Alen Ladavac, som leder det kroatiske utviklerstudioet Croteam («Serious Sam»):

- Vi er kjempefans av Linux. Det er som et indie-operativsystem, perfekt for indiespillet vårt. Og hvem bedre til å lede korstoget for Linux-spilling enn Valve? jubler Ladavac.

I skrivende stund er utvalget av spill til det åpne operativsystemet mye mindre enn på Windows, men Valve og samarbeidspartnerne jobber iherdig med å overføre katalogen.

Storsalg

Frem til 21. februar avholder nettbutikken et kraftig salg på 57 forskjellige Linux-spill, både fra Valve selv og andre spillutviklere.

I katalogen finner man blant annet det hyllede strategispillet «Crusader Kings II», indiefenomenet «Bastion» og gjennomgyselige «Amnesia: The Dark Descent».

Steam-sjefene har foreløpig bidratt med det gratis «Team Fortress 2», «Half-Life», «Counter-Strike 1,6» og «Counter-Strike: Source».

Tidligere har de avslørt at en prøveversjon av «Left 4 Dead 2» faktisk kjørte bedre på Linux. Man kan nok med andre ord forvente at det også kommer etter hvert. De har tidligere uttalt at de ønsker å ta alle sine egne spill over til det åpne formatet.

Opp og ned

Mye har skjedd hos det Seattle-baserte dataspillstudioet den siste tiden. Viktigst av alt er det muligens at de har avslørt Steambox, sin nye konsollsatsing.

Men det har også blitt tid til å inngå et samarbeid med den populære filmregissøren J.J. Abrams. Sammen skal de prøve å lage både spill og film.

I går kom det likevel et skår i jubelparaden, da rapporter begynte å hagle inn om at opptil 25 ansatte skal være oppsagt i Valve - som tradisjonelt sett har hatt lite gjennomtrekk.

Årsaken til frafallet skal fortsatt ikke være kjent, men Valve-gallionsfiguren Gabe Newell har avkreftet at det rammer noen av prosjektene deres.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3