Dette magasuget har vært et av årets høydepunkt

Vi kårer også det beste plattformspillet.

29. desember 2012 16:52

(PressFire.no): Vi har kommet fram til den nest siste dosen med spillkåringer for i år.

Men den aller gjeveste kategorien gjenstår. I morgen skal vi nemlig avsløre hva som er redaksjonens ubestridte favoritt: det aller beste spillet fra 2012, uansett sjanger.

Før den tid skal vi dykke ned i den sjangeren i år med kanskje flest gullkandidater: plattformspill.

I tillegg har vi opprettet en spesialpris for å hylle et spill vi knapt har klart å legge fra oss siden det ble lansert for drøyt åtte måneder siden …

Her finner du alle spillfavorittene til PressFire fra i år.

NB! Nederst i saken ser du hvordan vi har gått frem for å kåre våre favorittspill.

ÅRETS PLATTFORMSPILL

Vinner:


«Little Big Planet Vita» (se trailer her).

Disse var også med i vurderingen, men nådde ikke helt opp:


«Mark of the Ninja» (se trailer her).
«New Super Mario Bros. U» (se trailer her).
«FEZ» (se trailer her).
«Rayman: Jungle Run» (se trailer her).
«Skylanders Giants» (se trailer her).

Først måtte reglene klargjøres og spisses litt. Det ekskluderte blant annet titler som «Trials Evolution» og «Journey». Jo, de har begge klare plattformspilltrekk, men hører hjemme i minst et par andre sjangere også.

Det utkrystalliserte seg et favorittsjikt, med «Little Big Planet Vita», «Mark of the Ninja», «FEZ» og «Rayman Jungle Run». Førstnevnte vinner her.

PlayStation Vita har på ingen måte et svært bibliotek med kanontitler (enda), men «Little Big Planet Vita» er så til de grader et slikt. Oppsiktsvekkende nok kommer det fra noen andre enn Media Molecule, spillstudioet som lagde de to PS3-spillene med Sackboy i fokus.

Spillet bruker alle av Vitaens særegenheter på en måte som ikke føles påklistret eller krampeaktig. Attpåtil klarer utviklerne å lage en fullverdig «LBP»-opplevelse i håndholdt format, med en mer fokusert historie og tone enn noe annet i serien.

Spill-skap-del-aspektet er selvsagt videreført til Vita-versjonen, men fremstår enda mer håndgripelig enn før – ettersom du kan bruke den trykkfølsomme skjermen til å «tegne» objektene, eller flytte og dra med pekefingeren.

«Mark of the Ninja» kom veldig nærme men klarte ikke å klå Sackboy. Det at mobilspillet «Rayman Jungle Run» også meldte seg på i diskusjonen, sier en hel del om hvilke kvaliteter det spillet besitter.

FRYKTELIG-FANTASTISKE

ÅRETS MEST

«Trials Evolution» (se trailer her).

I fjor havnet vi i en situasjon der vi ønsket å lage en egen bås for «Portal 2», rett og slett fordi Valve-spillet fortjente det og ikke helt passet naturlig inn i en av de andre kategoriene.

I år er «Trials Evolution» et spill vi har lyst til å hylle på lignende måte. Finnene i RedLynx overgikk seg selv etter «Trials HD» med en oppfølger som er bedre på alle måter: det er større, penere og utviklerne har smurt maskineriet.

I bunnen ligger det som på mange måter er selve «primalspillet». Du skal få sykkelen din fra A til B mens klokka tikker. Det eneste som står mellom deg og skrytelista er fysikknøtter og noen ondskapsfulle feller – noen ganger helt håpløst vanskelige. 

Nå kan du også knive med inntil tre kompiser fra samme sofa. Det er da «Trials» viser seg fra sitt mest frustrerende/fantastiske.

Hvordan har vi gått frem for å kåre de beste spillene fra 2012? 

- Først inviterte vi alle spillanmelderne i PressFire til å stemme på sine favoritter fra året som har gått, fordelt på de ulike sjangerne.

- Etter en opptelling satt vi, med noen få unntak, igjen med en vinner i hver klasse. I noen kategorier var det imidlertid så jevnt at det måtte en debatt/krangel til for å kåre en seiersherre.


- Vinnerne av hver kategori var naturlig nok også kandidater til å stikke av med den aller gjeveste prisen: Årets beste fra 2012. Akkurat den kåringen runder vi av med, den 30. desember.


- Frem til da skal vi på daglig basis presentere enda flere av våre favorittspill fra året som har gått.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3