Den mørke «E.T.»-hemmeligheten ble funnet i søppelfyllinga

Se den første traileren.

29. juli 2014 11:26

(PressFire.no): Det ble litt av et sirkus da dokumentarfilmgjengen, Microsoft, journalister og andre skuelystne dro på jakt i New Mexico-ørkenen tidligere i år.

I løpet av de siste par tiårene har det florert med myter og rykter.

Filmfolka hadde bestemt seg for å grave i en søppelfylling i Alamogordom, for å finne ut om Atari virkelig hadde dumpet store mengder av skandalespillet «E.T.» i dette området.

Nå er den første traileren sluppet. (Se den i videovinduet i denne saken).

Første smakebit fra «E.T.»-fyllinga

De fant flere eksemplarer av «E.T. – The Extra Terrestial» skjult her på denne søppelfyllinga. Hvor mange vet vi ikke før filmen eventuelt har lagt fram bevis.

Ifølge myten skal «flere millioner «E.T.»-eksemplarer ha blitt begravd.»

Først dukket det opp en gammel, støvete Atari 2600-håndkontroller – så kom flere eksemplarer av «E.T.»-kassettene, instruksjonshefter og spillcover. Det ble også funnet andre Atari-spill i denne fyllinga.

Noen av spillene var også i overraskende god stand, fortalte Microsoft Larry «Major Nelson» Hryb entusiastisk etter at gravemaskinene hadde saumfart.

Microsoft hadde på dette tidspunktet allerede sikret seg rettighetene til dokumentaren kalt «Atari: Game Over». Filmen, produsert av blant andre Simon Chinn («Searching for Sugar Man», «Man on Wire»), får premiere på Xbox-plattformene senere i år.

Fem ukers deadline

I 1982 hadde Atari sikret seg rettighetene til å lage spillet basert på den eventyrlige suksessen til Steven Spielberg-filmen.  

Problemet var bare at tidsfristen for å nå det lukrative julesalget nærmet seg.

Atari ville ikke vente, og tilbød mannen bak tidligere Atari 2600-spill som «Yar’s Revenge» og «Raiders of the Lost Ark» 200 000 dollar i lønn, pluss en Hawaii-ferie, om han klarte å lage spillet på fem korte uker …

– Et typisk spill på den tiden tok fem-seks måneder å lage. Her dreide det seg om fem uker. «Ja, jeg kan klare det!», forteller Howard Scott Warshaw, mannen som fikk oppdraget med å lage dette spillet.

Atari skal ha fristet Spielberg og hans representanter med 20-30 millioner dollar for å sikre spillrettighetene, kommer det fram i «E.T.»-traileren.

Det ble angivelig produsert flere spillkassetter enn det fantes Atari 2600-konsoller på markedet. Så stor tro hadde Atari på spillet.

NB! I denne retrospillsaken kan du lese hele «E.T.»-historien.

«The Atari Shock»

Resultatet fikk hard medfart i 1982. Spillet fikk betegnelsen «verdens verste spill». Butikkjeder og spillforhandlere sendte tilbake et stort antall kassetter, og det er her denne fyllinga i New Mexico-ørkenen kommer inn i bildet.

Hele spillbransjen gikk på en skikkelig smell. I perioden fra 1983 til 1985 sank inntektene i spillbransjen med 97 prosent – en epoke folk i Japan omtalte som «The Atari Shock».

Dette «E.T.»-spillet ble pekt ut som en av hovedgrunnene til kollapsen.

Dokumentaren om den mørke «E.T.»-hemmeligheten  og Atari-dagene på 80-tallet blir ferdig en gang til høsten. Den skal vises på Xbox-plattformene – opprinnelig del av en større offensiv fra Microsoft som nylig ble kraftig nedskalert.

«Halo»-film og -serieprosjekter, samt denne «E.T»-dokumentaren, blir imidlertid ikke berørt av masseoppsigelsene i selskapet.

FOTO: Xbox Wire.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3