Den myteomspunnede «massegraven» i New Mexico-ørkenen er funnet

Her dumpet de «E.T.» på 80-tallet.

27. april 2014 10:48

(PressFire.no): I 1982, og året etter, fikk den gryende videospillbransjen et ordentlig skudd for baugen. 

Steven Spielbergs «E.T.»-film gjorde braksuksess på kinoer verden over og Atari 2600 var den mest populære spillkonsollen på markedet.

Forhandlinger om spillrettighetene ble raskt innledet, for å kunne overføre denne magien til en ny plattform.

Hva kunne egentlig gå galt? 

NB! I denne retrospillsaken kan du lese hele «E.T.»-historien.

«»

E.T.-gravplassen

Microsoft har allerede sikret seg rettighetene til dokumentaren om dette «E.T.»-spillet, i ettertid kjent som historiens verste

Ryktene har svirret i flere år, for Atari begravde angivelig flere millioner eksemplarer av «E.T.»-spillet midt i ørkenen. 

Dokumentarteamet, med noen journalister, Xbox-fans og -ansatte på slep, har i helga funnet den sagnomsuste videospillfyllingen i Alamogordo, New Mexico.

Filmen, med arbeidstittelen «Atari: Game Over», produseres blant annet av Simon Chinn («Searching for Sugar Man» og «Man on Wire»).

Fant støvete kontroller

Xbox Wire melder at utgravingen i Alamogordo gikk etter planen.

Det første de fant etter å ha begynt gravearbeidet var en gammel, støvete Atari 2600-håndkontroller.

Etterpå fant de en «E.T. the Extra-Terrestrial»-kassett. Deretter dukket eska opp, og raskt etter instruksjonsheftet.

Så kom bekreftelsen:

– Det er mye mer av det samme her nede, ble det kommunisert fra graverne, ifølge Xbox Wire.

Noen av spillkassettene skal være i god stand. Selv plasten som kassettene var pakket inn i på 80-tallet var delvis inntakte på enkelte av spillkassettene, forteller Microsofts Larry «Major Nelson» Hryb.

Fikk bare fem uker

Tilbake til 1982. Atari hadde ikke god tid på seg, for kinosuksessen var jo gloheit i popularitet. Folk fikk rett og slett ikke nok av Spielbergs drama.

De kom med et tilbud til mannen bak Atari 2600-suksessen «Yar's Revenge» og Indiana Jones-spillet «Raiders of the Lost Ark». 200 000 dollar i lønn, pluss en Hawaii-ferie lå i potten.

Ikke bare skulle én mann både programmere og designe dette prestisjespillet for knapper og glansbilder i produksjonsbudsjett. Han fikk også ekstremt kort tid på seg, bare fem uker.

Grunnen var at det hastet hvis Atari skulle rekke det lukrative julesalget.

Premiere i år

For å være helt sikre på at de ville møte etterspørselen, produserte Atari angivelig flere spillkassetter enn det fantes 2600-konsoller på markedet.

Det er her søppelfyllinga i New Mexico kommer inn i bildet.

Spillet, da det ble lansert, fikk veldig hard medfart. Det har blitt omtalt som «tidenes verste», og restlageret økte bare i takt med at butikkjeder avbestilte ordre og sendte tilbake eksemplarer.

Det var i et forsøk på å kamuflere fiaskoen og de store summene i tap, at Atari bestemte seg for å finne en diskret fylling der de kunne skjule sin «E.T.»-hemmelighet.

Krisen som fulgte i samme periode rammet hele bransjen, flere aktører trakk seg ut – og ikke før Nintendo gjorde inntog i 1985 med NES-systemet, var det håp for spillindustrien igjen.

Inntektene i spillbransjen raste 97 prosent fra 1983 til 1985, og «E.T.» har fått en god del av skylda for den vonde perioden folk i Japan omtaler som The Atari Shock.

Dokumentaren blir forøvrig tilgjengelig til Xbox-eiere senere i år, som ledd i en større film- og tv-offensiv vi trolig får høre mer om på E3-spillmessa i juni.

FOTO: Xbox Wire og Major Nelson/Microsoft.

(Oppdatert 28. april). Microsoft har i dag frigitt dette filmklippet:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3