Actionscener som slår pusten ut av deg!

Vi har sett «Uncharted 3». Les intervju!

3. februar 2011 13:12

LONDON (PressFire.no): Sony hadde med seg noen av sine aller største kanoner til den engelske hovedstaden tidligere denne uka. Og det aller gjeveste spillet i dette PlayStation 3-kobbelet var nok for de aller fleste «Uncharted 3: Drake’s Deception».

Utviklerne i Naughty Dog spilte gjennom et ti minutter langt parti. Dermed fikk vi se spillet i aksjon for aller første gang. Dessuten la spillskaperne tilsynelatende ballen død i forhold til ryktene om at Norge kan bli inkludert i det neste Uncharted-eventyret. Du fikk kanskje med deg nettopp denne friske historien for noen måneder siden?

- Norge? Akkurat det ryktet har jeg ikke hørt før, svarer Arne Meyer på spørsmål fra PressFire om det kan være hold i sladderet.

En tysk spillside hevdet nemlig at «Uncharted 3», et spill som den gang ikke var annonsert, ville ha deler av handlingen sentrert rundt en gammel by gjemt under isen. Og Roald Amundsens oppdagelser skulle flettes inn i en slik myte. Enten er Arne Meyer fra Naughty Dog hovedinspirasjonskilden bak Lady Gagas «Poker Face», eller så viser dette seg bare å være oppspinn. 

Men han bekreftet litt senere at det vil dukke opp nye annonseringer rundt hvor i verden Nathan Drake tar turen i «Uncharted 3». Så langt har vi bare fått se ham i aksjon i Midtøsten og på et gammelt slott i Frankrike. Og det var et nivå lagt til nettopp Frankrike som var fokuset for demonstrasjonen Arne Meyer og produsent Sam Thompson holdt i London.

Nathan Drake tråkker i fotsporene til «Lawrence of Arabia»

Handlingen i «Uncharted 3», eller i hvert fall det som er blitt fortalt så langt, er sentrert rundt legenden om at det finnes en eldgammel by nedgravd i sanden på den arabiske halvøy. Den har mange navn; Atlantis of the Sands og Iram of the Pillars er to av dem.

T.E. Lawrence spiller en litt større rolle i historien enn det vi kunne få inntrykk av ved annonseringen av «Uncharted 3: Drake’s Deception». Filmen «Lawrence of Arabia» fra 1962 skildrer deler av livet til den britiske arkeologen og soldaten.

Meyer forteller oss aller først hva som har skjedd siden «Uncharted 2: Among Thieves», og hvor veien går videre. 

- Siden det forrige spillet har vi flyttet til nye kontorer for å møte nye krav, men også for å være i stand til å lage dette nye spillet. Vi har bygd vårt eget motion capture-studio som gir oss muligheten til å lage industriledende teknologi som vi bruker i spillene våre.

Det er et tydelig fokus for Sony og utviklerne å bygge videre på dette merkenavnet. Det første «Uncharted»-spillet har solgt 3,8 millioner eksemplarer til nå. Oppfølgeren litt mer. Og som du sikkert har fått med deg, jobbes det med en Hollywood-film som er basert på det første spillet i denne serien - der Mark Wahlberg er aktuell for hovedrollen. Robert De Niro og Joe Pesci skal også havne i rulleteksten. 

- Vi har i tillegg annonsert at det kommer en bok, skrevet av Christopher Golden, og vi ser på andre muligheter for at fansen skal kunne interagere med «Uncharted»-universet. Dere vil høre mer om dette i løpet av ett års tid, frister Meyer.

Og da er ikke det nylig annonserte PSP2-spillet nevnt enda. Dette er et spill som kommer til Sonys nye håndholdtkonsoll, og som Sony Bend-studioet er ansvarlige for. Naughty Dog vil bare fokusere på «Uncharted 3», forteller Arne Meyer, som jobber som Community Manager. 

Alene i en 650.000 kvadratkilometer stor ørken

Mye av fokuset i det neste spillet blir på forholdet mellom Nathan Drake og Victor Sullivan. Fansen ba Naughty Dog om å få se mer av denne karakteren etter «Uncharted 2», forteller spillskaperne. 

- Gjennom forholdet til Victor Sullivan lærer du mer om Nathan Drake, hans bakgrunn og hvem han egentlig er. Sullivan har vært en venn i mange år, hans mentor - på en måte en partner in crime

Som vanlig i denne sammenheng er et historisk mysterium utgangspunktet. Og denne gang går man tilbake til Sir Francis Drake. En pirat, seiler og eventyrer som Nathan er en etterkommer av.

- Det er en av reisene til Sir Francis, der han brukte lang tid på en reise i Sørøst-Asia, som gjør Nathan nysgjerrig. Det er rett og slett noe som ikke stemmer. 

Historiens utgangspunkt finner sted i en æra preget av mye mystikk, spioner og en hemmelig klan. Og selvsagt en skatt. Nathan har lyst til å finne ut hva som skjedde med Sir Francis Drake under denne reisen. 

- De kommer over en interessant oppdagelse. Mye av det som skjedde med Sir Francis Drake er en direkte parallell til T.E. Lawrence. Du har kanskje sett «Lawrence of Arabia»-filmen, men før alt dette var Lawrence også en arkeolog. Han reiste gjennom store deler av Europa, men også mye i Midtøsten – både på motorsykkel og til fots. Historien i spillet blir dermed til en stor grad Nathan som følger i fotsporene til T.E. Lawrence.

- Det er grunnen til at han havner i Rub’ al Khali-ørkenen, et av de mest ekstreme områdene på jord. En ørken på 650.000 kvadratkilometer og et av de områdene i verden som ikke er utforsket av mennesker. 

Og det er her, i en ørken som er mer omfangsrik enn Nederland, Belgia og Frankrike til sammen, at det eksisterer en myte om en forsvunnet by. T.E. Lawrence refererte til denne byen som Atlantis of the Sands.

- Lawrence fikk dessverre aldri muligheten til å utforske denne myten grundig, for han døde i en mystisk motorsykkelulykke i 1935. Og dette er noe vi tar med oss inn i spillhandlingen og spekulerer litt i. Det faktum at dødsfallet betegnes som mistenkelig og at han aldri fant denne sagnomsuste, nedgravde byen blant sanddynene. 

Brennheit grafikk og halsbrekkende actionsekvenser

Vi nærmer oss selve rosinen i pølsa, og den aller første demonstrasjonen av «Uncharted 3», men Meyer har litt mer bakgrunnsinfo til oss. Brettet Naughty Dog viste oss i London er lagt til et gammelt slott i Frankrike. Et slott av den falleferdige sorten. 

Nathan og Sullivan møter fiender som representerer en slags hemmelig orden. Helt sikkert beskyttere av en skatt i forbindelse med Atlantis of the Sands, fikk vi inntrykk av. Men i praksis, når Sam Thompson starter spilldemonstrasjonen, er det halsbrekkende action mer enn subtil historiefortelling som er i fokus.

- Denne hemmelige ordenen har en veldig slu leder. Ikke som i de tidligere spillene, der vi har møtt en krigsherre eller en skruppelløs antikksamler. Denne gang er fienden fra gamle tider og representerer en hemmelig orden som manipulerer gjennom frykt. 

En trailer som ble sluppet før jul representerer det samme nivået som ble demonstrert i London. Men der filmsnutten stopper etter tre minutter, tar Sam Thompson oss med videre.

NB! Du kan se denne traileren nederst i saken. 

På innsiden av slottet må Nathan klatre og navigere seg vei etter hvert som planker og trapper kollapser. Skurkene på innsiden er opptatt med noe. Å tømme bensinkanner over inventaret, i tillegg til at de gjerne vil plante en kule i hodene på våre to spillhelter. Det uunngåelige skjer; bensinen antenner og forvandler slottet til et eneste stort inferno. Actionsekvensene som følger er nok til å slå pusten ut av deg! Alt som kan kollapse gjør nettopp det. Du er konstant nødt til å endre kurs og finne nye rømningsveier.

Grafikken er ikke uventet helt gnistrende flott. Bokstavelig talt. For etter hvert som brannen tiltar, ser du små partikler virvle gjennom lufta – og flammene er skildret på fantastisk vis. Kjernen for brannen er rødglødende, og varmedampen som stiger opp legger på en effekt der du formelig kjenner at det brenner på beina dine. 

Nathan slenger seg fra lysekroner som løsner, traverserer både oppover og bakover mens han og Sullivan kommuniserer for å finne en vei ut av slottet før det er for sent. Også nærkampsekvensene og måten fiendene går i bakken etter at du har løsnet noen dødelige skudd, er imponerende. Og et bevis på hva et eget motion capture-studio har gjort i forhold til å få bevegelsene til spillfigurene til å fremstå enda mer virkelighetsnære.

Noe som utviklerne fokuserte på å formidle, er hvordan du har flere strenger å spille på i nærkamp enn i forgjengerne. I «Uncharted 3» kan du blant annet gyve løs på flere fiender samtidig, noe du ser spor av i traileren nederst i saken. I tillegg kan du klatre og traversere på langt flere måter - samt bruke omgivelsene i større grad.

Hva kan vi forvente av nye karakterer til «Uncharted 3», spør vi.

- Mye av det samme som før. I de to første spillene har vi støtt borti karakterer som interagerer med Nathan. Vi kommer definitivt til å introdusere nye karakterer, men også inkludere noen du gamle favoritter som du husker fra de to første spillene, svarer Arne Meyer.

«Uncharted 3: Drake’s Deception» lanseres til PlayStation 3 den 1. november.


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3