Nå slippes «Football Manager Classic» løs

– Pc-opplevelsen overført til nettbrett.

8. april 2015 14:29

(PressFire.no): Det har vært vanlig kost at «Football Manager» først debuterer til pc, og deretter slippes løs i en litt mer defensiv formasjon til nettbrett noen måneder seinere.

I dag er «Football Manager Classic 2015» klart for iPad- og Android-nettbrett.

Ny 3D-kampvisning på nettbrett.

Liverpool eller Levanger?

«FM»-storebror, managerspillet til pc, Mac og Linux, er kjent for sitt rike utvalg av spillere og ligaer. Du kan kort sagt ta over klubben i ditt hjerte – uansett om det dreier seg om Liverpool eller Levanger.

Det eneste du må være forberedt på er at å vikariere for Brendan Rodgers eller sin litt mindre kjente kollega i Levanger FK, Andreas Holmberg, fort kan bli et tidssluk.

Høsten 2012, da «Football Manager 2013» kom ut, introduserte Sports Interactive en nyvinning ment å tilby noe til dem som ikke er villige til å avse fullt så mange timer: «FM Classic».

Det er denne «Classic»-varianten – en mer strømlinjeforma manageropplevelse uten fullt så mye å holde styr på – som i dag er ute til nettbrett (spillet havner i salg sent onsdag kveld, rundt midnatt).

Miles Jacobson i Sports Interactive.
(Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet).
Miles Jacobson i Sports Interactive.
(Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet).

Forsvarer den stive prisen

Den største nyheten i år, sammenliknet med tidligere «FM»-nettbrettvarianter, er at utviklerne nå har klart å overføre 3D-kampmotoren sin.

Det er altså den samme opplevelsen du kjenner fra pc du nå finner på iPad eller Android-nettbrettene, hevder utviklerne.

– Dette er i grunn «Classic»-spillmodusen fra pc overført til nettbrett. Det er veldig få forskjeller mellom disse to, sier Jacobson til Eurogamer.

Resultatet blir altså mer levende enn å stirre på prikkene løpende rundt, sett i et fugleperspektiv, slik vi har opplevd på disse plattformene før.

Prisen SI Games har lagt seg på er voksne 14,99 pund (cirka 179 kroner). Dét er en stiv pris for et nettbrettspill.

– Dette er et fullverdig produkt, som et pc-spill, så vi går for en prislapp pålydende 14,99 pund – noe som åpenbart er mye for et iOS-spill, men billig for en pc- eller Mac-tittel. Vi har diskutert dette ganske mye og vurdert ulike modeller, men sett i forhold til hvor mye spilletid folk får er dette fantastisk mye spill for penga, sier Miles Jacobson i Sports Interactive.

«FM»-sjefen peker også på at dette markerer tidspunktet der teknologien på nettbrett har blitt så bra at de kan overføre slike elementer fra pc-spillet sitt.

150 000 spillere å velge i

Jacobson understreker at de ikke kommer til å avskilte «FM Handheld», som har vært mobilalibiet fra Sports Interactive de seneste åra. «Classic» blir brettvarianten, «Handheld» kommer til mobiltelefoner – og det eksisterer store planer for sistnevnte «FM»-serie i åra fremover, forsikrer han i dette Eurogamer-intervjuet.

Det er lett å forveksle «FM Handheld 2015» (allerede lansert til nettbrett) med «FM Classic 2015», så bit deg merke i at dette altså er to ulike spill.

«Handheld» blir forbeholdt telefonspilling og de litt eldre nettbrettene fremover. «Classic» blir «premium»-opplevelsen for de med nyere iPad- og Android-modeller.

NB! Her ser du hvilke nettbrett som støtter nye «Football Manager Classic».

For første gang kan du velge mellom 150 000 spillere i databasen og 117 ligaer spredt utover 51 nasjoner i «FM Classic 2015», opplyser utviklerne.

Tidsklemma fødte «FM Classic»

Miles Jacobson, studiosjefen i Sports Interactive, mener behovet for en «Classic»-versjon presset seg fram delvis på grunn av at «Football Manager» opp igjennom åra har vokst og blitt dypere – og fordi folk rett og slett får andre ting i livene sine som krever tid:

Vi oppdaget selv at det var flere ansatte hos oss som ikke spilte så mye lenger, fordi de ikke hadde tid. En ansatt begynte til og med og hacke spillet sitt ved å slå av funksjoner for å få det til. Så da lagde vi «classic», en litt enklere, og for mange morsommere, variant, sa Miles Jacobson til PressFire i fjor høst.

– Og så har du mobilutgaven, som er ment som den kjappe, artige versjonen, fortalte han.

Femårsplan for 3D-visninger

3D-kampmotoren i «Football Manager»-sammenheng har ikke imponert veldig som en pc-spillopplevelse. Heller ikke i «FM 2015», mente vi i vår anmeldelse.

Jacobson innrømmet imidlertid at de har lagt en ambisiøs femårsplan ment å gjøre denne like autentisk som å se fotball på tv.

 Vi er realistiske, og skjønner at det tar tid å komme tid. Vi startet seint med 3D, og har egentlig ikke hatt ekspertisen på det området før de siste årene.

– Men jeg mener det ser bedre ut enn noen gang tidligere. Samtidig tror jeg ikke folk spiller «FM» for grafikken.

Se mer fra vårt intervju med «FM»-sjefen, gjort i forkant av pc-slippet av «Football Manager 2015» i fjor høst. (Reporter: Sindre Granly Meldalen.Foto/video/redigering: Bjørn Langsem):

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3