– Lett å gjøre det bedre enn van Gaal

«FM»-sjefen avslører trikset.

10. november 2014 18:50

(PressFire.no): «Football Manager 15» kom på gata fredag i forrige uke, dessverre uten Martin Ødegaard enn så lenge.

På tross av enkelte mangler, er det nok allerede en del som har kost seg med å finpusse taktikk og lete etter perfekte venstrebackkjøp.

Så realistisk som mulig

Så er bare spørsmålet: Skal man sette av tida som faktisk kreves for å ha ordentlig glede av spillet?

Undertegnede har ikke gjort det på noen år. Miles Jacobson, studiosjef i Sports Interactive og leder av «FM»-teamet, mener det er mulig, også for en småbarnsfar med fulltidsjobb og ambisjoner om å ikke måtte flytte fra kone og barn.

– Målet med hovedspillet vårt er å lage det så realistisk som mulig. Vi mener vi er nærmere nå enn noen gang, da vi for eksempel har lagt inn mye mer rom for både din og spillernes personligheter.

– Hvis noen mener det likner på «Flight Simulator», så er det det største komplimentet vi kan få, sier Jacobson til PressFire og Dagbladet.

– Men du er et eksempel på en som burde spille Classic-versjonen, som vi lagde for noen år siden. Vi oppdaget selv at det var flere ansatte hos oss som ikke spilte så mye lenger, fordi de ikke hadde tid. En ansatt begynte til og med og hacke spillet sitt ved å slå av funksjoner for å få det til. Så da lagde vi «classic», en litt enklere, og for mange morsommere, variant, sier Jacobson og legger til:

– Og så har du mobilutgaven, som er ment som den kjappe, artige versjonen.

NB! Se mer av praten med Miles Jacobson i videovinduet.

Enklere å finne stjernespilleren

Han sier de ikke har umiddelbare planer om et fullskala «FM» på mobil.

Det ville vært fantastisk å ha hovedspillet og classic på mobil eller nettbrett, men teknologien er ikke der at vi kan gjøre det ennå. Det vil skje i framtiden, sier Jacobson.

Nytt av året er at spillersøk og speiderdelen er slått sammen, og det er mulig å sende speiderne på både mer detaljerte og lengre oppdrag, og rapportene som kommer tilbake er mer nøyaktige enn tidligere.

– Vi har snakket med masse speidere og andre folk innen fotballen. I virkeligheten sier ikke managere at de skal ha spillere som har «17» i avslutning eller «13» på headinger. De vil ha en spiller som skal erstatte stjernemidtbanespilleren om to-tre år. Så det har vi lagt inn.

– Det er bedre enn før, samtidig som det er enklere å bruke enn tidligere, sier Jacobson, og forteller de har måttet gjøre enkelte forenklinger, selv om målet er at alt skal være så realistisk som mulig.

– Hvis vi skulle gjort økonomidelen realistisk, måtte spillerne ha økonomiutdanning. Vi har også endret litt på treningsopplegget. For noen år siden gjorde vi det veldig detaljert, og for komplisert. Nå har vi endret litt på det igjen. Mange managere er ikke på treningsfeltet hver dag uansett.

Tips til van Gaal: Kjøp noen gode forsvarsspillere

«FM»-teamet har utviklet mulighetene for å tilpasse managertypen, og man kan starte som en nærmest ukjent type som knapt har verken spiller- eller trenererfaring, eller med en CV tilsvarende Louis van Gaal.

Jacobson sier valgene man gjør der vil ha mye å si for mulighetene for å oppnå rask suksess. Og at det er fullt mulig å gjøre det bedre enn van Gaal har gjort hittil denne sesongen.

Manchester United er ikke så vanskelig å ta over i denne versjonen. Det er bare å kjøpe et par gode forsvarsspillere, så er troppen ganske bra. Men det er vanskelig å finne spillere som virkelig hever laget, og mange vil ikke gå dit fordi de ikke er i Champions League.

Liverpool er litt verre. De har kjøpt mange nye spillere, og det er vanskelig å få spilt inn et godt lag, som Brendan Rodgers har fått erfare i år. Så de er ikke enkle å ta over. Chelsea har en fantastisk tropp, men samtidig er det ikke lett å gjøre det like bra som Mourinho gjør det der, oppsumerer Jacobson.

Tar 3D-selvkritikk

Noe som enn så lenge ikke er så bra som et Mourinho-lag i en viktig kamp, er 3D-visningene av «FM»-kampen. Jacobson mener årets utgave er en kraftig forbedring fra fjoråret, men innrømmer at det langt fra er perfekt.

Vi har en plan. Om fem år vil vi at det skal se ut som en vanlig fotballkamp, som man ser på TV. Men vi er realistiske, og skjønner at det tar tid å komme tid.

– Vi startet seint med 3D, og har egentlig ikke hatt ekspertisen på det området før de siste årene. Men jeg mener det ser bedre ut enn noen gang tidligere. Samtidig tror jeg ikke folk spiller «FM» for grafikken.

Vil ha Solskjær som «FM»-tester

En som trolig tester også denne versjonen, er Ole Gunnar Solskjær. Han stod fram som «FM»-spiller i PressFires «Spillhjerte»-serie i fjor.

Miles Jacobson sa den gang at det var det største han hadde opplevd som «FM»-skaper. Jacobson sa den gang at han ønsket å kontakte Solskjær, men de har ennå ikke fått muligheten til å møtes.

– Ole er den mest kjente jeg vet om som spiller «FM» som jeg aldri har snakket med. Det er synd, egentlig. Han kunne jobbe litt som tester for oss, nå som han kanskje har litt bedre tid.

– Men jeg tror ikke han vil være uten jobb lenge, han er en strålende manager. Og jeg håper han ikke har brent seg for mye i Cardiff. Han vil bli en topptrener. Han elsker spillet, har fantastiske kunnskaper og egenskaper. Jeg håper han er tilbake snart.

Mener Solbakken ikke burde fått Wolves-jobben

Solskjær måtte som kjent gå fra jobben i Wales tidligere i høst. På samme måte som Ståle Solbakken i sin tid måtte gå fra Wolverhampton og Henning Berg fra Blackburn.

– Hvorfor tror du norske trenere har gjort det så dårlig i England?

– Solbakken burde ikke fått jobben, det var for tidlig for ham. Henning Berg kom inn i en umulig situasjon. Egentlig var de alle tre veldig uredde som tok jobbene de gjorde. Men Ronny Deila gjør det vel ålreit i Celtic nå? Og hvor mange engelske managere gjør det egentlig bra i Premier League? Hvor mange managere gjør det bra i det hele tatt?

– I gjennomsnitt sitter de bare litt over en sesong, før de byttes ut. Jeg heier på Watford, de har sin femte manager bare i år. Dessverre er dagene da managere fikk tid over, sier Jacobson, som mener det er en manager som virkelig har gjort det bra i England i år: Ronald Koeman i Southampton.

Klubben solgte et lass med klassespillere i sommer og erstattet dem med billigere, yngre spillere, og kniver nå i toppen av tabellen.

– Jeg skrev en artikkel i sommer som aldri ble publisert, hvor jeg hevdet at Southampton hadde hatt det beste overgangsvinduet av alle Premier League-lagene. Det var samtidig som enkelte andre mente de kom til å rykke ned, fordi de hadde solgt alle de beste spillerne sine.

– Men de har en manager som har hentet spillere som passer inn i systemet han ønsker å spille, og de beholdt faktisk noen av de beste unge spillerne sine, som James Ward-Prowse og Nathaniel Clyne.

Tekst, reporter: Sindre Granly Meldalen.
Foto, video, redigering: Bjørn Langsem.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3