Forbrukerrådet: – Vil ta opp Nintendos regler med europeiske forbrukerorganisasjoner

– Har ingen respekt for begrensingene.

16. november 2023 13:16

(PressFire.no) :Forrige måned la Nintendo fram nye retningslinjer for hvordan turneringer som avholdes i samtlige av deres spill kan brukes.

Bakgrunn: Nintendo innfører kontroversielle regler for turneringer og e-sport.

Dette har skapt stor oppstandelse i miljøene som arrangerer turneringer – blant annet truer Nintendo med søksmål og nedstengelse dersom organiserte e-sportklubber, idrettslag eller ungdomsklubber ikke søker om lov.

Mindre turneringer kan avholdes av privatpersoner uten å søke, men da med strenge regler som omhandler antall deltakere, innhold, kommersialisering og bruk av utstyr.


Juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen. (Foto: Forbrukerrådet)

  Forbrukerrådet reagerer

Til PressFire sier juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen, at Nintendo ikke har lagt fram vilkår som vil binde forbrukerne.

– Nintendo gjør avgrensinger i hvordan forbrukere, klubber, foreninger og andre ikke-kommersielle aktører kan bruke spill og utstyr. Jeg kan likevel ikke se at disse vilkårene blir presentert på en slik måte at forbrukerne blir bundet, sier Iversen.

– Vilkår som sette klare grenser for råderetten av det du har kjøpt må fremheves klart og tydelig før kjøp av spill og konsoll blir inngått.

Iversen forklarer at Nintendo ikke kan påberope seg nye vilkår dersom disse ikke ble presentert ved kjøpsøyeblikket, og at vilkår som er urimelige ikke er gyldige.

– Avtalevilkår som gir selskapet overtaket over kundene sine vil fort kunne være urimelige, og kan settes til side, sier Iversen.

– Uansett vil en ensidig endring i hvordan spillkonsollen du har kjøpt kan brukes vil fort komme på kanten med både forbrukerkjøpsloven og markedsføringsloven.


Modifisering er lov

Iversen sier også at Nintendo ikke kan motsette seg modifiseringer av spillene sine. Han peker tilbake til rettsaken mellom Nintendo og Galoob i 1992.

Nintendo saksøkte den gangen Galoob for å distribuere Codemasters' «Game Genie»-kassett til Nintendo Entertainment System (NES). Denne gjorde at spillere kunne modifisere spillene de eide – for eksempel for å gi seg selv ekstraliv.

Søksmålet endte i et knusende tap for Nintendo, noe som skapte presedens og banet vei for at modifisering av spill ble lovlig.

En «Game Genie», hvor man stakk inn kassetten og så hele greia inn i konsollen.

– Man skulle tro at dette spørsmålet ble løst da, så lenge bruken ikke strider mot opphavsretten, sier Iversen.

– Det kan være mange legitime grunner til å modifisere spill. For eksempel må modifisering ofte til å sette opp interaktivitet i forbindelse med speedrunning, challenge runs eller nedgradering av til eldre versjoner.

Innenfor e-sporten «Super Smash Bros.» brukes modifisering til å blant annet gjøre spillingen mer rettferdig ved å korrigere for kontrollervariasjoner (kontrollere har små variasjoner som kan påvirke spillingen) – eller å tilrettelegge for strømming av spillene.

– Så lenge bruken ikke bryter opphavsretten til Nintendo, kan jeg ikke se at Nintendo ensidig kan sette begrensninger for modifiseringer som faller innunder den frie utnyttelsen av spillet eller konsollen som er kjøpt.


– Ingen respekt for begrensingene

Nintendo setter også begrensinger for hvilke kontrollere de tillater i turneringene sine, der ingen andre kontrollere enn de som er offisielt lisensierte kan brukes.

Det har skapt frustrasjon blant forbund som Norges Handikapforbund og Handikappede Barns Foreldreforening, som har kalt reglene problematiske og ekskluderende.

– For oss er det likeverdig deltakelse som betyr noe. Våre barn fortjener like mye å spille og delta som andre barn, sa styremedlem i HBF, Håvard Ravn Ottesen.

Thomas Iversen i Forbrukerrådet er ikke nådig i sin kritikk av Nintendo når det kommer til denne delen av de nye reglene fra spillselskapet.

– Jeg har ingen respekt for en slik begrensning, sier Iversen til PressFire.

– For det første vil det hindre folk med fysiske utfordringer å spille, og i tillegg så vil en slik lukking av systemet være en konkurransebegrensende handling.

Iversen sier at Forbrukerrådet følger med på utviklingen i saken, og at problematikken skal diskuteres med andre forbrukerorganisasjoner.

–Vi følger med på utviklingen, og vil ta det opp med våre europeiske kolleger og vurderer fortløpende om dette er noe som vi bør reagere mer systematisk på.

Forbrukerrådet har tidligere vunnet fram i saker de har rettet mot Nintendo: For to år siden måtte selskapet endre prasksis til å la forbrukere kansellere forhåndskjøp på Switch, og tidligere i år ble det klart at Nintendo kostnadsfritt må reparere alle kontrollere med drifting-problemer.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3