EU-kommisjonen tvinger Nintendo til å reparere alle joy-cons gratis og på livstid

– Planlagt foreldelse er uakseptabelt.

4. april 2023 13:20

​(PressFire.no): Nintendo Switch-kontrollerne som klipses på siden av konsollen, de såkalte «Joy-Con»-kontrollerne, har i mange tilfeller, og siden lanseringen av konsollen i 2017, vært plaget av såkalt «drifting».

Dette er en defekt som gjør at figurer og kamera i spill beveger seg uten at man rører på analogstikkene – eller at bevegelsene hindres uten grunn.

Forbrukerrådet allierte seg med en rekke tilsvarende forbrukerorganisasjoner i resten av Europa, som sanket inn over 25 000 klager (inkludert til sammen 1600 nordmenn) og leverte en klage til EU-kommisjonen.

Nesten 90 prosent av klagerne sa at problemene kom mindre enn to år etter kjøpet.

Switch er vurdert til å ha en levetid på minst seks-syv år (noe som er en vanlig konsollgenerasjon), noe som betyr at den i Norge har en reklamasjonsfrist på fem år. Det er ikke mulig å stykke opp reklamasjonsfristen til at selve konsollen har én frist, mens kontrollerne har en annen.

Nå har EU-kommisjonen konkludert med at Nintendo må reparere alle Joy-Con-kontrollerne helt gratis. Og ikke bare for kontrollere som selges i dag, men alle kontrollere som noensinne er lagd - og kommer til å lages.

Forbrukerjurist hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier dette er et klassisk eksempel på «planlagt foreldelse», der et produkt lages med et kvalitetsnivå som gjør at det vil gå i stykker innen kort tid.

– Her bør andre selskaper bite seg merke i kommisjonens kunngjøring, sier Iversen. 

Forbrukerjurist Thomas Iversen. (Foto: Forbrukerrådet)

– Planlagt foreldelse er uakseptabelt – det koster forbrukerne svært mye penger, samtidig som det bidrar til voksende fjell av elektronisk søppel. Dette er en seier både for forbrukerne, og for miljøet.

Han takker alle Switch-kjøperne som tok seg tid til å sende inn klager og erfaringer om kontrollerne sine.

– Vi takker alle som tok seg tid til å sende oss sine erfaringer med kontrollerne – disse klagene var helt avgjørende for at saken skulle få et så godt utfall, sier Iversen.

Nintendo nevner ikke EU-kommisjonen, men har skrevet på sine nettsider at de er stolte over å lage høykvalitets og langtlevende produkter. De sier dette er grunnen til at de nå vil tilby reparasjonene som nå kreves av EU-kommisjonen.

Nintendo må reparere uten kostnad, men de får likevel lov til å fortsette salget av kontrollerne.

– Forbrukerne får reparert produktene sine gratis, og det er selvfølgelig flott. Men Nintendo kan fortsatt selge kontrollerne med den eksisterende feilen. Så et dårlig og lite holdbart produkt fortsetter dermed å produseres og tillates på markedet.

Forbrukerorganisasjonene mener derfor at en lovendring må til for å kunne stanse salg av produkter med kjente feil og mangler.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3