Nintendo: - Uholdbar tolkning av Forbrukerrådet!

Svarer på anklagene om lovbrudd.

26. april 2018 07:01

(PressFire.no): Forbrukerrådet har i dag klaget Nintendo, Sony, Valve og Electronic Arts inn til Forbrukertilsynet – den offentlige tilsynsmyndigheten for forbrukervern i Norge.

Dette etter at de fire nettbaserte spillbutikkene og -tjenestene ble vurdert til å bryte Norge og EUs angrerettlover.

Les hovedsaken om dette her.

Brevet Forbrukerrådet sendte i februar.

Nintendo under lupen

Nintendos sak har vært litt mer omstendelig enn de andres, etter at Forbrukerrådet kalte selskapet verst i klassen – fordi de rett og slett ikke tillater noen form for angrerett på forhåndsbestillinger av spill gjort i nettbutikken eShop.

Ingen andre av de andre nettbutikkene har slike begrensninger.

Forbrukerrådet sendte derfor i februar en formell oppfordring til Nintendo, hvor de ba selskapet om å rydde opp i praksisen sin. Dette var et forsøk på å få selskapet til å rette opp uten å måtte ta saken videre.

Dette har derimot ikke ført frem, og Nintendo skriver i et brev tilbake til Forbrukerrådet at deres oppfatning er at de følger angrerettloven.

I brevet, som PressFire har fått tilgang til, sier selskapet at de ikke er enig i Forbrukerrådets påstand at de «bryter loven».

Nintendos angrerettinstrukser sier retten
forsvinner om de «starter ytelsen»,
hvilket skjer øyeblikkelig etter betaling.
Nintendos angrerettinstrukser sier retten
forsvinner om de «starter ytelsen»,
hvilket skjer øyeblikkelig etter betaling.

Angrerettskjema uten funksjon

Nintendo forklarer først at Forbrukerrådet ikke har sitert «riktig eShop» i sitt brev – den europeiske varianten av nettbutikken har ikke en tekst som sier at «alle kjøp er endelige», slik Forbrukerrådet skreiv.

Forbrukerrådet påpeker derimot i sitt brev, som du kan lese lenger opp i saken, at de brukte de amerikanske salgsvilkårene i sin rapport, rett og slett fordi det ikke eksisterer en europeisk eller norsk variant lett tilgjengelig.

For europeiske brukere står det info om angreretten på Nintendos kontosider etter du logger inn, forklarer selskapet i sitt tilsvar, og legger til at du der finner et angrerettskjema som også sendes ut ved kjøpsøyeblikket.

Det skal derimot sies at dette er en litt finurlig vri fra Nintendo.

Selskapet sender riktignok ut et angrerettskjema slik de skal, men for å fullføre kjøpet i eShop (noe du må gjøre for å få angrerettskjemaet), har du samtidig også måttet bekrefte at du frasier deg angreretten.

Da vi prøvde å benytte oss av angreretten hvor vi forhåndsbestilte et spill, fikk vi blankt nei – nettopp fordi vi hadde frasagt oss denne retten. Angrerettskjemaet virker utsendt bare for å tekkes loven, ikke for å la noen benytte seg av det for forhåndssalg.

EU-loven det krangles om.

Krangel over tolkning

Hovedgrunnen til at Nintendo nå klages inn er nettopp fordi de rett og slett ikke tillater noen som helst form for kansellering av spill du forhåndsbestiller – selv om spillet ikke er ute enda.

Det er dette som er ulovlig, mener Forbrukerrådet.

Nintendo bestrider dette, og sier også her at de ikke bryter angrerettloven fordi salgskontrakten med brukeren er fullført idet kjøpet er gjennomført og nedlasting av spillet (såkalt pre-loading, hvor du kan laste ned deler av spillet før lansering) er tilgjengelig.

Nintendo siterer EUs forbrukerlov Artikkel 16 i Direktiv 2011/83/EU, som omhandler leveranse av digitalt innhold som ikke kommer på et håndfast medium (for eksempel disker eller minnekort).

I denne står det at angreretten automatisk forsvinner dersom «the performance has begun with the consumer’s prior express consent and his acknowledgment that he thereby loses his right of withdrawal».

Dette er den samme loven som den norske Angrerettloven §22 bokstav n.

Altså at angreretten forsvinner idet «ytelsen» har startet, og at du har fått beskjed om (og godtatt) at den forsvinner. Nintendo mener denne «ytelsen» starter med én gang du har gjennomført betalingen, og at salgskontrakten da er fullført fordi du får mulighet til å pre-loade spillet ditt.

Dette mener Forbrukerrådet derimot ikke er en riktig måte å tolke loven på.

- Selv med tillatelse kan ikke Nintendo hindre forbrukeren i å avbryte eller trekke seg fra en kontrakt for digitalt innhold før ytelsen har startet, sa rådet i sitt brev til selskapet. I sin rapport konkluderte de med at ytelsen først starter når du kan spille spillet, ikke når det lastes ned.

- Uholdbart

Nintendo er, ikke overraskende, uenig i dette.

- Når brukerne utfører en forhåndsbestilling i Nintendo eShop, får de beskjed om at en kjøpskontrakt er konkludert. I tillegg får de beskjed om å godta at Nintendo øyeblikkelig vil starte «ytelsen», og at de dermed mister angreretten, skriver Nintendo i brevet.

- Den juridiske stillingen dere har tatt i uttalelsene deres, at angreretten ikke kan trekkes før det kjøpte spillet kan lastes ned og spilles, er fra et juridisk ståsted uholdbar. Den står i strid med den spesifikke ordlyden i loven.

Nintendo avslutter brevet med å si at det «til enhver tid er opp til hver enkelt kunde om han eller hun ønsker å forhåndsbestille et spill eller ikke».

Forbrukerrådet har følgelig valgt å klage Nintendo inn til Forbrukertilsynet.

Dermed virker det som om kampen mellom de to partene kommer til å ligge på definisjonen av «performance», «ytelse», i sammenhengen med lovverket.

Forbrukerrådet mener dette er når spillet er spillbart – altså ferdig nedlastet og mulig å starte. Nintendo mener det er med én gang du har betalt for spillet og det kan pre-loades.

Det er nå opp til Forbrukertilsynet å ta stilling til om klagen skal imøtekommes eller ikke.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3