Nesten 2000 ansatte i Activision Blizzard har signert en fordømmelse av selskapet

Ber om øyeblikkelige tiltak og dialog etter uttalelser fra toppledelsen rundt trakassering.

27. juli 2021 06:30

(PressFire.no): Forrige uke ble det klart at den amerikanske delstaten California saksøker spillskaper Activison Blizzard for brudd på arbeidsmiljøloven etter at en svært lang rekke med anklager om misbruk, trakassering, forskjellsbehandling og utfrysing ble kjent.

Søksmålet inneholder meldinger om «konstant seksuell trakassering, inkludert beføling, kommentarer og tilnærmelser» for mange kvinnelige ansatte.

Utviklere på «World of Warcraft»-teamet forteller om mannlige mellomledere som konstant la an på dem og kom med nedsettende kommentarer om voldtekt. I et spesifikt tilfelle måtte en av de mannlige lederne på spillet dras vekk av andre fordi han forsøkte å kysse en ansatt under en jobbfest.

En ansatt skal ha blitt drevet til selvmord under en jobbreise, etter lang tids sexpress fra sjefen sin, ifølge søksmålet, der etterforskningen fra politiet fant ut at sjefen hennes hadde tatt med seg sexleketøy i bagasjen på jobbturen.

Ansatte skal tidligere ha spredt bilder av underlivet hennes rundt på jobb.

Store deler av søksmålet er viet fortellinger om kvinnelige ansatte som ble nektet lik lønn da de spurte om det, for så å bli degradert til lavere stillinger og «hoppet over» av andre som ble forfremmet fra under dem.

Faksimile, rettsdokumenter

Flere gravide kvinner i selskapet forteller om dårlig behandling fra sjefene etter de ble gravide, mens andre sier de ble fortalt at de ikke kunne forfremmes av frykt for at de skulle bli gravide.

Samtidig går søksmålet i dybden på hvordan mye av dette ble rapportert inn via selskapets egne rutiner og HR-ansatte, men at veldig lite ble gjort.

Activision Blizzards kommunikasjonssjef Frances Townsend svarte i en lekket intern mail at anklagene er «forvrengte» og «i flere tilfeller falske, gamle og tatt ut av kontekst», fra «upålitelige statlige byråkrater». Hun skal ha sendt denne mailen til alle ansatte, hvor hun også skriver at hun aldri har opplevd noe selv.

Mandag skal det ha blitt avholdt et fellesmøte på Zoom for mer enn 500 ansatte hvor situasjonen ble gjennomgått (alle ansatte var invitert, men en teknisk feil gjorde at bare 500 kom inn, et nytt møte skal angivelig skje i dag for resten).

Der skal toppsjef Joshua Taub ha bedt om at de ansatte holder det hele internt, og at «den beste beskyttelsen er å snakke med dine ledere».

En kilde som var med på møtet sier til UpperCutCrit.com at Taub skal ha innledet møtet ved å si at han og Activision-leder Bobby Kotick «aldri har sett noe slikt» i forbindelse med anklagene, men at «dette ikke betyr at det ikke skjer».

Generelt har tilbakemeldingene fra toppledelsen i selskapet blitt mottatt svært dårlig blant utviklere som jobber eller har jobbet der, og svært mange ansatte har tatt til sosiale medier for å distansere seg fra det selskapet sier.

I kveldstimene mandag signerte 800 ansatte et felles brev som radbrekker selskapets uttalelser. Både Kotaku og Polygon har fått tilsendt brevet. Bare timer etter hadde rundt 2000 ansatte signert, ifølge CNN.

- De undertegnede er enige i at uttalelsene fra Activision Blizzard og deres advokater i forbindelse med søksmålet, og de interne uttalelsene til Frances Townsend, er avskyelige og fornærmende mot alt det vi mener selskapet burde stå for, skriver de ansatte i brevet.

- For å si det klart og utvetydig, så er verdiene våre som ansatte ikke reflektert i ordene og handlingene til lederne.

- Vi mener disse uttalelsene har skadet vår pågående jakt for likestilling både innenfor og utenfor vår industri. Å kategorisere anklagene som forvrengte og i mange tilfeller falske skaper en omgivelse som ikke tror på ofrene.

De ansatte sier videre at de ikke tror ledelsen setter deres verdier først, og krever at umiddelbare endringer skjer fra toppen.

- Vi stoler ikke lenger på at våre sjefer vil sette de ansattes sikkerhet foran egne interesser. Å mene at dette er et «helt klart merittløst og uansvarlig søksmål» samtidig som så mange nåværende og tidligere ansatte snakker ut om deres egne opplevelser med trakassering og misbruk, er simpeltent uakseptabelt.

Videre ber de ansatte om at Townsend fratrer sitt verv i ABK Employee Women’s Network, et internt nettverk for ansatte, på bakgrunn av hennes uttalelser, som betegnes som «skadelig» av natur.

De ber også om at ledelsen øyeblikkelig setter seg ned for å snakke med de ansatte for å skape endringer som må til, og uttrykker sympati for alle som har kommet fram med sine historier.

– Vi vil ikke være stille, vi vil ikke flytte oss, og vi vil ikke gi opp før selskapet vi elsker er en arbeidsplass vi alle kan være stolt av igjen. Vi skal være forandringen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3